fredag 7 maj 2021

Regeringen vill att svenska folket skall cykla och åka kollektivt!

Regeringen har bestämt att svenska folket inte längre kommer att få använda sina fossila bilar efter 2030 och att det är den ”dyra” elbilen de skall köpa. Väldigt få kommer att få råd med att köpa en större elbil eftersom en ”familjebil” har en prislapp på mer än 500.000. Vem på landsbygden har råd att köpa den dyra Tesla?
Livslängden på en elbil är bara kanske 10 år med ett batteribyte på 300.00  jämfört med en fossilbil som går att använda i över 20 år. Med den politik som idag förs kommer vi att få återgå till när bilen slog igenom, att det bara blir de besuttna som får råd att köpa en elbil.

Regeringens förslag: ”De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2021 och tillämpas på bilar som blir skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen för första gången den 1 juli 2021 eller senare samt bilar som är registrerade utomlands och som inte är skattepliktiga här i landet. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för bilar som blivit skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen före detta datum.”

Vår regering som varken är konsekvent eller kan tänka upphör aldrig att förvåna. Från den 1 Juli 2021 blir det dyrare att skaffa elbil genom arbetsgivaren. Större delen av alla elbilar i Sverige införskaffas via arbetsgivare, företag och det offentliga och endast en liten andel elbilar säljes till privatköpare.
Höjningen den 1/7 drabbar alla som har bilar i jobbet och som även kan användas privat (personalbil, förmånsbil). För medelklass och arbetare som har förmånsbilar i lägre prisklasser, runt 700 KSEK och mindre, så blir det däremot en betydande ökning av skatten.
Det blir sämre för majoriteten av arbetare/tjänstemän med förmånsbilar och personalbilar. De flesta har förmånsbilar mellan 300-750 SEK, än de som har bilar mellan 1 MSEK till 2 MSEK.

MP motiverar att det är en genusfråga och Foliehatten undrar verkligen hur detta kommer att gynna kvinnorna?

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog som även är ledamot i riksdagens finansutskott  har uttalat sig. För Teknikens Värld förklarar hon varför genusaspekten har påverkat regeringens beslut.
Skog: ”Det finns en genusaspekt. Män är ekonomiskt gynnade och vi vill att att män och kvinnor ska ha samma ekonomiska förutsättningar. Att subventionen nyttjas mer av män än av kvinnor är ett av många skäl till att förändra den. Den nyttjas mer i städerna än i landsbygden och det är väldigt olyckligt och fel eftersom det är i städerna man har möjlighet att välja bort bilen och cykla eller åka buss i stället. Att ha bilsubventioner i städerna är… helt åt fanders!”

Karolina Skog uppger att genus inte är den avgörande aspekten, utan att orättvisan mellan storstäder och landsbygd varit viktigare. Höjningen drabbar även de som har tjänstebil och bor i glesbygden.

Skog: ”Ytterligare en aspekt av förslaget är att höjda förmånsvärden kan leda till minskad bilförsäljning.”
Karolina Skog tror att förslaget ska leda till att fler åker kollektivt eller cyklar till jobbet istället för att köra bil. Det här är så extremt korkat så man verkligen häpnar, men det är såhär MP driver sin politik, bara massa
nya regler/undantag utan någon som helst bakomliggande analys

Foliehatten undrar vad regeringen sysslar med? Deras agerande skadar allvarligt omställningen till elbilar som de vill att Svensson skall köpa
Ännu vansinnigare är att
regeringen även vill avskaffa det så kallade lyxbilstillägget, detta innebär nu att lyxbilar blir billigare.

Det blir i genomsnitt 9 000 kronor dyrare per år att skaffa förmånsbil efter den 1 juli 2021 om regeringens förslag till justerad bilförmån går igenom i riksdagen, vilket är troligt.
Vi har flera partier utöver regeringen som är lika korkade i bilfrågan.  Genomsnittsbilen kommer då att få 34 procent högre förmånsvärde.

Foliehatten noterar att vi har ett "miljöparti" som bryr sig mer om alla andra frågor än miljön och ett "arbetarparti" som gynnar superrika istället för hantverkare, arbetare och medelklass.

Svt Nyheter:"En liten elbil som Renault Zoe får förmånsvärdet höjt med 1 800 kronor i månaden. En BMW X5 – en stor diesel SUV – är fortfarande dyrare, men förmånsvärdet sänks med 480 kronor i månaden."

Intressant är att notera att Volvo har haft en försäljnings dipp på XC 90 och de har med all säkerhet påtalat detta för regeringen, eftersom förmånsvärdet sänks!

De med sina hjärnor i behåll varnade om just detta när dieselbilarna helt gick från "klimaträddningen" till klimatbovar och elbilarna var framtiden. När tillräckligt många har gjort stora förluster på att kvitta dieselbilen och införskaffat sig en elbil så kommer ytterligare skiftning ske igen. Folk tror på riktigt att man skall slippa betala i all framtid genom billig vind el och solceller?
Foliehatten tror att elpriserna kommer att stiga mycket kraftigt de närmaste åren. Det är samma regeringen som är orsaken till detta genom sin politik.

Nu är det inte ekonomiskt försvarbart att fortsätta pusha på med elbilar och nu förväntas folk kvitta elbilen till fördel för dieselbilen och det enda Svensson kommer att mäkta att göra är att ondgöra/spy galla sig på regeringen.

Det stora problemet med regeringen är att de ändrar spelplanen utan att blinka.  Det finns överhuvudtaget ingen långsiktig framförhållning och de är extremt inkonsekventa och kortsiktiga i sina beslut. Det kommer att bli extremt svårt, både för företag och privatpersoner, att planera efter deras ständiga hopp och nycker.
Först ger man enorma subventioner och bidrag till en sak och när tillräckligt många köpt produkten så rycker man undan mattan och tar bort alla subventioner retroaktivt.
Kilometerskatt på elbilar kommer också bli en sån sak, när många gått över så kommer bakslaget och all den besparingen man gjort kommer försvinna på en sekund och det kommer bli minst lika dyrt eller dyrare(kort livslängd) att köra elbil som fossil bil. Staten drar in enorma summor på de fossila bränslen och denna summa måste ersättas på något sätt. Vi har sett det när alla skulle åka bilar som gick på E85 och kommer snart se det igen.

Folket blir lurade hela tiden och våra politiker skiter fullständigt i hur du och Foliehatten, har det bara vi röstar rätt,
så de kan fortsätta med sin cirkus!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar