onsdag 11 september 2019

Finns det bara tre presidentkandidater kvar bland demokraterna?

Det är drygt fyra månader kvar till de första primärvalen i New Hampshire den 11:e februari 2020. Redan nu oroar sig demokratiska aktivister för, om Joe Biden vinner i den första primärvalsstaten och sedan blir partiets presidentkandidat, kan han förlora valet 2020, av samma skäl som Hillary Clinton besegrades 2016.

Det fanns mängder av kandidater som ville bli demokraternas presidentkandidat, men listan har kortas ner rejält.  I alla opinionsundersökningar har Joe Biden,76 år konsekvent legat i ledningen. Väljarna anser, att det är Joe Biden som mest kapabel, att besegra president Trump 2020.
I en CBS-undersökning som genomfördes i måndags svarade, tre av fyra av dem-väljare, att de överväger att rösta på Joe Biden.  Jill Biden, Joes hustru, säger att väljarna bör rösta på honom även om de inte håller med om vissa politiska punkter,  eftersom "det viktigaste är att vi måste besegra Trump."

Många väljare som deltog i New Hampshire Democratic statskonferens var skeptiska till att Joe Biden, är den bäste demokratiska kandidaten. De minns liknande påståenden som gjordes så långt tillbaka  som till Walter Mondale 1984, som nominerades då och förlorade.  Det kom fram att de anser att, ”Biden är Hillary Clinton, nummer två.”
Katie Pederson: ”Han är en etableringskandidat som arbetar för ett callcenter och för södra New Hampshire University. Jag tror inte att Biden kan slå Trump."

Det är en lång valkampanj och den startade redan den 26 juni i Miami, Florida. Under två kvällar p.g.a. det stora antalet presidentkandidater (20 får delta totalt). Andra debatten hålls kvällen efter, den 27 juni. Debatterna sänds på NBC, Telemundo och MSNBC med start kl 21 lokal tid. Kandidaterna debatterade i 2 timmar till klockan 23.
Andra omgången debatter hölls den 30 juli i Detroit, Michigan under två kvällar. p g Andra kvällens debatt hölls dagen efter, på CNN.
Den tredje debatten hålls den 12 september i Houston, Texas. Inför denna debatt har demokraternas partiorganisation höjt kraven för att få delta ordentligt, vilket reducerat antalet kandidater till 10. Därefter följer en debatt per månad resten av året med fjärde debatten den 15 oktober i Ohio.
Under valåret 2020 är ytterligare 6 debatter planerade mellan demokraternas kandidater. Dessa är enbart debatter sanktionerade av nationella partiorganisationen DNC. Fler debatter och forum lär tillkomma.

Inför primärvalen och nomineringsmöten, är inte alla datum för många delstater inte helt spikade

Februari
2 Iowa, nomineringsmöte (caucus)
11 New Hampshire
22 Nevada, nomineringsmöte
29 South Carolina
Mars super tuesday den 3 mars.
Alabama, Kalifornien (tidigarelagt, normalt i juni), Massachusetts, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont och Virginia. Efter super tuesday bör demokraternas kommit ner på kanske 1-3 kandidater.
Joe Biden, Bernie Sanders och Elizabeth Warren.

Det som är intressant, är att spelbolagen har annan favorit som vinnare av demokraternas presidentkandidat än opinionsmätningarna som har Joe Biden.
Elizabeth Warren som är spelbolagens/spelarnas favorit. Elizabeth Warren är den kandidat som förbättrat sin position i opinionsmätningarna tydligast och ligger nu på en delad andraplats tillsammans med Bernie Sanders.
Elizabeth Warren fick en mycket trög start på sin kampanj, efter en svag dna-analys. Efter detta debakel, har det mesta gått hennes väg. Sedan studietiden, är hon en erkänt skicklig debattör och det har framkommit mycket tydligen i debatterna.
Precis som vänstern i Sverige har demokraterna märkliga idéer. I en debatt sa Elizabeth: ”Min 2 cent skatt, för de rika kommer att betala för barnomsorg för alla,  förskola, högre lärarlöner, överseende av studieskulder och gratis college ... ”Läs gärna kommentarerna på Youtube!
Det är som att lyssna på Sjöstedt, Löfvén eller finansministern. Kläm åt de rika, de har råd att betala!

Selfies har blivit en formidabel succé för Elizabeth. Hon har tagit sig tid, att ställa upp på alla selfies som folk vill ta med henne efter kampanjmöten. Stolta anhängare som tagit selfies, sprider sedan hennes budskap i sociala medier på ett sätt som få om ens någon annan kandidat, lyckats med tidigare.
Elizabeth Warrens största problem är, att en del väljare ser henne som elit. Hon har inte arbetarklass, utan framstår som en “Massachusetts liberal” och dessutom är hon professor och har hon dåligt stöd bland viktiga minoritetsgrupper.

Mycket kommer att hända i nomineringarna av demokraternas kandidat och finns det plats för en dark horse? I så fall måste denna person träda fram omgående och Foliehatten ser inte, att det finns en sådan person bland demokraternas kandidater.
Det kommer att stå mellan Joe Biden, Bernie Sanders och Elizabeth Warren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar