måndag 21 juni 2021

En fälld regering begriper inte att marknadshyror höjer hyror med närmare 50%!

 Igår hänvisade Stefan Löfven till den utredning om marknadshyror och att parterna skall förhandla fram en lösning. Kommer inte parterna överens gäller utredningsförslaget. Foliehatten undrar om Stefan Löfven och Annie Lööf är riktiga idioter som trodde att Nooshi Dadgostar skulle acceptera utredningens förslag.

V har sedan Jöken bildades för 2,5 år sedan via Jonas Sjöstedt klart och tydligen klargjort att Löfvenregimen måste ta bort punkt 44 = marknadshyror, annars kommer de att fälla regeringen. Jöken har haft 2,5 år på sig att agera och har inte gjort någonting. Tvärtom har Rödskrikan Lööf förnedrat V gång på gång.

Foliehatten anser att V agerat korrekt och att det är Löfvenregimen som trott att V skall vara en en evig dörrmatta.
Att bara tro att Nooshu skulle acceptera att vänta till 1 september för att parterna skulle förhandla fram en annan lösning för hyressättning i nyproduktion än det förslag om fri hyressättning/marknadshyror som ingår som en punkt i januariavtalet och nu gått ut på remiss, då är man mer än naiv, man är direkt korkad.

Löfvenregimens invandrarpolitik är det stora problemet. Via det tvingade lagförslaget fördelas invandrare till kommunerna och kommunerna trycker in invandrare i varje ledig lägenhet de kan få tag på. Foliehatten har själv pratat med flertalet anställda på ett kommunala bostadsbolaget och de säger rakt ut helt utan omsvep hur de tycker. "Nyanlända" har förtur och inte behöver stå i kö en dag - medans Svensson behöver 5+ pr i kötid för att ens bli kallad till en lägenhetsvisning. Invandrargräddfilen är helt och hållet det som skapat bostadsbristen. Fattiga svenskar åker ut på gatan och asylsökande flyktingar flyttar in, då staten mer än gärna betalar deras hyra de första två åren.
De senaste 10 åren har det kommit över en miljon
invandrare till Sverige - och alla skall ha någonstans att bo. Hur mycket hus och lägenheter har det byggts de senaste 10 åren? Över en miljon - eller färre? Enkelt matematik.

Kazimir Åberg, hovrättsråd i Svea Hovrätt har varit ansvarig för utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”
som presenterades för några veckor sedan.
Enligt utredningen ska reglerna börja gälla från och med den 1 juli 2022, men datumet kan komma att ändras beroende på hur lagstiftningsprocessen
går.
I söndags meddelade Löfven/Lööf att parterna skulle förhandla om utredningsförslag och skulle de inte komma överens gäller utredningsförslag.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder: ”Ett systemskifte och en dörröppnare till marknadshyror i befintligt bestånd.”
”Värden ska helt själv kunna bestämma hyran. Det enda den blivande hyresgästen kan göra är att tacka ja eller nej. Dessutom kan hyresnivån komma att se olika ut inom samma hus, beroende på hur duktig man är att förhandla och vilken relation man har med hyresvärden.”
Morgan Johansson har på alla möjliga sätt försökt spela ner för fri hyresättning vid nyproduktion. Marie Linder håller inte med och menar att det handlar om ett systemskifte och att marknadshyror ska införas. Det kommer leda till att hyrorna i nyproduktion på attraktiva orter kommer att bli ännu dyrare än i dag.
Både utredaren Kazimir Åberg och Morgan Johansson påstår att utredningens förslag bara handlar om nyproducerade lägenheter. Den värd som så önskar kan dessutom välja att förhandla hyran som görs i dag, vanligen genom att sätta en så kallad presumtionshyra.
Marie Linder tror dock att förslaget är en dörröppnare för marknadshyror i befintligt bestånd.
Marie: ”Så har skett i exempelvis Finland. Moderaterna har motionerat om att när en lägenhet blir ledig ska det bli möjligt att sätta marknadshyror. Därför är det här förslaget väldigt oroande.”

Inte alls förvånande att Marie Linder är ”arg på politiken”. Hon tycker det är bra att V var tydliga med vill fälla regeringen. Sossen Marie Linder vill inte ha en moderatledd regering som hon tror vill gå längre och införa marknadshyror i befintligt bestånd.
Marie: ”Jag vill att enskilda riksdagsledamöter ska fundera på unga, ensamstående och pensionärer ska kunna flytta till en ny hyresrätt med det här förslaget.”

Så här fungerar marknadshyror:
Hyresvärdarna får bestämma hyran, det vill säga det blir marknadshyra
Hyran måste dock vara rimlig i förhållande till liknande lägenheter i området
Hyran kan höjas varje år i linje med inflationen
Hyran kan höjas ännu mer om området blir attraktivare
Hyran kan även stå helt stilla om efterfrågan tvärtom är låg
Redan befintliga lägenheters hyra ska precis som idag även fortsättningsvis sättas genom förhandlingar mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningarna

Flera undersökningar visar att marknadshyror kommer att leda till höga hyror som får stora konsekvenser för hyresgästers privatekonomi. Konsultbolaget Ramboll undersökning på uppdrag Hyresgästföreningen visar att marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar i samtliga undersökta kommuner, med ett fåtal undantag:
De högsta hyreshöjningarna skulle ske i Stockholm och Göteborg, som båda har stadsdelar där hyran skulle höjas med över 50 procent. Men även i Luleå skulle marknadshyror i genomsnitt medföra en hyreshöjning på 43 procent för en genomsnittslägenhet på två rum och kök, 34 procent i Uppsala, och 31 procent i Linköping. Hyresgästerna skulle därtill behöva lägga mellan14 till 5 procent mer av sin disponibla inkomst på hyran.

HGF Marie Linder: ”Rätten att bo kvar är viktig, men för att hyresgästen ska ha ett verkligt skydd krävs också att hyresvärden inte kan bestämma hyran ensidigt. Då blir ju besittningsskyddet utan betydelse. Besittningsskydd och regler som begränsar hyresvärdens möjlighet att bestämma hyran ensidigt är två sidor av samma mynt.”1 kommentar:

 1. Kalergiplanen??
  Vad annat kan det vara.
  & Abzurdistan är världsbäst inom området.
  Vad tror vi om 1,2 MILJARDER migranter till Europa till 2050?
  Pröjsa skatt i detta dårhus är = $jälvmord.

  Mvh Per

  SvaraRadera