torsdag 12 september 2019

Kan John Boltons krigshetsande vara orsaken till att han avskedades?

Att Trump avskedade/sparkade sin tredje National Security Advisor John Bolton är helt klart. I media har det kommit olika uppgifter om Trump verkligen avskedade eller att Bolton sade upp sig själv. Ofta uppstår det omedelbar förvirring när Trump är inblandad, vad gäller händelseförloppet.
Avskedandet hände samtidigt som White House har fullt upp med politiska utmaningar. Trump har avbokat fredssamtalen med Talibanerna i Afghanistan, handelskriget med Kina, "maximala påtryckningskampanj” mot Iran och än så länge misslyckade försök, att övertyga Nordkorea, att ge upp sin kärnvapenarsenal.
En stor seger har däremot Trump kunnat inkassera. USA:s högsta domstol har godkänt Trumps invandringspolitik som stoppar de flesta invandrare från Centralamerika, att söka asyl vid gränsen till USA.

Krigs
hetsaren John Bolton utnämndes i april 2018 och hans tid I White House, varade i nästan ett och ett halvt år. Han förespråkade en aggressiv inställning mot Iran, Nordkorea och Afghanistan.
Han försäkrade också Trump, att socialistpresident Nicolas Maduro  i Venezuela lätt kunde avlägsnas från sitt ämbete,  så Trump investerade politiskt kapital i projektet och välkomnade venezuelanska oppositionspersoner till Oval Office och erkände Juan Guaido som den legitima presidenten i landet. Nio månader senare, har Maduro ännu inte gett upp. Relationerna mellan Bolton och andra toppmedlemmar i Trumps nationella säkerhetsteam,  inklusive Pompeo,  har försämrats, när Bolton protesterat mot flera av presidentens initiativ. Efter att Trump avbröt sitt föreslagna möte med medlemmar av Talibanrörelsen och den afghanska regeringen förra helgen på Camp David,  spreds snabbt ryktet om, att Bolton hade motsatt sig toppmötet och den föreslagna fredsavtalen med Talibanerna.
Kan detta vara orsaken till, att bägaren runnit över och att Trump tröttnat på Bolton? Det får vi nog aldrig reda på!

Under sin presidentkampanj framstod Trump som en som planerade att minska engagemanget i utländska konflikter och det var en viktig anledning till att han valdes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar