onsdag 22 april 2020

Hur kommer Sveriges ekonomi att se ut efter Covid-19?

Den stora frågan är, när kan vi se ett slut på Covid-19 och återgå till ett normalt liv? För att få bukt med Covid-19 behövs ett vaccin och enligt bedömare, kan det ta allt från 8 månader till 2 år. De som är fantaster kan tro på Tegnells sagoteori om immunitet för befolkningen. Om Covid-19 fortfarande härjar innan ett vaccin finns tillgängligt, kommer världsekonomin att rasa samman.
 
Foliehatten har varit ytterst kritisk mot DN. DN är faktiskt en av de få tidningar som har skrivit artiklar om Covid-19 från olika perspektiv, till skillnad från AB som är slaviskt regimtrogen som dessutom censurerar frågor om Covid-19.

I en artikel i DN av en statsvetare från UU Michal Smrek tar han upp: ”Den svenska strategin svartmålas ofta och presenteras på ett sätt som inte tar hänsyn till den svenska politiska och sociala kontexten.”
Det Smrek försöker säga, är att Sverige har en massa migranter och en nedrustad polismakt som gör, att vi inte skulle kunna genomföra en ”lockdown” i Sverige, om vi ens hade försökt. Det skulle leda till upplopp och Sverige har inte de resurser idag som kan hantera flera upplopp. Andra länder kan stänga ner sina länder, men inte vi. Vi är hänvisade till den här strategin, även om hundratusen människor dör. Vi har inget val.
 
Enligt McKinsey kan arbetslöshetsnivåerna i Europa i värsta fall dubblas de närmsta månaderna. I en ny rapport uppskattar konsultbyrån att 26 procent (59 miljoner) av alla europeiska jobb riskerar att påverkas av osäkerheten i virussjukdomens spår.
Inom branscher som hotell- och restaurang, kultur och nöje samt parti- och detaljhandel ser framtidsutsikterna dystrast ut. Där beräknas 74 procent (8,4 miljoner jobb), 50 procent (1,7 miljoner) respektive 44 procent (14,6 miljoner) av jobben vara i riskzonen.

Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer, att butikshandlarnas framtidstro försämrades kraftigt i april. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, sjönk till 64,2 i april jämfört med 86,9 i mars. E-handlarnas framtidstro försämrades. Framtidsindikatorn sjönk till 101,3 i april från 104,9 i mars. Sällanköpsvaruhandeln - det vill säga all försäljning i fysisk butik utöver mat - är hårt drabbad av coronapandemins följdverkningar. I Handelsbarometern för april faller tron på försäljning, antal anställda och lönsamhet drastiskt.
Karin Johansson, SH: ”Det osäkra ekonomiska läget gör att många håller hårt i plånboken och det påverkar många nätbutiker. Vi kan konstatera att e-handlarnas tro på den egna verksamheten faller tungt.”
 
Sverige är ett av världens mest exportberoende länder. Även om Sverige inte har satt sin befolkning i karantän, så spelar det ytterst liten roll, eftersom större delen av världen har förstört sin ekonomi p.g.a, Covid-19. Den kreditdrivna fake världsekonomin som vi levt i sedan 70-talet är över. Det finns ingen efterfrågan på våra industriprodukter, speciellt bilar. Enligt bedömare är bilindustrin inne i samma kris som på 30-talet. Volvo cars öppnar och ska arbeta 40 procent. Försäljningen har tappat dessutom. Hur länge tror du Sverige har råd att betala hälften av alla Volvo-arbetares löner?  
1 av 4 jobb är borta i UK. Över 16 milj arbetslösa i USA på tre veckor. Spaniens ekonomi är totalt raserad.

Frågan är om ni inte kommer att gå mot över 600.000(idag 8%) arbetslösa i kvartal två i Sverige och det kan bli ännu större siffror Vi talar om över 20-30% arbetslöshet innan året är slut.
Magdalena Andersson säger att Sverige har starka finanser. Vi har en låg statsskuld(60%), men en enorm skuld hos kommunerna och den privata belåningen.
Den låga statsskulden beror också på, att staten tagit ”springnotan” för migrantkostnaderna och dumpat notan till kommunerna.
Att situationen är alarmerande kunde alla se i UGs inslag om Filipstad. Där sossepampar inte sparade på krutet, utan berättade den verkliga sanningen – större delen av migranterna är inte gångbara på arbetsmarknaden. Sossepampen Jansson i Eskilstuna är lika kritisk och har sagt sanningen rill Löfven!

I rapporten Sverige integrerar på sid 16: "Den försiktiga självförsörjningsdefinition som vi använder, samt det faktum att vi inte kan rensa för anställningsstöd (subventioner) till företag gör att vi med stor sannolikhet överskattar självförsörjningsgraden."
Med anställningsstöd så räcker det alltså att arbetsgivaren betalar 6 609 :- i månaden (ink. arbetsgivaravgift) för att man skall räknas som självförsörjande.
Förmodligen är det max 10-15% från Afrika och MENA som klarar av egenförsörjning med bra lön utan subvention och som är i yrken där de faktiskt gör någon äkta nytta. Foliehatten är helt övertygad om, att snart kan inte regeringen få fram de pengar som behövs för att försörja närmare 1,5-1,7 migranter!

Privatbelåningen är en av vär
ldens högsta i Sverige. Många lever på marginalen och skulle deras ekonomi rasa, kan vi också i förlängningen se en bostadskris och då kommer hela korthuset att rasa och dra med sig Sveriges ekonomi i fallet.
Om vi då belånar även staten kommer det få enorma konsekvenser, för vem hjälper då kommunerna som var i kris redan innan Corona? Varför har alla kommuner gått på knäna sedan 2015,
är inte svårt att förstå och det kommer att bli ännu värre. Någon måste ta notan.
Foliehatten funderar om regeringen kommer att låta bli att ”nalla” ur pensionsfonderna, när Sverige krisar. Det kommer förmodligen hävdas att alla, även de som har dåliga pensioner skall vara med och betala.

När det begav sig och man kunde resa fritt, så har Foliehatten 45 min med tåg till Kastrup och han har många bekanta i Danmark sedan sin ciklidtid.
Foliehatten är riktigt avundsjuk på de ersättningar  som finns i Danmark. Alla som är med i facket får 90-95% av lönen, när de blir arbetslösa. Inga karensdagar.

Apropå karensdag! För ett par dagar sedan gick Åkesson ut och kritiserade regeringen för ersättningsnivån i karensdagen. Inte ett pip i SR/SVT. Dagen efter kritiserade V samma sak. Inslag i SR/SVT. Tala om censur!
Ekonomiskt berörs inte danska arbetare som blir varslade överhuvudtaget. Deras arbete består nu i att "stanna hemma" för att strypa och utrota viruset. När allt lugnat ner sig (4-8 veckor) går de tillbaka till jobbet. Alla butiker och restauranger är stängda, utom livsmedel. Om 4-8 veckor när butikerna öppnar i Danmark, så blir det en säljboom. Ekonomin kommer igång blixtsnabbt. Danmark har även 100% gratis sjukvård. En dansk krona kostar dessutom 1.50 Skr idag.
Den förtvivlan som finns i Sverige finns inte i Danmark som också styrs av sossar. Danskarna säger att "det är som att titta på en skräckfilm" när de ser på Sveriges hemkokta Corona-strategi under Tegnell/Löfven. Danmark har stängt allt eftersom danska socialdemokraterna prioriterar vården. Alla skall kunna få vård.

Vi kan konstatera att med Covid-19 kom de "dåliga tiderna" nästan över en natt. Den gjorde en oannonserad och storslagen entré in i det globala samhället. Nu slutar svenska folket att shoppa icke-nödvändiga prylar. Nu slutar folk att resa. Nu börjar folk att spara. Nu börjar folk att förbereda sig för tuffa år. Nu försvinner jobben. Nu ökar konkurserna. Nu ökar antalet bidragsberoende. Men det är lugnt, för Magdas lador är fulla! Inget att oroa sig för.
De som inte oroar sig, är det unga Stockholm som den senaste helgen var ute och festade rejält. De var fullt på krogar och restauranger(info av barnbarn) som ingenting hade hänt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar