måndag 25 februari 2019

Borde inte mediastöd tas bort?

Den 1 februari 2019 ersatte staten det tidigare presstödet och nu fick det istället heta mediastöd som även omfattar nätpublikationer. Syftet med de svenska press- och mediastöden, är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.
Totalt delades det ut 593,1 miljoner i presstöd från 2019-02-01 och det kommer att ökas med ytterligare 55 miljoner nästa år!

Ska man läsa något i den lokala tidningen, så är artikeln i 99% av fallet bakom en betalvägg, samma med flera stora tidningar.
Samtidigt så får dom många miljoner i mediastöd. Den skatt som de flesta betalar, går som stöd till media, men du är inte berättigad att läsa det dom skriver, då nästan alla artiklar är lagda det bakom en betalvägg. Det man kan fundera över är, har man inte genom skatt och mediastöd redan betalat för, att få läsa artikeln?

Den tidigare kulturministern Alice Bah Khunke skrev en debattartikel i DN för något år sedan:
”Granskande journalistik är ett demokratiskt allmänintresse. Journalistikens uppdrag är att granska makthavare, vidga perspektiv och fördjupa samhällsdebatten. Vi demokratiska partier behöver därför vara brett samlade för att värna och försvara journalistikens framtid.
Med mediemarknadens och demokratins bästa för ögonen har Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna från år 2013 enats brett över partigränserna om presstödet. Vi bygger vidare på det goda samarbetsklimat som funnits i dessa frågor sedan den överenskommelse som då slöts mellan partierna.”

Läser man vad Alice skriver, så ser man på en gång, att media inte på långa vägar uppfyller de krav som ställs. Svensk media kan i många fall jämföras med media i flera gamla kommunistländer. När såg vi journalister granska makten? Istället har media, blivit maktens förlängda arm och man är toppstyrda av sina ägare. Ägarna har satt upp en agenda och ingen journalist vågar, gå utanför åsiktskorridoren, om man vill vara kvar på jobbet!

Frågan är om vi behöver ge skattepengar, över en halvmiljard, till att försörja det ”skräp, lögner och vinklingar” som dagens tidningar producerar? Idag är de mera opinionsbildande, än att förmedla nyheter eller riktig journalistik.
En press som slutat att granska makten, å folkets vägnar, är en onödig press. Inte bara onödig, utan kanske rent av ondskefull press, som lurar,
ljuger och skadar folket.
M
edia konkurrerar inte med varandra längre, vissa artiklar(TT) vandrar i princip runt i all media, med samma saker - hata Trump, klimatförändringar, Greta Thunberg är en klimathjälte, hata SD etc, listan kan göras längre.

Varför skulle pressen granska makten, när makten snart är den enda som vill betala för ”skräpet”, via presstödet "mediastöd"? Varför bita den hand som föder en?
Det är därför inget händer med korruptionen, eftersom det tycks som att alla med makt och inflytande är inblandade på ett eller annat sätt. Det låter hemskt att säga, men kanske är en systemkollaps det bästa som kan hända Sverige i det stora perspektivet.
 
Presstödet infördes för att stötta den mindre tidningen på orten, vilken oftast var socialistisk. Nu har det spårat ur totalt och är ett stöd till pålitligt regimtrogna globalistvänliga blaskor. Självklart ska det förlegade mediestödet slopas eller reformeras. En gång i tiden var presstödet tänkt, att ges till tidningar under uppstarten och varför inte återinföra det igen, så som bidraget från början, var tänkt för.

1 kommentar:

 1. Som om inte PublicService-skatten (f.d. TV&Radio-licensen) skulle räcka:
  "Totalt väntas SVT-skatten dra in 9,1 miljarder kronor. Det är nästan en miljard mer än de 8,2 miljarder som public service kostade 2018. Men anslagen till public service ökar ”bara” med 200 miljoner nästa år. Resten, nästan 700 miljoner, går rakt in i statskassan."
  -----
  OCH -- om man nu behöver ytterligare 85 miljoner till media, varför tar man inte dessa från de 700 miljoner kr som man överförde till statskassan -- dvs uppenbart "överblivna licenspengar",
  Dessa 700 milj är ju redan inplockade från svenska folket för att gå till media!!!

  SvaraRadera