torsdag 28 juni 2018

Hade Sverige blivit ännu bättre med Zlatan?

Sverige har gjort succé i VM och är nu klara för åttondels final. I schweiziska tidningar är de förundrade över att inte Zlatan är med i landslaget.
Frågan är nu om Sverige blivit bättre
med Zlatan i laget? Zlatan har ett speciellt spelsätt och i den form han är i nu, efter skadan, efter comeback i USA, om han hade tillfört något i det landslag som precis gått vidare!
Vi kan konstatera att Zlatan har gjort en massa mål och vunnit allt. Man kan säga att han varit Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna.
Om vi går tillbaka i tiden till VM 94. så kan man påstå att Sverige inte då såg som ett lag. Sverige med Zlatan var mest Zlatan som skulle få bollen. Nu är det hela Sverige som anfaller. Det är också en bra harmoni igen, även under motgång. Foliehattens upplevelse var, att när det gick tungt, hade vi en världsstjärna som surade, låg och vred sig och skällde på domaren, när det inte gick vägen.

Vi ska heller inte ta bort effekten av att han i detta tankeexperiment skulle komma in i landslaget när de anlände i Ryssland, trots att han inte gjorde grovjobbet innan.
Var Zlatan för egoistiskt och vägrade kollektivet? Man får den känslan att Zlatan inte ville se, att någon annan kunde vara i rampljuset. Hans ego var av stor betydelse och det så gick ut, över laget.

Fotbollskanalen har tittat närmre på Zlatans medverkan i landslaget. De har kommit fram till att Zlatans spelstil inte passar Sverige. Han gör anfallsspelet alldeles för stillastående. De har tydlig kvantitativ statistik, under en lång tid, på att svenska landslaget presterar bättre när Zlatan inte spelar.
Utöver det har han en attityd som fungerar extremt dåligt i det svenska landslaget. Det kollektiva är våran största styrka
och det är tydligt i detta VM och inte minst i kvalet. Där passar Zlatans kroppsspråk och mentalitet väldigt dåligt in. Utöver det får man räkna in de återkommande bråken kring honom i landslaget, exempelvis Källström, Ljungberg och
 "bojkotten" 2005 med mera.

Förövrigt verkar folk missa att Zlatan har
spelat VM. 2006 spelade han mot både Paraguay och Trinidad. Det svenska anfallsspelet låste sig totalt, med honom på plan och alla blågula mål kom när Zlatan inte spelade.
 
Om Zlatan hade varit med i landslaget, hade strategin bestått i "passa till Zlatan", så löser han resten.”
Nu är Sveriges landslag ett kollektiv och alla jobbar för varandra. Betydligt roligare landslag nu, än med Zlatan.

1 kommentar: