lördag 5 december 2020

Har Liberalerna någon chans att klara valet 2022?

Liberalernas väljarstöd har minskat stadigt sedan valet och i Demoskops/Aftonbladets:s senaste undersökning visar att nedgången fortsätter och är nu nere på historiskt låga 2,8% och det är en minskning med 0,3% från förra Demoskops mätningen.

När man ser vad Karin Nelson, vd för Demoskop säger till Aftonbladet, är nog loppet kört för L eller…?
Nelson: ”I den här mätningen har väljarna svarat att de inte vågar rösta på Liberalerna om det vore val i dag, de menar att det skulle vara en bortkastad röst.”

Hur länge kan sänket Nyamko Sabuni sitta kvar som partiledare för
liberalerna? Ett halvår till? Idag har hon bara två alternativ kvar - slå näven i bordet och lämna vänstertrojkan eller avgå. Mätningarna visar att hon inte har något förtroende kvar hos väljarna.

Via media har vi kunnat följa två avhopp av nära medarbetare till Nyamko Sabuni(NS) där personliga konflikter och ”stora samarbetssvårigheter” är anledningen. NSs har på kort tid förlorat både stabschefen Christer Hallerby och NSs pressekreterare Gabriella Ohlzon. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ligger meningsskiljaktigheter och personliga konflikter bakom deras beslut.
Den som ”bäddade” för nedgången var majoren som före valet 2018 talade om Alliansen, så att käkarna nästan gick ur led och efter valet hoppade de i säng med miljöpartister och sossar. Majors avsked blev Ls judaskyss. Att hoppa /byta tuva” i politiken är inte lönsamt i längden. Ingen kan ha något som helst förtroende för sådana skurkfasoner. Dessutom belönades majoren för sitt svek med en ambassadörspost i Rom.
Fakta är att när Liberalerna och regimen gjorde upp bildades Januariöverenskommelsen JÖK!
Björklund: ”Vi representerar folket/väljarna”Vilket politiskt hån! Mot folket!
Nu får Liberalerna skörda! Tyvärr för L går folket/väljarna till andra partier. Ta bort all legitimitet från dessa politiker-lögnare!

Problemet är att partiet har två falanger, en socialliberal som står står längre till vänster och en mer borgerlig liberal. Partiets väljare är nästan uteslutande allmän borgerliga väljare, de mest rörliga väljarna av alla och de vandrar mellan de olika borgerliga partierna.

Det enda sättet för L att komma tillbaka är att bryta samarbetet med S-regeringen och gå över till oppositionen, men det påverkar inte majoritetsförhållandet i riksdagen. L måste de leta sig tillbaka till de borgerliga partiernas värderingar och utveckla en strategi i de stora politiska frågorna. Det finns några frågor där L är relativt konkreta, det är för kärnkraft och en utbyggnad. Björklund tjafsade för länge med skolfrågor men partiet hade i alla fall en linje. L har en extremt liberal migrationspolitik, vilket "rimmar illa" med de "allmän borgerliga väljarna." Flera undersökningar från SOM-institutet visar detta.
Sabuni sa en del bra saker i början, att hon ville se stramare migrationspolitik och att man inte uteslöt att ha någon form av samarbete med SD.
Sabuni: "Om Jimmie Åkesson vill prata med mig har han mitt nummer.” Efter detta uttalande låg man bra till i väljaropinionen, man ökade t.o.m lite. Sedan bytte hon fot helt och såg helt plötsligt "inget tak för hur många som får söka asyl" samt att man nu uteslöt samarbete med SD. Sedan dess har partiet stadigt sjunkit mot botten.

Sabuni har där vart betydligt tuffare än sin föregångare men när hon väl blivit "boss" verkar hon ha gått in i "Friggebo-strategin" d.v.s. stå i en ring, hålla varandra i händerna och sjunga "We shall over come."
En del anser att NS inte valde Friggebo-strategin själv, utan partiledningen talade om för henne, var skåpet skulle stå.

Man uppfattar Sabuni som ängslig för att skapa konflikter och splittring inom partiet, enligt mångas uppfattning är detta nödvändigt, om partiet skall ha någon som helst chans att överleva nästa val.
För att överleva måste L ta en ordentlig titt på sig själva och fundera lite på vad de representerar och sedan hur det står i samklang med vanliga normala arbetande svenskar. Kan de inte bara göra lite analys? De representerar inte ens liberalism i någon sann anda. Det är bara rena flumgrejer!
Liberalernas enda chans att komma över spärren - be Åkesson om ursäkt och lämna samarbetet med Löfven och Rödskrikan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar