onsdag 30 januari 2019

Rasprofilering existerar inte hos polisen!

I TV4:s ”Kalla Fakta” vittnade omkring 100 svenskar av utländskt ursprung, om hur de blivit stoppade, kontrollerade och i vissa fall nedbrottade, utan anledning.
De vittnar om nedsättande och kränkande kommentarer som fällts: ”pissluffare”, ”råtta” och ”självmordsbombare.”

Polisen har i ett officiellt svar, medgivet att det förekommer, att några enskilda poliser kan uttrycka sig nedlåtande. Polisen hävdar, att det kanske är mänskligt med tanke på, att många är trötta på att jobba i vissa områden (läs utanförskapsområden). Polisen som arbetar i utanförskapsområden, utsätts för stenkastning, glåpord, raketskjutningar och även för misshandel.

Med handen på hjärtat, vilka människor är det som ställer till de
flesta problemen i samhället? Är det konstigt att polisen jobbar förebyggande? Alltid några som blir felaktigt kollade och några som blir kränkta. Dessutom verkar det som om Sveriges befolkning, är på väg att bli ett av Europas mest lättkränkta. Det finns pengar att hämta hem! DO:s domar, är utmärkt att studera, för att se hur lättkränkta vissa är! Det är nog bara logiskt tänkande. Om 2 milj invandrare(enligt statistik) står för flertalet av brotten i Sverige, så är det klart att det är större chans att få ”napp.”
 
Rasprofilering, precis som köns- och åldersprofilering, är så klart det enda rimliga om man utför kontroller. Om man vet att kriminella i ett område till största del utgörs av unga män med ursprung i Afrika och Mellanöstern, så vore det så klart oförsvarligt slösande av resurser, att i hög utsträckning ägna arbetstid och resurser på att stoppa och kontrollera gamla, vita tanter.
Om polisen nu ska utföra kontroller, så är det så klart inte bara rimligt att de går efter sådana egenskaper som oftare är kopplade till kriminalitet, som ras, kön, ålder och stil, det andra rimliga torde vara, att utföra kontrollerna, där de kriminella är mest aktiva. Om dessa områden kännetecknas av att många som rör sig i dem, är icke-vita, så torde det vara rätt naturligt, att många av de som stoppas också är icke-vita.

Expressen gjorde en stor granskning av de kriminella gängen förra året och det framkom, att 90% av de livstidskriminella hade invandrarbakgrund och att de stod för större delen, av alla de skjutningar och mord som förekommer.

Sedan kan man alltid diskutera varför svenska poliser i rätt stor omfattning ägnar arbetstimmar åt, att stoppa och kontrollera personer, för att kontrollera om de har narkotika, eller tjuvgods och låta folk blåsa, när man samtidigt inte utreder många anmälda brottstyper alls och inte ens utreder de flesta grova våldsbrott.
 
Det är rasprofilering om man utan brottsmisstanke kontrollerar personer som är av en ras som är avsevärt mer brottsbenägna än andra raser. Det som kallas för "rasprofilering", men det är sällan ren rasprofilering, utan det har även andra komponenter som ålder, kön och yttre stil. Om många grovt kriminella i ett område i London är unga, svarta rastafarimän från Västindien, så kommer polisen i hög grad stoppa dem, inte gamla svarta tanter som ser ut att vara uppklädda för tebjudning.

Sedan ägnar svenska polisen väldigt mycket tid åt att kontrollera personer, utan att det finns minsta brottstanke, att personer har gjort något som har gett anledning till att bli stoppade. Tänk bara på alla systematiska nykterhetskontroller som inte endast utförs för att någon har kört misstänkt slarvigt, har något fel på bilen eller för att någon har ringt och larmat polisen.
Foliehatten funderar varför inte TV4 tar upp "hets mot folkgrupp" och vilka som döms! Ta en titt på polisens riktade åtgärder gällande skrämsel-lagen HMF. Svårt att inte koppla det till rasprofilering.

I ett reportage på TV4 för ett par dagar sedan, intervjuade de en kille som ansåg sig rasprofilerad. Han hade alla rätta attribut, för att bli stoppad. Rastaflätor, sliten tröja och ”hängrövbyxor.” Med det utseende, är det oavsett hudfärg, risk att bli misstänkt, för att vara drogberoende.
I slutade av reportaget, intervju de hans helvita far och en kort sekvens där det satt, tre mörkhyade bröder i samma typ av ”slafs kläder” och till och med rastafarimössa. Tro fan, att de blir stoppade. Polisen profilerar efter vilka personligheter, de oftast hittar droger hos och det är tydligen den grupp som ser ut som just dessa killar och tjejer. Hudfärg är oväsentligt. Foliehatten har ännu inte sett ett reportage, om en svart kille med "vanliga" kläder och som är skötsam som känner sig utpekad.

De h
ar själva valt att klä sig som ”vänster vegan uniform”, så om de blir stoppade och kontrollerade är inte alls konstigt. Med det utseendet, så spelar det ingen roll vilken färg du har på huden.
A
tt ungdomar som valt att provocera har blivit stoppade av polis, är inget nytt. Raggare fick uppleva detta under 60-70 talen.

Foliehatten tycker att TV4 återigen gör ett ”hålihuvudetreportage”, inget ovanligt med andra ord. Den som vill bli kränkt och förbannad, så är TV4, en utmärkt kanal att titta på. Den ägs också av Bonniers!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar