måndag 11 juni 2018

Kommer invandringen att äta upp det svenska pensionssystemet?

Det svenska pensionssystemet bygger på, den årliga inbetalningen av pensionsavgifter från "riktiga" jobb, samt avkastning på de internationellt sett, små AP-fonderna. Varje års avgift går in i en av de sju AP-fonderna. Premiepensionen förs in i den sjunde AP-fonden. Sedan 2009 är pensionssystemet underfinansierat och fondernas avkastning, går i stort till den dagliga driften. Svenska pensionerna har gått ifrån att vara världens högsta, till bland de lägsta i Europa.


Storleken på AP-Fonderna är cirka 1500 miljarder (Norge har 8000). Den årliga utbetalningen är omkring 300 miljarder och den har minskat sedan 2005. Antalet som ska ha del av kakan, har blivit fler och fler!
Sverige har den så kallade pensionsbromsen. Det innebär, att om avgiftsinbetalningarna plus avkastningen inte når upp till utbetalningen, så bromsas alla utbetalningar nästkommande år kraftigt, tills det att det uppstår positiv balans.
Det innebär i praktiken, att din pension kan svänga lika mycket som en aktiefond. Du kan med lätthet få en nedskärning i pensionen med 10-15 %, från ett år till ett annat.
Med systemets utformning, har politikerna lagt all risk på pensionärerna.

Trots att fonderna inte är speciellt stora, var AP-fonderna inte heller fredade från statens finanser. Göran Persson gjorde sig känd för att ha åderlåtit AP-fonderna med 25% av kapitalet (500 miljarder i dagens värde). Socialdemokraterna räknade helt enkelt fel. Det blev helt enkelt för mycket för pensionssystemet. Den kraftiga åderlåtningen av AP-fonderna bidrog starkt till att pensionssystemet försattes i så stor obalans att den automatiska bromsen kom att utlösas 2010.
En återföring av de 258 miljarderna
(500 idag) till AP-fonderna skulle bidra till att stötta upp ett pensionssystem som vacklar betänkligt och som inte orkar betala ut pensioner som det faktiskt var tänkt och sagt: att bromsen endast skulle kunna sänka pensioner i extraordinära, utomordentligt extrema situationer.
Men så har det som bekant inte blivit och det är här, vi hittar det verkliga moraliska problemet: pensionerna och pensionsrätterna har sänkts och bromsats och backats tillbaka 2010, 2011 och i år 2014. Prognoserna säger också att denna så kallade balansering kommer att göra pensionärernas pensioner fortsatt vingliga under många år framöver.


Idag har vi cirka 1,9 miljoner pensionärer i systemen. Det är en ökning med fyrahundratusen sedan 1990-talet. Beror ökningen enbart på att vi svenskar som har kommit in i systemen, lever längre som de rödgröna politikerna påstår?

Vi vet att alla svenska födelsekullar under tidigare 1900-talet hade födelseunderskott. Fler svenskar dog än vad som föddes. Det ändras sedan radikalt när politikerna öppnade Sveriges gränser på vid gavel, för invandringen.


I en SCB studie får vi svart på vit, att ungefär 25% av 40-talister , 50-talister och 60-talister är utrikesfödda. Sannolikt är majoriteten av utlandsfödda i systemen netto mottagare och det ganska rejält.
Personer över 65 år
År 1990 var det 1 526196 st
År 2005 var det 1 565377 st.
Från 1990 till 2005 ökade antalet med 39181 personer över 65 år.
Vilket naturligtvis förklaras med ökad livslängd bland båda könen.
Alliansregeringen tillträdde 2006, med öppna gränser.
År 2005 hade Sverige 1 463358 personer med utländsk bakgrund.
År 2017 hade Sverige 2 439007 personer.
Reinfeldt & Co importerade nästan 1 miljon med lite hjälp av Lö
fvén och hans rödgröna röra.

År 2017 vad det 2 006146 personer.
Sedan 2005 till 2017 har det tillkommit  441 231 (utrikesfödda?) personer som är över 65 år.
Källa http://www.scb.se/hitta-statistik/st...-i-sammandrag/


Till kostnaden för utrikesfödda kan också läggas driftskostnader för pensionssystemet. Det är lätt att kontrollera via pensionssystemets årsredovisning för 2017 från Pensionsmyndigheten, kallad Orange Rapport 2017. På sid 11 finns resultaträkningen för premiepensionen. 
Pensionsavgifter (dvs. inbetalt till systemet) 40 881 miljoner. Pensionsutbetalningar 8 585 miljoner.

Differensen under detta enda år 2017 blir drygt 32 miljarder kronor som dragits undan från pensionsutbetalningarna. Räkna sedan på samma sätt tillbaka från den tidpunkt, när systemet startade och man inser att dagens pensionärer blivit blåsta på oerhört stora belopp.
De totala pensionsutbetalningarna 2017 var drygt 304 miljarder kronor. En förstärkning med tio procent här, skulle inte sitta illa!
De i redovisningen synliga driftskostnaderna för premiepensionen är också betydande.
Lägg därtill de administrativa kostnaderna hos fondförvaltarna och man inser att ytterligare någon annan skor sig på pensionärerna. Tänk på hur pensionsbolaget Allra kollapsade.
I ATP-systemet var driftskostnaderna däremot mycket låga, under en halv procent!


Det inga politiker vill tala om, är att det är de utrikesfödda som står för ökningen av antalet i pensionssystemen och inte svenskar som lever längre. Bedrägeriet är att politikerna hela tiden ljuger, om att vi lever längre. En socialdemokratisk minister har hävdat, att det är de svenska pensionärerna som är problemet.
Det som skrämmer är, att det fortfarande finns politikerna som lever i tron att en stor ökning av befolkningen av främst från MENA, kommer att rädda vårat nuvarande system. Vid nästa börskrasch kommer AP-fondernas värde krascha, samtidigt som skatteinbetalningar kommer att krascha. En dubbel
smäll för pensionssystemet. Räkna med en rejäl nedskärning när detta inträffar, om du är pensionär.


Det finns ytterligare en ratt att skruva på. Den som jobbar får s.k. "pensionsrätter", en andel i framtida pensioner. Värdet på en "pensionsrätt" är inte givet i kronor och ören, utan bestäms på utbetalningsdagen.
Det innebär att staten kan "tanka ur" pengar ur pensionssystemet, så som de behagar. Alla pensionsinbetalningar går nämligen direkt till statskassan och det är därifrån man tar pengarna till årets utbetalningar. Tycker ni att det låter OK?
Det är själva meningen! Det skall se legitimt ut! Men i själva verket finns det inga "raka rör" mellan inbetalningar och utbetalningar. Staten skruvar på värdet av "pensionsrätterna" så att det passar staten.
Pensionen skall även räcka till dem som aldrig jobbat en dag eller att man delar ut pensionsrätter till mammalediga och de som är i "sysselsättning" utan att jobba. Och så snor staten pengar från pensionssystemet när det behövs. Alltså bara tar pengar.
Med hjälp av "pensionsrätternas" dif
fusa värdeförändring kan man alltid, få det resultat man önskar! Ett problem dock: Om man haft handen i kakburken tillräckligt många gånger börjar det märkas. Vet ni att den statliga pensionen är bara ca hälften så hög, jämfört med om samma summa satts in på ett vanligt sparkonto!? Man har alltså betalat in i ett helt liv i tron att pengarna växer, men egentligen har man bara givit pengarna till staten som förbrukat hälften på något som du inte har en aning om, men kanske kan vi gissa!
 

Efter ett beslut av Alliansregeringen, att utrikesfödda som får ÄFS, tas pensionen från pensionssystemet. Det betyder att svenskar skänker pensioner till invandrare. Svenskarna kan aldrig räkna med några förbättringar, utan enbart försämringar. Frågan är när den där vinsten som Löfvén talar om, på lite sikt ska komma. När vi alla är döda?

Vi ser försämringar i 25% klassen i både välfärds och pensionssystem bara på 5 år. Media gör uppenbarligen ett bra jobb med att inte undersöka detta och hålla folket i schack.

Förfallet startade när politikerna öppnade gränserna för bidragsinvandring från andra delar av världen? Man har fått känslan av, att det har varit många av dem som flyttats ut ur arbetslöshetsstatistiken till förtidspension.
 

Man kan egentligen göra en väldigt grov överslagsräkning, så fattar man det själv, helt utan statistik: för att invandring ska vara ekonomiskt lönsam och ge överskott, så måste invandrarna tjäna mer än de som redan bor här. Det är inte svårare än så.

Sammantaget har vi då, utbetalningar på minst: Tvåhundra miljarder årligen till utl
andsfödda, bara i pensionssystemet, Arbetsförmedling samt Försäkringskassa som går till utlandsfödda. Det är kostnader som göms. Till det kommer Migrationsverket, vården, kommunernas kostnader, rättsväsendet m.m. Summa:???

De som är insatta i pensionssystemet, har inte någon riktig lust att säga som det är och vi vet att det som pågår är ohållbart. Fortfarande är debatten djupt ohederlig och ej faktabaserad. På ena sidan forskare och alternativmedia som försöker lyfta fram fakta och sakförhållanden och på andra sidan, har de snarare femdubblat tonläget och gapar om mänskliga rättigheter och rasism. Det beror såklart på, att de inte har normala och förståeliga siffror på sin sida, de har fel helt enkelt!

Vinsten på sikt existerar såklart inte. Har man som den nya rapporten av Ruist kommit fram till, att invandrare kostar 74 000 kr/år exkl. massa andra kostnader.
Den där krukan med guld vid regnbågens slut, finns inte heller.

Att haveriet i pensionssystemen skulle bero på längre levnad är ett svepskäl. Det är tillförsel av utrikesfödda som inte klarat att bidra till systemen som är problemet. Vi hade inte haft några som helst problem med, att ta hand om våra äldre, om pengarna inte hade skänkts, ut ur systemen till utrikesfödda.
Det skulle bli ramaskri och obehaglig stämning i hela Svea Rike om Löfv
én på bästa sändningstid, skulle bli tvungen att förklara den exakta omfattningen, av det enorma bedrägeri som politikerna har ansvarat för. Sverige har gjort sig självt fattigt, genom en sinnessjuk invandringsagenda.

8 kommentarer:

 1. Hej
  Har försökt att posta en kommentar till ditt senaste alster, men det funkar inte.
  Du får min kommentar här istället så kan du undersöka varför i lugn och ro.

  ” Inte att förglömma de 400 AP-miljarder som Löfven direkt efter valet lade direkt under regeringens kontroll. Det skulle ju satsas på höghastighetståg gubevars. Pengarna skulle antagligen användas till det. Så vitt jag vet är de kvar där, fast nu har de dragit ner på både tågens fart och på kostnaden för projektet, så de 400 mdr kanske har krympt rejält. Jag tvivlar i vilket fall på att de kommer tillbaka under AP-fondernas kontroll.”
  Conny
  http://andersleander.bloggplatsen.se/2015/10/27/11205378-regeringen-vill-ha-mojlighet-att-plundra-pensionsfonderna-pa-400-miljarder/

  SvaraRadera
 2. Nej! Invandringen kommer inte att äta upp pensionssystemet ... Detta eftersom inkomstpensionssystemet är hermetiskt tillslutet mot socialförsäkringsbudgeten och således endast den som betalat pensionsavgift på Pensionsgrundande Inkomst PGI kan erhålla pension proportionellt mot de pensionsrätter som tjänats in i systemet. Så invandringens storlek spelar endast den rollen att ju fler invandrade som kommer i arbete ju mer betalas in i pensionsavgifter och ju stabilare blir pensionssystemet! AP-fonderna administreras och styrs av tillsatta styrelser vars uppdrag är att förvalta medlen i var och en fond ... detta huvudsakligen som investeringskapital i aktier, obligationer, fastigheter och övriga räntebärande tillgångar. Sverige har ett av världens fem absolut säkraste pensionssystem!

  SvaraRadera
 3. Chef! Börjar undra lite om du inte förstår problemet, när du skriver att de skall komma i arbete! Tino S har siffror på att 60% av somalier o Mena aldrig kommer i arbete. För övrigt undrar jag om du inte är ett trolltr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för replik! För att börja bakifrån: jag finner det synnerligen egendomligt att någon som påstår sig ha tjänstgjort på UB i Lund i tre decennier och hos vilken man således har att förvänta sig akademiskt förhållningssätt bemöter ett sakligt grundat inlägg med en implicit förmodan om "troll".
   Vad Sanandaji redovisar för uppgifter är i just den här diskussionen rörande pensionssystemet irrelevant eftersom, som jag uttryckligen beskriver, inkomstpensionssystemet är fristående från socialförsäkringssystemet.
   I övrigt så finner jag hela Din ovanstående artikel vara en minst sagt egendomlig blandning av myter, ovederhäftigheter och påståenden som, även om de ägde faktamässig riktighet, inte har någon som helst relevans för det sätt på vilket nuvarande inkomstpensionssystem är finansierat och fungerar.
   Slutligen då att jag studerat och debatterat nuvarande pensionssystem contra tidigare Folkpensions-/ATP-system samt de kollektivavtalade tjänstepensionssystemen i ett kvarts sekel från facklig/politisk synvinkel. Det hela med början från Riksdagsbeslutet om lagstiftat nytt pensionssystem under Bildts regering våren 1994. mvh

   Radera
 4. Hej Foliehatten.

  En fantastisk bra redogörelse av sammanhangen så att vi "gräsrötter" verkligen förstår vad det kostar. Bara att beklaga att inte alla förstår det.
  Ett hjärtligt TACK.

  Med vänlig hälsning
  Evald i Bara
  M

  SvaraRadera
 5. Jaaa , hatten är en talang till att skriva så man förstår ,
  Det sunda förnuftet är hans starka sida , det behövs som motvikt till ljugmedias propaganda

  SvaraRadera
 6. SCB har i sin statistik klart visat att fr 2005-2017 ökade antalet pensionärer med över 441 000. Ser vi sedan på antalet pensionärer fr 1990-2005 som blev ökningen drygt 39 000!
  Sveriges befolkning har under samma period ökat med nästan 2,5 miljoner!
  Det finns också statistik från SCB om sysselsättningsgraden hos utlandsfödda. 60% kommer aldrig i arbete och hos somalierna är det ännu värre siffror. Sverige delar ut medborgarskap i parti och minut utan krav!
  Ökningen på 12 år(05-17) med över 441 000 nya pensionärer är intressant om man jfr med åren 1990-2005. Hur många av dessa har bidragit med att betala in alla pensionsavgifter?
  Jag har en god vän som är statistiker, vars böcker används i den högre underundervisningen. Jag har fått en lektion i hur man kan fuska med statistik. Intressant.
  Jag kommer att skicka detta inlägg till Tino S och fråga honom om han vill kommentera mitt inlägg. Vi får hoppas att han svarar.
  Jag försöker skriva mina inlägg på sådant sätt. så att alla begriper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en väldigt enkel förklaring ... ej migrationsrelaterad ... till skillnaden i antalet invånare 65+ i de två perioder Du nämner, 90-05 samt 05-17. Förklaringen är helt enkelt den att i den tidigare perioden omfattas de barnkullar som föddes huvudsakligen på 30-talet och som var historiskt sett mycket små. Den senare perioden omfattar barnkullar födda huvudssakligen på 40-talet, vilka var historiskt sett mycket stora. Tillkommer sedan det faktum att levnadslängden i Sverige sedan 1990 ökat med genomsnittligt 4 år.

   Angående Din frågeställning om hur många i respektive grupper som betalat in pensionsavgifter så har Pensionsmyndigheten publicerat omfattande statistik i det ämnet ... både total samt nedbrutet på kön och åldersgrupper.
   Dessutom så att under perioden från 1990 har Sveriges befolkning ökat med 1.5 miljoner ... inte som du påstår med 2.5 miljoner.
   Ditt påstående om Sysselsättningsgraden hos utlandsfödda behöver utvidgas eftersom den statistik Du hänvisar till visar att sysselsättningsgraden bland svenskfödda i arbetsför ålder är 68% jämfört med bland utlandsfödda 62%. Om vi i den jämförelsen för in det faktum, vilket Du korrekt uppfattat, att sysselsättningsgraden bland invandrade Somalier är närmast obefintlig, så kommer vi till slutsatsen att skillnaden i sysselsättningsgrad mellan svenskfödda och utlandsfödda kan synas marginell.

   Ovanstående resonemang har dock inte speciellt mycket att göra med Din inledande frågeställning om invandringen kommer att äta upp pensionssystemet!
   Svaret är ... det kommer den inte att göra!

   Radera