fredag 22 juni 2018

Midsommar i Sverige

Midsommar i Sverige

 I det svenska bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, man trodde då, att naturen flödade av krafter. Läkeväxter sades vara extra kraftfulla och samlades därför under midsommarnatten. Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Var man på jakt efter en skatt var midsommar den bästa tiden att leta. Enligt sägnen steg förtrollade skatter upp ur jorden och blev synliga för människor. En tradition som fortfarande lever kvar idag är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.
Midsommarafton firades fram till 1952 alltid den 23 juni. Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, därför sammanföll alltid Johannes Döparens dag den 24 juni med midsommardagen. Men 1952 tyckte man att midsommar störde arbetsveckan och därför ligger dagen nu allt på en fredag.
Midsommaraftons mest kända symbol, midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten restes i samband med förstamajfirandet. Man tror även att majstången användes av djäknar, den tidens studenter och drängar som drog runt i städer och byar och ”sjöng maj” för mat och pengar i utbyte.
Midsommar vädret har nästan alltid varit märkligt och växlande molnighet med inslag av skurar” är en vanlig beskrivning när det talas om midsommarväder.
Men hur ser vädret ut historiskt? Den allra högsta temperaturen noterades i Sveg 1935 och kom då upp i hela 35 C. När det gäller den kallaste midsommaren är 1987 ett år att minnas, då hade Stockholm 11 som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll någon minusgrad!

Foliehatten önskar alla en ”Glad Midsommar!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar