lördag 12 juni 2021

Det har gått 20 år sedan de värsta kravallerna i Sverige!

Det har gått tjugo år sedan Göteborgskravallerna i juni 2001. De största kravallerna i Sveriges historia. I Göteborg hölls ett EU-toppmöte och USA:s president George W. Bush hedrade Sverige med sitt besök. George Bush bodde på Sheraton mitt i Göteborg. Bush hade hela hotellet för sig själv och uppe på taket stod där fullt med krypskyttar i heltäckande svart klädsel. Det var också avspärrat så att man inte kunde gå närmare än femtio meter från byggnaden.

George Bush såg tillsammans med Göran Persson på svensk TV - SVT Rapport . Alla kravallerna visades i direktsändning för alla delegater och Göran Persson var helt vit i ansiktet och kunde inte fatta att detta hände i Sverige.
För första gången kunde man i svensk TV se att det faktiskt fanns demonstranter som betedde sig som utklädda fascister/nazister och medvetet förstörde en stad utan motiv, bara för att skrämma folk till lydnad. Detta påverkade
Foliehattens och mångas syn på vänstern.

Foliehatten fick lära sig att Göteborg har en striktare syn på brott bland poliser och domstolar än övriga Sverige, och alla som kastade en sten i kravallerna fick 12-18 månader i fängelse. Denna strikthet orsakade f.ö. extra vrede och förstärkte kravallerna eftersom polisens brutalitet och bristande lyhördhet gjorde vänstern vansinniga. Detta hade inte kunnat hända i t.ex Stockholm.

En spännande tid som gjorde Sverige mer höger än någonsin. Detta finns fortfarande kvar i Sverige och
sossarna kan t.ex inte föreslå någon enda skattehöjning utan ett ramaskri i media. Högern har numera problemformuleringsinitiativet i det flesta frågor. Kravallerna och vänsterungdomarna fick det motsatta samhället genom sin usla strategi med våld och förstörelse.

Vänster krafter i både Sverige och grannländerna tog tillfället i akt och ställde till med en sjujävla gatufest i Götet. Stenkastning, fönsterkrossning, skrik, batongslag och en massa annan skadegörelse. Närmare 200 skadades och det var en omfattande materiell förödelse.
Det var på den tiden tokvänstern var ”
mot” globalism. Innan ”rövhattarna” fick synkrona order uppifrån och idag är de ”för” globalism. Intressant är att konstatera och idag älskar vänstern globalisering och EU och det var sista gången "vänstern" stod upp mot globalismen. Nu springer de George Soros ärenden, medan det idag är yttersta höger som är mot globaliseringen. Media hetsade om att det skulle dyka upp några italienska proffsligister som hette Ya Basta för att visa hur kravaller skulle gå till, men om de verkligen dök upp i Göteborg är inte bekräftat!

ETC intervjuade Per Englund från Majorna som hade "tagit studenten" året innan händelserna och han var en ung, aspirerande fotograf. Han är nu aktuell med fotoboken ”Slaget om Göteborg”, som även innehåller en novell av Henrik Bromander och ett förord av Anna Hellgren.

Englund: ”Jag var politiskt medveten, och kom liksom från en socialistisk bakgrund och den miljön. Så det var självklart att vara på stan för att både demonstrera och fotografera. Men jag var inte aktiv i någon politisk rörelse, utan mer ”generisk Majorna*vänster” säger han med ett skratt.
Tiden, och mer grundmurade journalistiska granskningar, har så sakta förändrat historieskrivningen av vad som egentligen hände i Göteborg under EU-toppmötet 2001. Men när det begav sig var den rapportering som kablades ut över världen helt nyansfritt svartvit. Det var de onda demonstranterna som förstörde staden, mot de goda poliserna som försvarade den.
Det var fruktansvärt, och bedrövligt. Medias vinkel på det kom ju att piska upp stämningen i samhället och slita isär befolkningen i två läger. Det blev nästan som en mobb, folk som tyckte det var synd att polisen inte sköt fler och att alla i Göteborg var stenkastare. Det blev enormt laddat och nästan svårt att förstå idag,”
ETC om Bromanders novell: ”I novellen får man möta en ung aktivist från Lund, och en polis från Mariestad. Genom de bägge personerna berättas hela händelseförloppet. Men man får även möta dem nu, 20 år senare och genom det förstå hur händelserna i Göteborg kom att påverka både dem själva och resten av samhället.”

Det har också gått 20 år sedan när Foliehatten insåg att Public Service och TV4 faktiskt ljög tittarna rakt i ansiktet. Det var av misstag man råkade visa när den 19-årige läkarsonen blev skjuten rakt framifrån mitt under sitt gatstenskast mot polisen. I flera dagar hade media uppgett att han var skjuten i ryggen. Media ljög.
En polis låg skadad på marken. Kollegor skyddar honom med dragna vapen. Då kommer en person med en gatsten och är redo att kasta på den liggande skadade polismannen. Kollega skjuter skarpt mot hotet. Socialistmedia lät polisen
skulden, trots att ett mordförsök på polisman avvärjdes.  Vänsterns totala förstörelse, rån, misshandel, mordbränder, upplopp och plundring hamnade i skuggan, som vanligt i Sverige.

Sedan
händelserna i Göteborg har polisen suttit i TV-soffor och bett om ursäkt för att de utövar sitt yrke. Skattefinansierade journalister har efter EU-kravallerna fått sätta agendan för vad polisen får och bör göra.

Alla demonstranter vis
ste att det skulle bli bråk. Alla kanske inte var där för att bråka, men alla var definitivt medvetna om att det skulle bli stökigt och var helt ok med det. Det sågs som någonting spännande och som en stämningshöjare
På den här tiden så härjade reclaim the streets-rörelsen ganska frekvent och de var vana vid att polisen i princip inte ingrep mot dem så det måste ha varit lite av en chock för dem när polisen faktiskt gick till motangrepp.
Förutom det mest spektakulära så var demonstrationerna imponerande.
Det var 20.000 på gatorna. Där demonstrerade alla ifrån AFA till fackföreningar. Det var en global rörelse: folkrörelsernas globalisering mot eliternas globalisering.

Säpos rapport är väldigt intressant läsning. Säpo var på helspänn och enligt rapporten var alla på vänstersidan enade och det var tio tusen autonoma och risken var betydligt överhängande för mer kaos!

Kravallerna fick det svenska samhälle unisont upprört. Inte som det hade vart idag med diskussioner om polisen gjorde rätt osv. De flesta poliserna som omringat Schillerska skolan var från andra delar av landet och kände inte till Göteborg. Riksnyheterna hade ett inslag med de ridande poliserna i reträtt uppe vid Götaplatsen och de brinnande bajamajorna som välts på avenyn.

Polisinsatsen var vänliga poliser och insatsen var en produkt av det lyckliga naiva land vi var på den tiden. Chocken var nog stor för många hur det urartade
och att media/SVT lyckades få ligisterna att bli offren. Ligisterna kastade gatsten, inte bara mot polisen utan mot helt oskyldiga människor. De slog sönder hederliga egenföretagares lokaler och förstörde stan i allmänhet.
De som öppnade ögonen såg att det var inte demonstranter som var där för att protestera, utan ligister som bara var där för att förstöra och leva fan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar