lördag 26 juni 2021

Afghanistan är snart återigen i talibanernas händer!


USA
kommer efter tjugo års krig att dra sig tillbaka från Afghanistan. USA har förlorat detta krig och kan inte ens kamouflera nederlaget längre.

Enligt en artikel i Southfront har talibanerna utnyttjat situationen för att flytta fram sina positioner genom att ständigt erövra nya distrikt.
Den 21 juni tog talibankämpar kontrollen över ett nyckeldistrikt i Afghanistans norra Kunduz-provins och omringade provinshuvudstaden Kunduz. Striderna i Imam Sahib-distriktet började
den 20 juni och vid middagstid nästa dag hade talibanerna tagit kontrollen över distriktets huvudkontor och polisens huvudkontor. Imam Sahib är strategiskt beläget nära Afghanistans norra gräns till Tadzjikistan, en viktig försörjningsväg från Centralasien.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahed bekräftade att Imam Sahib-distriktet var i deras händer. Dussintals distrikt har fallit för talibanerna sedan den 1 maj, när USA: s och Natos trupper började sitt slutliga tillbakadragande från Afghanistan. Talibanerna har tagit flera regioner över de tre norra provinserna Kunduz, Baghlan och Balkh.


Källor säger att även Doshi-distriktet i Baghlan-provinsen var under kontroll av talibanerna. Detta innebär att talibanerna har tagit kontroll över den enda vägen som förbinder fem norra provinser till huvudstaden Kabul.

Talibanerna har på sina webbplatser videor
som visar att WhatsApp-grupper som säger att regeringssoldater som har överlämnat sig till dem har lovats att återvända till sina hem och ta emot pengar från talibanerna.
Den 20 juni utfärdade talibanledaren Mawlawi Hibatullah Akhunzada ett uttalande som instruerade sina soldater att "behandla dem som överlämnar sig väl och beter sig bra mot dem."

I ett möte med Joe Biden sa den turkiskapresidenten Recep Tayyip Erdogan att turkiska styrkor skulle fortsätta att kontrollera flygplatsen i Kabul efter att USA dr
ar sig tillbaka. Talibansidan, å sin sida, säger att detta är oacceptabelt.

Talibanerna har "diplomatiska förbindelser" med Turkiet och hävdar att deras förbindelser med Ankara är "broderliga", men deras talesman Zabihullah Mujahid säger att Talibansidan har sagt till turkiska tjänstemän att en sådan närvaro vid flygplatsen i Kabul skulle betraktas som en invasion och skulle bekämpas som sådan.
Taliban
erna och USA har ingått en överenskommelse om tillbakadragande av amerikanska styrkor och talibanerna säger att den fortsatta turkiska närvaron kommer att ses som ett brott mot detta avtal. "Uppenbarligen kommer det att finnas ett brott mot ”avtalet", säger Zamir Kabulov som befinner sig i Kabul och han är en talesman för Rysslands president Putin.


Voice of America bekräftar också att talibanerna erövrar många nya distrikt. De hänvisar till den afghanska TV-kanalen Arian News som säger att talibanerna har erövrat 37 distrikt under den senaste månaden.
Turkiet kan ha
fått blodad tand efter sina framgångar i kriget mot Armenien, De använde mängder av drönare som visade sig vara en stor militär framgång.
Frågan är vilka ambitioner Recep Tayyip Erdogan har med att gå in i Afghanistan? USAs 20 åriga krig med talibanerna var ett misslyckande och de lyckades aldrig besegra talibanerna och det finns ingen anledning att tro, att Turkiet kommer att lyckas bättre!

Klart är att så fort USA lämnar Afghanistan kommer talibanerna att ta över hela landet och det enda som då återstår är den turkkontrollerade flygplatsen i Kabul.
Frågan är hur långt Erdogan
tänker gå eller inser han att Turkiet inte kommer att lyckas bättre än USA och lämna över flygplatsen till talibanerna.

En annan intressant fråga är hur talibanerna kommer att använda sin makt när de återigen styr Afghanistan. Kommer de att återinföra sina tuffa stränga muslimska regler eller kommer de att vara mer moderata?
Det kommer att bli mycket intressant att följa utvecklingen i Afghanistan inte minst för de länder som tänker utvisa de s.k. ensamkommande barnen. Kommer talibanerna att vägra ta emot dem eller kan länder ”köpa” att de tas emot!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar