fredag 31 januari 2020

Införande av marknadshyror kan utveckla sin till en politisk kris!

Från att ha varit en politisk icke-fråga har marknadshyror på kort tid blivit ett reellt hot mot alla landets hyresgäster, men det kan även utveckla sig till en politisk kris. JÖKen öppnade upp för marknadshyror i nyproduktion, vilket Hyresgästföreningen menar kan äventyra hela det nuvarande hyressättningssystemet. Fri hyressättning på nya hyresrätter var en del av Januariöverenskommelsen mellan C, L, MP och S som gjorde att Stefan Löfven kunde bli statsminister. Det var krav från C och L punkt 44 i JÖKen!

Hyresgästföreningen på FB skriver om detta och många inlägg är upprörda.
”C och L måste vara väldigt stolta över vad dom ställt till med. Vad det meningen att det skulle blir så här eller förstod dom inte att det sitter en girigbuk i de flesta människor. Löfven borde lyssnat på V eller bett Jonas förklara för honom om vad som kunde hända. Snart har vi väl fördubblat antalet uteliggare.”

Kamrat Sjöstedt hade svårt att släppa fram S och han beskrev det som ”En svår brottningsmatch med sig själv!” Han har också varnat sossarna och pekat med hela handen, att inte ge C och L för stort inflytande. Kamratens alternativet var ett extra val, med en Kristersson-regering som är beroende SD och V. För att släppa fram en högerpolitik, kommer kamrat Sjöstedt, inte att lägga sig platt, utan han kommer att ställa krav.

Kamrat Sjöstedt: ”Vi är vågmästare. Rör inte arbetsrätten och inför inte marknadshyror, för då smäller det!” Kamrat Sjöstedt säger, att V blir ett oppositionsparti och när det gäller attacken på arbetsrätten och marknadshyror är det total konfrontation. Vi släpper fram en Löfven-regering men om de lägger fram de förslagen är vi beredda att gå ihop med M och KD för att fälla den.
Kamraten kan inte vara tydligare i sitt maktspråk. Med detta uttalande ställer han Löfven mot vägen och häller samtidigt ” en kall spann vatten” över Rödskrikan och L!

Under partiledardebatten i riksdagen i onsdags, avslöjar Stefan Löfven att skrivningen inte kommer innebära marknadshyror. Det var under ett replikskifte med kamrat Sjöstedt som Stefan Löfven pressades på innehållet i JÖKen. Det var framförallt två punkter som kamrat Sjöstedt sköt in sig på. Förändringar av arbetsrätten och införandet av marknadshyror på nyproducerade hyresrätter.
Kamrat Sjöstedt: ”Hur ökar marknadshyror jämställdheten.”
Stefan Löfven: ”Det är inte marknadshyror. Det är fel att beskriva det så.”
Kamrat Sjöstedt: ”Det står ju ”fri hyressättning.”
Enligt Kamrat Sjöstedt har han fått försäkringar om att regeringen inte kommer att genomföra de för V så kontroversiella förslagen att tillåta fri hyressättning i nyproduktion och luckra upp arbetsrätten. Kamraten har skakat hand med Löfven som lovat honom, att den politik utanför JÖKen och som inte gick igenom under förra mandatperioden, kommer att bli kvar. Bryter Löfven dessa löften, är det misstroendeförklaring som gäller, även om det innebär att kamraten gör gemensam sak med M och KD.

För att ”hetsa” upp Löfven, men framför allt Rödskrikan säger Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson att de är villiga att rösta för vänsterpolitik för att fälla regeringen.
 
C och L har tidigare försvarat överenskommelsen med Stefan Löfven. En ”liberal reformagenda”, kallar Annie Lööf det i en intervju med DN. Rödskrikan Annie Lööf som aldrig haft ett arbete och kommer från en skyddad verkstad har fått jätte hårdkritik i SVD av vänstergrabbarna Halil Karaveli och Daniel Suhonen från Katalys. Det handlar om Macrons Frankrike som håller på att gå under av en högerliberal ekonomisk politik där klassklyftorna nu ökar. En klyfta har uppstått mellan stad och land där landet översvämmar Paris gator med sina gula västar. Ett Paris där 90% av de som bor inne i själva staden påstås ha röstat på Macron. Storstadsliberalism kan man väl kalla det. Den finns här i Sverige också. Men den är farlig när tangenterna dras ut. Karaveli och Suhonen råder S att hålla rågången klar mot Annie Lööf som en sorts svensk Macron. Högerliberalerna ska man se upp med.

"Macrons Frankrike ger en föraning om hur ett Sverige som på liknande sätt slits sönder av marknadsliberala förändringar skulle se ut. Marknadshyror skulle fullborda Stockholms och Göteborgs förvandling till socialt "rensade" citadell för de mest besuttna klasserna i stil med de franska storstäderna. Europeiska högerliberaler inspirerar varandra: "flexibel" arbetsrätt är liksom Annie Lööfs också Macrons stora projekt, efter att förmögenhetsskatten avskaffats. Den franske presidenten hänvisar gärna till den "nordiska modellen" för marknadsliberala förändringar. ”

Vi skall vara medvetna om att för varje nytt hyreshus som byggs, höjs värdet på de befintliga bostäderna, till viss del håller det även uppe priset på bostadsrätterna. Inga förutom en väldigt liten skara skulle betala fantasisummor för bostäder om de inte behövde det, i synnerhet inte bo-boxar i städerna. Marknadshyror skulle(kommer) kunna(förmodligen) användas på ett liknande sätt, på befintligt bestånd. Kort och gott är det egentligen inte lönsamt att bygga eller driva bostäder, bostäder kostar bara. Allt annat är marknadsmanipulation och fiktivt värde.Problematiken rör absolut inte enbart Stockholm utan det var bara det mest talande exemplet på en marknad som absolut inte fungerar optimalt.

När du köper en lägenhet är det ju i nästan alla fall banken som betalar den, inte du. Räntan är ju i princip noll, och är den inte det får du göra ränteavdrag i deklarationen. Det vill säga att skattebetalarna betalar din ränta. Amorteringen är låg. Dessutom brukar el och bredband ingå i den absurt låga avgiften du betalar i en förening. Avgiften i en förening är intressant att studera. Den speglar nämligen den verkliga kostnaden för både nuvarande underhåll och framtida underhåll. Där ser man hur lite det faktiskt kostar med underhåll.

Detta betyder att en person som bor i ett nytt område och har köpt sin lägenhet, betalar i praktiken mycket mindre än en person som bor i hyresrätt. Det är fruktansvärt snett. Det kan innebära, att en tvåa är ca 3000 kronor dyrare i månaden att bo i, än en hyresrätt.
Men har man inga möjligheter att få lån, är hyresrätt det som återstår.

Blir det marknadshyror kommer hyresrätten att öka med ytterligare flera tusen kronor i månaden, så länge bostadsbristen finns. Det kommer att resultera i hemlöshet, vilket det redan faktiskt gör, då hyrorna ökar varje år, men inte bidragen.

Vi är kraftigt överbefolkade i detta landet nu, sett till tillgången på bostäder.  Fastighetsägarna täljer guld med kniv. På bekostnad av de som inte har så mycket.

Marknadshyror kommer att vara dödsstöten för de som är sjuka och
arbetslösa. Men det kanske är rätt åt dem?
För att återgå till politiken måste det vara ”ett cyanidpiller” för Rödskrikan, att höra kamrat Sjöstedts utspel och att Löfven lovat kamraten, att inte införa marknadshyror eller vad menar Löfven egentligen. Foliehatten är helt övertygad om, att denna gång menar kamraten allvar. Frågan är hur kommer Rödskrikan att reagera! Kommer hon att acceptera detta? Vad har för alternativ? Inga anser Foliehatten!

2 kommentarer:

  1. Är väl fel?
    "Det kan innebära, att en tvåa är ca 3000 kronor dyrare i månaden att bo i, än en hyresrätt."
    Ska väl vara bostadsrätt oavsett lån?

    SvaraRadera
  2. Helt rätt. Ibland blir man blind. Tack!

    SvaraRadera