tisdag 28 april 2020

Örebropartiet går från klarhet till klarhet!

I början av 2014 uteslöt Ung vänster i Örebro deras ordförande Markus Allard. Markus bildade ett nytt parti – Örebropartiet(ÖP) med honom som ordförande, med i toppen finns också den f.d polisen Peter Springare. Målet är att förändra Örebros politiska landskap i grunden genom att kringgå politikerna i kommunfullmäktige och organisera örebroarna på gräsrotsnivå.
Intressant är att Markus i en intervju med NA säger att han är kommunist!

2014 säger Markus: ”Det är ett parti som kommer att ha fokus på Örebro med omnejd som kommer att sätta fokus på kampen i vardagen. Vi spinner vidare på arbetarrörelsens ursprungliga ideal om ett i grunden nytt samhälle.”
Markus har sedan dess även blivit känd på riksplanet via nätet! Deras hans agerande skapat rubriker som växer snabbt i kommunen. Var man ska placera partiet på den politiska kartan är ganska svårt. De vandrar i alla hörn. Minska invandring, motstånd mot Islam, men framförallt att skattebetalare ska få valuta för sina skattepengar.
 
Hösten 2019 gjorde sig ÖP rikskända, där de häcklade vad som händer i Örebro. Nyheteridag har skrivit ingående om ÖP i flera artiklar och det finns även en video från KF i Örebro som är mycket mycket sevärd!
I dessa Covid-19 tider är ÖP kritiska till att Örebro kommunen inte har skyddsmateriel för att hindra smitta hos hemtjänstpersonal och brukare. ÖP försökte få fram siffror på hur mycket eller hur lite skyddsmateriel Örebro hade. De fick inga svar och den sossestyrda kommunen säkerhetsklasser informationen.

ÖP
köpte/ fick skyddsmateriel som de sedan delat ut på olika hemtjänstenheter. Enligt ÖP skulle det kanske förhindra spridning av smittan och de anställda på hemtjänstenheterna välkomnande agerandet.

N
erikes Allehanda(väster) skriver då en artikel, att ÖP i åker runt och att det  "upplevs att ÖP sprider Corona!" Artikeln leder fram till en dialog mellan Markus och journalisten Eva Ejdholt på NA som till slut leder till en märklig dialog, där journalisten blir svarslös. Läs kommentarerna! NA får 25 miljoner i presstöd!
Det är inte så roligt längre när man blir synad i sömmarna verkar det som?
Kenneth Handberg, Socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen om partiets agerande: ”Vi kan inte ha lokalpolitiker som tar över ansvaret för smittskyddet för att ta politiska poänger.”
Enligt NA: "ÖP donerar skyddsmateriel. S: - Vi har ingen brist. Materialet förstörs. Trots att kommunens äldreomsorg har haft besöksförbud i flera veckor, har Örebropartiets ledning gått dit – för att lämna okontrollerad skyddsutrustning till personalen. Och nu vädjar kommunens tjänstemannaledning om att personalen ska få arbeta ifred."
Allard:”Men det är inte Örebropartiets fel att folk dör i corona.”
Ö
P hade frågat NA om deras synpunkter på varför skyddsmaterial säkerhetsklassats av sossarna.

ÖP anser att kommunen inte har skaffat tillräckligt med skyddsutrustning och att det är skälet till att medarbetarna inte har tillräckligt med skydd när de arbetar på boenden och ute i hemtjänsten - trots att kommunen följer de riktlinjer som finns från regionens avdelning för vårdhygien. Därför har ÖP skaffat visir, som de har åkt runt och skänkt till personalen på olika arbetsplatser i kommunen.
Markus: ”Jag har inte läst de här riktlinjerna, men är det så, skulle jag skulle säga att riktlinjerna är fel. Det är väl ganska vedertaget att man ska ha skyddsutrustning - men nu vill de där klåparna hitta en ursäkt för varför krakarna i hemvården ska springa runt utan utrustning.Och visiren vi har delat ut, är sånt som redan finns i kommunen.”

Sossen Kenneth Handberg menar att det inte är politikernas roll att ha synpunkter på den typen av frågor. De ska lämnas till experterna.
Handberg: ”Politiskt skulle jag inte ha några problem med att låta personalen ha skyddsmaterial hela tiden - men då måste regionens smittskydd säga det till oss. Vi som politiker ska inte lägga oss i sånt som olika behandlingsformer ute i verksamheterna, vår uppgift är istället att fatta de beslut som behövs för att verksamheterna ska kunna fungera.”
Markus Allard menar att kommunen mörkar information om hur mycket skyddsutrustning det finns Han har efterlyst en förteckning över vilken skyddsutrustning som kommunen har i lager.
Allard: ”Men först kunde jag inte få någon sån lista, eftersom de inte hade tid att ta fram den, sedan för att det var arbetsmaterial och nu för att den är säkerhetsklassad.”

Nivån på vilken skyddsutrustning som ”behövs” definieras av de politiskt tillsatta kommundirektörerna, det är precis detta ÖP har försökt få information om som sedan drogs ut på tiden och till slut mörkades, genom att sekretessbelägga. Enligt ÖP har de ju själva sett bristerna på de inrättningar de delat ut skyddsmaterial till.

Ibland tror man att man lever i DDR.

2 kommentarer:

  1. Det nämns bara två partier i krönikan, ÖP och S..
    Problemet lär härmed vara utpekat?

    SvaraRadera