måndag 24 maj 2021

Konflikten mellan Palestina-Israel visade att det digitala kriget är lika viktigt!

Sverige har en s.k. statsminister som kräver att våldet i Palestina skall utredas. Foliehatten undrar vem egentligen denne statsminister företräder? Är det svenska folket? Nej, svaret är ganska enkelt. Vår statsminister värnar om de muslimska rösterna! Statsministern visar med all tydlighet att svenskarna kommer i andra hand eftersom han inte tar itu på skarpen med alla de problem som invandringen medför! Statsministern är en stor skam och borde avgå omedelbart.

Det visar också att FN är ett enda stort skämt, eftersom USA har blockerat alla resolutioner om striderna mellan Palestina och Israel.
Lame duck är ett bra ord för FN.  Det enda FN är bra på är att förutspå klimatförändringar som är politiskt styrt och som inte har något med verkligheten att göra!

Utöver striderna kan vi notera att även ett digitalt krig pågått, där censur, desinformation och falska påståenden varit legio.
Det visar också att sociala medier idag blivit ett slagfält där strider utkämpas med alla tillgängliga vapen.

Ett eldupphör i striderna mellan Palestina och Israel trädde i kraft klockan två fredag ​​morgonen. Innan eldupphöret trädde i kraft hann israeliska flygattacker döda minst 243 palestinier däribland 66 barn. Raketer som skjutits från den belägrade palestinska enklaven dödade 12 personer i Israel. På den ockuperade Västbanken och östra Jerusalem dödades 29 palestinier.

Efter att eldupphöret träder i kraft kommer allt fram i rampljuset. Censur, desinformation och manipulation de senaste två veckorna. Detta skriver online-tidningen Middle East Eye.

Under de senaste två veckorna har den digitala sfären haft en central position. Det har möjliggjort direkt att sprida ofiltrerade sannngar av verkligheten. 

De stora teknikjättarna (FB, m,fl) har undersökts intensivt och anklagas för att censurera palestinskt innehåll. Plattformar har manipulerades och användes som verktyg för statlig propaganda. The Middle East Eye pekar på fem metoder som används i detta online informationskrig:
Censur av palestinierna
om våldet och brutaliteten de senaste dagarna har åtföljts av upprepade exempel på censur och borttagning av innehåll på sociala medier. Det började med en kampanj för att påverka den förestående avvisningen av sex familjer i det ockuperade området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem - katalysatorn för den senaste tidens militära aktion med protester mot de israeliska styrkorna. 

Middle East Eye(MEE) rapporterade den 7 maj:
”Restriktionerna gick utöver Sheikh Jarrah-aktivismen. När israelisk polis stormade al-Aqsa-moskén för att brutalt slå ner de tillbedjare under de sista dagarna av Ramadan,
med påföljande censur.
På Instagram gömdes taggen "Al-Aqsa" tillfälligt, eftersom det rapporterades om "något innehåll som kanske inte uppfyller Instagram-riktlinjerna", enligt det meddelande som användarna fick. Facebook, som äger Instagram, hävdade att borttagning av innehåll berodde på en "global teknisk fråga som inte är relaterad till något särskilt ämne."

MEE har skickat en 14-sidig rapport till FN: s särskilda rapportör om yttrandefrihet och yttrandefrihet i syfte att censurera och manipulera på Facebook.
Felaktig information och falska nyheter
i det kanske mest uppmärksammade fallet med att sprida felinformation om vad som hände i Gaza, delade den israeliska premiärministerns officiella arabiska talesman, Ofir Gendelman, en video som han hävdade visade att Hamas skjuter raketer in i Israel.
Klippet var i verkligheten från 2018 och visade att raketer avfyrades i Syrias Daraa-distrikt. Tweeten var ursprungligen markerad som "manipulerat media" av Twitter innan Gendelman raderade den. Den israeliska militärens officiella Twitter-konto har också spridit felaktig information.

Det israeliska försvarsmaktens konto (@IDF) delade ett klipp som påstås visa Hamas skjuta raketer in i civila stadsdelar. Men filmen visade faktiskt ett skjutvapen som användes av Israel under en träning i nordvästra delen av landet.

MEE ger flera exempel på falska nyheter som sprids från den israeliska sidan via sociala medier, men nämner också exempel på motsvarande från den palestinska sidan.
Israelsk propaganda
i samband med IDF-bombningen av höghuset där AP, Al Jazeera och andra medieföretag, inklusive MEE, fick sina kontor raserade. Ett IDF-meddelanden skickades ut, att höghuset var en bas för Hamas, utan att presentera några bevis för det.

Förra veckan tillkännagav den israeliska militären på Twitter att markstyrkorna hade börjat "attackera i Gazaremsan", som en del av en bredare kampanj där de informerade de internationella medierna om att en markinvasion pågår. Israeliska medier rapporterade senare att tweeten och briefingarna var en del av ett medvetet försök att lura Hamas att tro att en invasion pågår.  "Lightning" planerades på Signal och WhatsApp förra veckan och via ett chattmeddelanden på Signal och WhatsApp att högerhöger israeliska grupper diskuterat i detalj hur de våldsamt skulle attackera palestinska medborgare i Israel.
"Ta med allt, knivar, bensin", läs meddelanden i gruppchatt som heter "The Underground Unit" med flera hundra medlemmar. "Var inte rädd, vi är de utvalda." "Varje araber du ser - du går
med", sa en WhatsApp-grupp som heter Israel People Alive Haifa. ”Snälla ta med flaggor, fladdermöss, knivar, vapen, mässingsringar, träskivor, pepparspray, allt som kan skada dem. Vi vill återställa det judiska folkets ära. ” Detta ledde inte till någon reaktion från de sociala medierna, säger MEE. Statssponserad trollarmé den israeliska onlineplattformen Act.IL utvecklades i juni 2017 för att rekrytera och organisera en trollarmé med tusentals människor för att bekanta sig med online-konversationer om Israel-Palestina, och särskilt BDS-rörelsen. Trollen får instruktioner från plattformen om pro-Israel och anti-palestinskt innehåll att retweeta och gilla. De får också kommentarmallar som de uppmuntras att kopiera och klistra in under relevanta diskussioner. Act.IL lanserades i partnerskap med ministeriet för strategiska frågor, där ministern hänvisade till det som en ”sanningsjärnkupol. Den har fått både finansiering och vägledning från den Israeliska staten.

Nu kanske alla förstår varför sossarna har så intensiva kontakter med de stora plattformarna här i Sverige!
 

2 kommentarer:

 1. Det verkar som att stora delatr av ditt inlägg är en ren översättning av en artikel i MME (Middle East Eye)
  En snabb sökning på nätet visar bland annat föjlande

  "According to Samuel Tadros of the conservative American think tank, the Hudson Institute, MEE and Middle East Monitor were launched by Muslim Brotherhood affiliates as an alternative to the Qatari-based Al Jazeera to provide western readers with the Muslim Brotherhood point of view.
  Vilket gör att ditt blogginlägg kan hänföras till en del i informationskriget och en genomläsning av orginalartikel ger en klar indikation om att MEE är i högsta grad själva en deltagare i informationskriget på Palestinas sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I inlägget finns det en länk til MME. Varför man skall behöva Googla är mycket märkligt! Du måste ha svårt med läsförståelsen när du påstår att större delen av inlägget är en översättning av artikeln i MME.

   Inlägget är mycket intressant eftersom det pekar på hur Israel har använt gamla bilder i det digitala kriget och därför är hela artikeln mycket intressant att sprida vad som hänt.
   Det framgår också men mycket lite att Palestina svarat med samma digitala krig.

   Vad vi nu ser är två krig - det verkliga och det digitala och det var därför Foliehatten skrev detta inlägg!

   Radera