fredag 28 maj 2021

Vitryssland och EUs sanktioner!

Den 23 maj tvingades ett Ryanair-plan på väg från Aten till Vilnius ner av ett vitrysk stridsflygplan att landa i Minsk. I Minsk arresterades den vitryska oppositionsaktivisten Roman Protasevich och hans flickvän innan planet fick fortsätta flyga.

Vitryska myndigheter har försvarat operationen genom att säga att de fått en rapport om att en bomb hade placerats på Ryanair-planet. De hävdar också att det var flygplanets kapten som valde att landa i Minsk när han fick besked om att det kunde finnas en bomb på planet.

Stefan Löfven och EU har reagerat starkt och fördömer de vitryska myndigheternas agerande, samtidigt som de hotar att stänga det europeiska luftrummet för vitryska flygbolag och andra sanktioner. Foliehatten håller med om att det VItryssland gjorde är inte försvarbart.

Ryssland hotas också med straffåtgärder, till exempel i samband med den nästan färdiga gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland till norra Tyskland.

Foliehatten vill starkt påpeka att han inte tar ställning för någon part utan hela historien har utvecklats till ett politiskt jippo/spel, där det finns ett intresse av att sätta dit Ryssland. Han anser det kan vara av intresse att skriva om vad som händer! Att svensk regimmedia/SVT skall redovisa en mer nyanserad bild kan vi bara glömma!

På Youtube finns en video gripandet av Protasevich och västerländska reaktioner på dessa händelse.

Hur ska vi tolka dessa händelser? Det faktum att de vitryska myndigheterna agerade mot Ryanairplanet för att de trodde att en bomb hade placerats på det kan naturligtvis inte uteslutas, men det verkar mer troligt att det var en speciell operation att arrestera Protasevich. Att tvinga ett passagerarplan att landa är en så drastisk handling att det knappast hade varit möjligt utan tillstånd från den vitryska ledningen. Det är troligt att Vitrysslands president Alexander Lukashenko personligen har beordrat att tvinga ner planet, så att Protasevich kunde arresteras. I så fall är det i överensstämmelse med Lukashenkos behov av att hantera den vitryska oppositionen efter att den i samband med presidentvalet i augusti 2020 försökte ta makten med demonstrationer och upplopp. Han anser åtminstone de extremistiska medlemmarna av oppositionens är terrorister och bekämpar dem med polis och specialstyrkor.

Mycket kan sägas om Alexander Lukashenko. Men en svag eller feg ledare är inte, den vitryska presidenten. Om vi jämför Lukashenko med den tidigare ukrainska presidenten Viktor Janukovitj, som försäkrade i telefonsamtal med västerländska ledare att han inte ens skulle använda våld mot väpnade och våldsamma demonstranter och som till slut flydde för sitt liv när oppositionen tog makten md stöd av Nato.
Lukashenko
har ingått ett avtal med Putin som gav honom ryska specialstyrkor som han kunde använda vid behov för att dämpa oppositionsdemonstrationer och upplopp och Alexander Lukashenko dök upp med ett maskingevär.

Den vitryska statsapparaten och säkerhetsstyrkorna
har förblivit lojala mot Lukashenko, och oppositionens kuppförsök misslyckades. Åtgärden mot Ryanairplanet och gripandet av Protasevich är en fortsättning på detta kompromisslösa sätt att hantera oppositionen. Den västerländska fördömandet av de vitryska myndigheternas agerande är som förväntat ett annat uttryck för västerländska dubbla standarder.

Det var mycket tyst i svensk och europeisk media 2013, när ett plan på väg från Ryssland till Bolivia tvingades att landa i Wien med Bolivias president Evo Morales.

Frankrike, Spanien och Portugal stängde sina luftrum. Denna handling som berodde på att amerikanska myndigheter trodde att avhopparen Edward Snowden, som hade avslöjat att USA genomför global övervakning, var på planet och det fördömdes inte av någon västerländska regering. Det visar vem som bestämmer och att EU och Sverige dansar efter ”deep state” precis som nu. 2016 tvingade ukrainska myndigheter med hot om att använda stridsflygplan ett vitryskt passagerarplan att landa i Kiev eftersom de ville gripa en av passagerarna. Inte heller ledde denna handling till några västerländska protester eller från stolpskottet Stefan Löfven.

USA, Israel, Saud-Arabien och ett antal andra stater arresterar genom specialoperationer på sina eget territorium eller andra i andra stater, både sina egna medborgare och utlänningar som de misstänker för att vara inblandade i terrorism och andra allvarliga brott.

Det vi kan fundera över är hur de vitryska myndigheterna kom över informationen att Protasevich fanns ombord. Var det andra oppositionspolitiker som inte gillar Protasevich som tipsade de vitryska myndigheterna att han var ombord på ett Ryanair-plan. Det faktum att talespersoner för exiloppositionens uttalanden bara några minuter efter att Ryanair-flygplan tvingats landa i Minsk kan tyda på detta.

Vad som är säkert är att gripandet av Protasevich och de västerländska fördömandena och hoten om sanktioner som detta har utlöst kommer att driva Lukashenko och Vitryssland ännu längre in i Putins armar. Ryska myndigheter är knappast mycket glada över att Lukashenkos handling kan leda till nya sanktioner mot Ryssland. Men detta kommer att vara av mindre betydelse jämfört med att Lukashenko nu knappast har något alternativ till att länka Vitryssland till Ryssland på Moskvas villkor. Ja, en fullständig nedmontering av den vitryska staten och införlivandet av de vitryska områdena i Ryssland kan inte på något sätt uteslutas. Läs om vad som förmodligen var anledningen till att en lojalistisk vitrysk tidning 2016 valde att avslöja hur de ukrainska myndigheterna, med hot om att använda stridsflygplan, tvingade ett vitryskt passagerarplan att landa i Kiev, här. Läs om hur västerländska massmedier vägrar att ställa vad som borde vara uppenbara journalistiska frågor om nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över östra Ukraina 2014, här.

EU-flyg som normalt skulle gå via Vitryssland till Ryssland och kanske vidare till Asien, har av Ryssland börjat avvisats då de önskar flyga en annan rutt över Ryssland för att undvika Vitryssland. Man skall också ha i åtanke att östra Ukraina undviks av flygen pga inbördeskriget, så det blir en enorm omväg för att nå Asien och skulle innebära en väsentlig skada för EU-flyg om det blir en upptrappning mellan EU och Moskva och strid om tillträdet till luftrummet. 


30-50% längre flygrutter med stop-overs till Asien. Gilla läget med mycket dyrare biljetter eller ta asiatiska flyg?

Detta innebär att Moskva i handling visar stark solidaritet med Vitryssland. Stora pengar står på spel. Asiatiska flygbolag kan förväntas profitera.
Så vad blir EUs nästa drag? Kommer EU att krypa till korset, uppta förhandlingar med Vitryssland över flygrutter?

EUs stjärna faller brant och Sverige har ingen stjärna som kan falla för den har redan fallit djupt ner i marken och Asien är på väg upp.
EU har redan så många sanktioner mot Ryssland och Foliehatten tror inte Putin bryr sig nämnvärt om fler. Vad skulle man införa sanktioner om?
Den stora bilden som många verkar glömma är att Ryssland aldrig kommer svika Vitryssland och kommer inte låta sig påverkas av Ann Linde och EU maffian. Ryssland har inte råd att förlora Vitryssland till EU och NATO som är en del i planen. Ryssland förlorade Ukraina och kommer aldrig att släppa Vitryssland. Så EUs aktioner mot Vitryssland kommer endast skada folket.
Ryssarna kanske skulle sluta sälja olja till Sverige, då blir det jobbigt för oss på riktigt. Stänga av gasen till Tyskland och då pajar hela det gröna systemet i Tyskland! När ska EU sluta lägga sig i andra länders politik?

Glöm inte bort Foliehatten redovisar bara fakta!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar