söndag 13 juni 2021

Foliehattens reflexanter om småföretagandet i Sverige!

Foliehatten har haft kontakt med flera företagare den senaste tiden. Glasmästare, elektriker, rörläggare, plast m.m. för att åtgärda det man skjutit upp!
Detta är på intet sätt en fullvärdig redogörelse över vad som händer bland småföretagarna i Sverige, kanske en fingervisning om tillståndet i denna bransch.

I garaget hade en katt försökt hoppa genom två fönster. Det var inte svårt att spräcka dessa 2 mm ”tjocka” rutorna. Foliehatten är kunnig med den japanska glasskäraren och har inge problem att skära glas. Gamla fönster är sneda och man får skära flera gånger.

Alla företagaresäger samma sak som Foliehatten varit i kontakt med. Vi har hur mycket som helst att göra, det är full rulle. De säger också att de småföretagare de har kontakt med, säger samma sak. Med andra ord det är full rulle bland småföretagarna. En förklaring kan vara att Svensson under Covid börjat renovera, bygg till sina hus m.m.
Alla säger också att de gärna hade anställt fler och här kommer det intressanta – de kan inte få tag i ”vettiga” personer att anställa!
En av företagarna som Foliehatten kände eftersom han hjälpt honom flera gånger öppnade munnen och sa som det var!

De personer som Arbetsförmedlingen har anvisat är personer som har svårt att som företagaren sa, svårt att ta i och de uppfyller inte de krav de har. De är mer intresserade av sin mobil, än att arbeta. Att anställa en invandrare som knappt kan svenska är helt uteslutet eftersom man inte har tid att instruera mer än en gång. Dagens ungdom som inte klarar skolan är inte intresserade av att arbeta hårt, de slår hellre dank eller arbetar i slow motion!

Hårda ord från företagare! Om detta stämmer vad företagare säger. Kan man undra var Sverige är på väg. Småföretagare har svårt att få tag i arbetskraft som är utbildade eller som de kan snabbutbilda!
När Foliehatten fick service på sin luft/vattenpump berättade servicemannen att just denna bransch har dragit till sig många väldigt oseriösa personer som inte klarar av att installera en luft/värme/vattenpump.  Foliehatten fick till svar att ”om de visste vilka urusla jobb jag har fått rätta till!”


I lägenheten har det varit många småfel. De har inte dragit åt muttrar på element och det har droppat från element och kökskran. I badrummet var en jätteflisa bortslagen i badrumsskåpet.

Förra veckan träffade Foliehatten en elektriker han känner och han berättade att att fick rätta till det elektriska på en nyöppnat butik i en av de större kedjirna. Han nämnde att utländsk arbetskraft ofta lämnade efter sig dåliga jobb. Han avslutade med att säga – ”du skulle se deras målarjobb – det ser för djävligt ut!”

En av företagarna hade jobb för Lunds kommuns spårvagnar. Spårvagnar som står stilla eftersom de har problem med bromsarna. Bromsarna är som 1:ans sandpapper. Han berättade att de hade fått bromsa för en person i rullstol medn framför allt för cyklister. Foliehatten har ganska stor erfarenhet av cyklister i Lund. De är totalt hänsynslösa och cyklar precis över allt. Foliehatten har 2 gånger blivit påkörd av cyklister. Första gången hade han ont i flera veckor. De ber knappt om ursäkt och ser bara Oj då!


De kanske mest intressanta var att denna företagare har mycket förundrad över att Lunds kommun med hjälp av Staten och Region Skåne satsat över 1 miljard i detta projekt. Ett projekt som de aldrig i livet kan räkna hem. Kalkylen på passagerarunderlaget verkar vara gjort av en femårig.
Är man MP och förslår gröna projekt får de kosta hu
r mycket helst. Att göra en kostnadskalkyl eller underlag verka vara legio för alla gröna projekt!

Det visar också att vi har gröna politiker som sätter sin ideologi före kommunens/regionens/statens intresse. Det är bara att titta på de projekt som Löfvenregimen har satt igång i Norrland med vätgas. Foliehatten tar sig för pannan över dessa totalt okunniga personer med svetsaren Löfven i spetsen!


 

1 kommentar:

 1. SKR-folk är de som styr detta arma land & de har sitt eget bästa för ögonen, i min bok.
  Ingen tvingar dessa bidragstagare,eftersom lejonparten inte genererar sin egen lön(tänk politruker mfl), att sprätta iväg skattemedel på allsköns skit-som gagnar vem i slutändan?
  Undrar hur många timmar arbetstids förkortning, som uteblivit pga tex invandringen? ev 400 000 000 000 kr/år va det hört/läst...nu vill Maggan & c:o höja skatten???
  Otippat!
  Något är seriöst galet i detta land!

  Vattenfalls GD(bolagschef?) plockar ut 1 319 500 kr/mån(enligt DI) & Postnords dito 708 333 kr/mån efter 21% löneökning, mig veterligen.
  Är detta hållbart OM skattebetalarna ska stå för fiolerna?

  Mvh Per

  SvaraRadera