lördag 12 juni 2021

Kommer ränteavdragen att minska?

Magdalena Andersson vill sänka ränteavdraget och sossarna har en majoritet i riksdagen med sig, även om Moderaterna säger nej.


Ränteavdraget har inte justerats på 30 år – men nu rycker en förändring allt närmare. Socialdemokraternas arbetsgrupp för ökad jämlikhet, ledd av finansminister Magdalena Andersson, anser att ränteavdraget bör trappas ned.
Tanken med ränteavdraget var att balansera kapitalförluster med ränta mot skatten på kapitalvinster. Med andra ord, ska man betala skatt för ränteinkomster är det rimligt att få göra avdrag för ränteutgifter. Det fanns nämligen en tid när det var ränta på bankkonton. Nu när staten inte får in några pengar genom skatt på småspararnas räntor blir ränteavdraget enbart en utgift.

Foliehatten anser att det är helt rätt, bostadsmarknaden måste kylas av. Bostadskarriär där man bygger sin förmögenhet på att äga en bostad utan att amortera är inte bra för samhället på något sätt.

Det löser ett större problem också. Det förekommer att svenska bolag "lånar" pengar av utländska bolag (i länder där skatten på ränteintäkter är låg eller till och med obefintlig) i samma koncern. Sedan betalar de fantasiräntor på dessa lån. Bolagskoncernen får då ränteavdrag i Sverige och lägre eller ingen ränteskatt utomlands. En rent skattedriven skrivbordskonstruktion, där svenska staten förlorar stora belopp.

Foliehatten tycker att ränteavdragen borde ha börjat trappas ned för länge sedan, men ingen politiker har vågat.
Hur stor roll spelar ränteavdraget om räntan är 1,
52,5%? Ränteläget gör att det är ett bra tillfälle att börja fasa ut avdraget. Effekten blir inte så omedelbart drabbande vilket är bra. Men om de nya spelreglerna är noggrant kommunicerade tar parterna rimligtvis hänsyn till dem.
För regeringen spelar de nog en viss roll. Ger förmodligen hyggligt mindre utgifter. 30 miljarder ska kostnaden vara idag för staten. Minskade avdrag ger förmodligen mindre protester än skatt på sparande som just varit uppe. Tydligt är att regeringen har hål i statsbudgeten som börjar vara akuta.

Problemet är balanseringen mot skatt på kapitalvinster. Blir det för stora asymmetrier så kommer det att gå att trixa. Lite konstigt drag från S eftersom det drabbar fattiga, mer än förmögna. Rika behöver trixa för att få räntekostnader och fattiga inte har några kapitalinkomster att kvitta med. Man behöver dessutom göra väldigt stora förändringar för att staten ska tjäna pengar. Mest kommer det dock att drabba småföretagandet som kommer att få högre kapitalkostnader vilket kommer att leda till minskad riskvilja.

En viss Feldt skrev och blev fotograferad: ”Ränteavdrag är ett jävla skit, ändå har vi baxat det ända hit.”

PK har redan uttalat målet att utjämna de ekonomiska klyftorna i samhället, den här gången ska kapital från Svenssons med förmögenhet och ordnad ekonomi. De skall plundras, så man kan ge till invandrare. Vi får se hur snabbt och omfattande man avser göra dessa förändringar och om oppositionen avser stoppa de. Fullföljs det här så kan jag föreställa mig att det blir ytterligare en spik i vagnen som tar flyttlasset från Sverige.
LO vill ha fastighetsskatten. Hög beskattning, med ett tak som gäller för låginkomsttagare i LO-kollektivet. Införd fastighet
sskatt och arvsskatt samt borttagna ränteavdrag. Blir nog inte några som äger sitt boende som kommer rösta på S.

Foliehatten är helt övertygad om att sossarna räknar med valförlust och att de kommer tvingas in i opposition mot en majoritetsregering, bestående av SD, M och KD.
För att blidka LO, V & S-Vänsterfalang (i den ordningen) med marknadshyror på nybyggen, slopad värnskatt och förändrade LAS regler.
Vi har sett de första genuint röda förslag under mandatperioden. (ränteavdrag och ISK) Trots att de riskerar medelklassröster med dessa.

Socialdemokraterna i synnerhet och vänstern i allmänhet har infört så höga skatter på arbete och konsumtion att du endast får behålla en bråkdel av vad du arbetat ihop när du konsumerar din inkomst.
Lösningen blev att ge folket en upplevelse av välstånd via lån istället. Svensson lånar sedan dess till allt, eftersom Svensson mycket sällan har råd att betala med sina egna pengar. Bankerna blev de stora vinnare är ganska uppenbart, när man ser vilka gigantiska vinster de gör. Staten älskar vår konsumtion, eftersom de får inte minst sina 25% i moms på varje sålda vara, med några undantag ned

Hade S inte hjälpt till att bygga denna magnifika lånebubbla hade folk förstått hur mycket de betalar i skatt av sina tillgångar och vräkt dem från Rosenbad.  Så enkelt är det tyvärr och det startade med Sträng och Palme.

 

6 kommentarer:

 1. "En viss Feldt skrev och blev fotograferad: ”Ränteavdrag är ett jävla skit, ändå har vi baxat det ända hit.”
  Så skrev han inte alls.
  Så här skrev han: "Löntagarfonder är ett jävla skit,
  men nu har vi baxat dem ända hit.
  Sen ska de fyllas med varenda pamp,
  som stött oss så starkt i våran kamp.
  Nu behöver vi inte gå flera ronder,
  förrän hela Sverige är fullt av fonder."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer!
   Förmodligen lider herr F i T av flyttstress. Mycket mänskligt.

   Radera
 2. https://youtu.be/kfc9g4C8XoA
  Henrik Jönsson skarp som vanligt visar här på Sveriges högskattepolitik
  Märklig politik att smörja lathundarna och skinna idogt arbetande människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte märklig politik, det är kärnan i den solidariska socialistiska politiken.
   Av var och en efter förmåga, dvs. alla som vill arbeta skall bidra så länge de fortfarande kan.
   Till var och en efter behov, den som spenderar sitt liv i arbete har inte speciellt stora behov, den som inte arbetar har ett helt liv fullt av behov, måla, deklamera, spela teater, supa, fundera, resa, studera, protestera och bli politiker.

   Radera
  2. Det ska läggas till att så länge vi hade en majoritet av folket uppfostrade med kristna värderingar fanns det en moralisk spärr mot att ligga samhället till last.
   Bibeln är mycket klar över människans samhälleliga skyldigheter: den som inte arbetar skall heller inte äta, undantagna är de som inte kan arbeta, barn, äldre och sjuka.
   Socialdemokratin krossade dessa kristna värderingar och ersatte kristendomen med PK-religionen, en tro baserad på konsensus, pöbelvälde utan annan moral än att vara för allt det som ligger inom den för stunden rådande värdegrunden och mot allt annat.

   Radera
 3. Ränteavdrag är ett jävla skit, ändå har vi baxat det ända hit.”

  AP fonder ett jävla skit ... minns jag att han skrev ???

  SvaraRadera