söndag 13 december 2020

Det är dags att EU och Sverige redovisar hur mycket CO2 gått ner under Covid-19 om ni skall vara trovärdig!

SVT meddelade i går att nu har minsann EU kommit överens om, att man ska minska utsläppen av CO2 till 2030 med 55%, men EU glömde att tala om hur reduktionerna ska fördela sig mellan länderna.

Foliehatten ser det som en uppvisning i konsten att formulera floskler! Svenska politiker och journalistkåren kan känna sig väldigt nöjda! Jorden kommer att räddas. Hade de bara lyft huvud lite grann så hade de sett att Kina istället kommer att öka med mer än vad EU kommer att dra ner!

Det som öppnade för en överenskommelse var att det blev ett gemensamt mål på 55%. Inga krav på enskilda länder. Det är precis som tidigare. Överenskommelsen ändrar inget. Den är inte ens värd att namnet.

Det mål som EU satt upp, 55% reduktion till 2030, är helt utopiskt och overkligt. EU:s energimix är idag till ca 72% baserad på fossil energi. Det visar också hur okunniga de styrande i EU är. Förmodligen har de inte ens tittat på den rapport som de själva har gjort, när de gör en sådan överenskommelse. Rapporten visar att det går inte!

Vi kan dessutom notera att inte bara Sverige utan framförallt Tyskland kommer att stänga kärnkraft. 2022 skall all kärnkraft i Tyskland vara nedstängd. Att med de förutsättningarna reducera fossilt -idag 72% med 55% innebär att andelen 2030 får vara max ca 32% med ett växande energibehov. Hur många tror på det i ekonomier som alla hoppas ska fortsätt att växa. Med väldigt få undantag är europeiska politiker fullständiga idioter i verkligheten.

Covid-19 nedstängningarna borde ge stor påverka CO2! EU och Sverige har lagt tusentals miljarder på allehanda klimatåtgärder och man kan tycka att det borde synas någon ynka liten miljondels förändring någonstans. Foliehatten menar annat än att saldona på folks bankkonton går åt fel håll.

Det är dags nu att de styrande i EU och Sverige gör någon slags seriös, begriplig och konkret redovisning över hur mycket vi lyckats få ner CO2-nivåerna under denna pandemi. Tycker det är dags att avkräva politikerna detta.


 

1 kommentar:

  1. I ett teve-inslag nämndes att CO2 har minskat med 10 %. Det framgick inte vad minskning avsåg. Om minskningen avser mindre konsumtion av drivmedel (transporter) är det normalt. Om minskningen är uppmätt i atmosfären är det min bedömning att det går att förändra mängden, ppm, i atmosfären, men det återstår att bevisa. Sedan återstår att se om klimatet, temperaturökningen avtar eller minskar. Jag tvivlar.

    SvaraRadera