fredag 15 februari 2019

Kan Nyamko Sabuni bli den frälsare som hjälper Liberalerna att inte trilla ur riksdagen eller…...?

Jan Björklund lämnade partiledarejobbet, helst plötsligt för någon vecka sedan, 9 månader innan landsmötet. Björklund har i princip, raderat ut ett helt riksdagsparti på egen hand. Han har inte direkt krattat manegen, för sin efterträdare. Förutsättningarna för efterträdaren är allt annat än bra, 2,7 % i senaste opinionsmätningen, en Allians i spillror, en vänsterregering vid makten, med L som stödhjul, där kommunisten Sjöstedt gnuggat in i ansiktet på honom, att JÖKen inte ens är värd, en pappersservett! Blir inte historiens dom över majoren hård, så är det något fel! 
 
Intressant är diskussionerna i förra veckans veckopanel hos Kvartal. Där anser Vidar Andersson(sosse), att Nyamko Sabuni är utesluten som efterträdare till Björklund. Skälet är ekonomiskt!
L balanserar på ruinens brant och har helt enkelt inte råd, att avlöna en partiledare som kommer utanför riksdagen.
Ann Heberlein tog upp en väldig viktig sak. L behöver en partiledare som syns i riksdagsdebatterna, om de ska överleva nästa val! Om denna bedömning är korrekt, så kommer L:s nästa ledare, att sökas inom riksdagen. Inför EU-valet, kan det också finns en inte obetydlig risk, att L förlorar alla sina mandat i maj. Man kan fundera på hur detta, påverkar partiledarfrågan.
Vidar antydde vidare, att det skulle behövas en mecenat som skjuter till pengar, om man skall välja en extern ledare. Kanske var det en sorts "kickstarterannons" som Vidar skickade ut, för att hjälpa L? Vem vet hur spelet går nu, om mecenaterna tycker, att L som behöver pengar, att de vinner mest på att hjälpa L eller att bli av med partiet? Den allmänna uppfattningen är kanske, att C räcker som liberalt flumparti i Sverige. Tiden får utvisa.

En tänkbar efterträdare till Jan Björklund som nu nämns allt mer och blivit den klart lysande personen bland kandidaterna är, Nyamko Sabuni.
Hon ses redan som en "frälsare" som kan rädda kvar L i riksdagen. Frågan är hur ska hon återställa förtroendet för L och hur skall det gå till? Hur ska L bli fri från sveket mot Alliansen? Vilka väljargrupper, kan de satsa på och hur?

Nyamko Sabuni kom till Sverige som 12-åring. Hennes familj kommer ursprungligen från Kongo-Kinshasa och familjen flydde till Burundi, eftersom hennes pappa var politiskt aktiv(kommunist). Hon är äldsta dottern i en familj med sex barn. Burundi ligger vid Tanganyikasjön och Foliehatten har faktiskt varit där, för att studera ciklider. Burundi har sedan slutet av 60-talet exporterat ciklider till Sverige och en av de första cikliderna som kom var ”Prinsessan av Burundi!” Blir Sabuni den nya prinsessan för L?
Hon var riksdagsledamot 2002–2006 och var statsråd i regeringen Reinfeldt från 2006 till 2013. Integrationsminister från 2006 till 2010 samt som jämställdhetsminister från 2006 till 2013 och som biträdande utbildningsminister från 2010 till 2013.

Ur Aftonbladet: "Men efter valet 2010 började hennes stjärna att dala. Hon petades från posten som integrationsminister till förmån för Erik Ullenhag . Enligt Aftonbladets källor bidrog SD:s intåg i riksdagen till att Sabuni blev av med integrationsfrågorna. Partiledningen ville ha en mjukare profil när den nya motståndaren kom in i riksdagen. Då passade inte Sabuni in – som tidigare hade frontat ett FP-förslag om att det skulle bli lättare att utvisa kriminella invandrare."

Ur Sydsvenskan: ”Det är oacceptabelt att människor kan gå hemma med socialbidrag utan att göra någonting, säger hon i en intervju med Sydsvenskan.
I Fredrik Reinfeldts nya regering sticker Nyamko Sabuni onekligen ut. Inte bara för att hon är svart och enda invandraren i laget. Utan också för sina kontroversiella åsikter. Nyamko Sabuni har fått rubriker för att hon krävt förbud för flickor under femton år att bära huvudduk och för att hon vill ha obligatorisk gynekologundersökning av unga flickor. Det har fått meningsmotståndare att beskylla henne för att vara såväl ”islamofob” som en ”onkel Tom” i den borgerliga regeringen.
– Äh, personangrepp viftar jag bort. Jag är ju själv muslim, så då skulle jag vara självhatare och gå omkring och tycka illa om mig själv och mina syskon.
Nyamko Sabuni står för sina åsikter. Hon vill ha en generös, men reglerad invandring. Sverigedemokraternas frammarsch ska stoppas med öppen debatt som ska ”blotta deras okunnighet.”
Hon har ingen akademisk examen utan enligt sig själv "kurser i juridik, migrationspolitik och information och kommunikation." Hon bevisar också att det går att komma långt med diverse skills, trots att hon bara fick 0,6 på högskoleprovet.
Enligt egen uppgift är Nyamko praktiserande muslim. Hennes 2 söner skall även vara omskurna enligt muslimsk tradition. Hon går inte till Moskén för fredagsbönen, men firar högtider, till hur stor del detta är tradition eller religion, framgår inte.

Hon avgick plötslig en tidig måndag morgon i slutet av januari 2013, på egen begäran. På presskonferensen svarade hon på frågan vad hon skulle göra sedan:  ”Jag vill bli chef för Volvo, landshövding och statsminister. Allt är möjligt!”

Anledningen till att Nyamko och FP, fick posten beror helt enkelt på att moderaterna skulle ha de tunga platserna. De hade ingen tanke på att göra om misstaget från 90 talet denna gång och dela med sig för mycket och kastade därför ”lite
publicitetsposter” på de andra partierna i Alliansen.

I slut av mandatperioden, verkade det tämligen glasklart, att Reinfeldt knappast visat samma vilja som inför valet 2010, att han vill vinna "folket" i valet 2014. Redan innan valet 2014 framkom det också, att det pågick, en svår splittring inom Alliansen, där två av allianspartierna kan stå utanför, efter valet 2014. Utåt höll man masken och DÖ skapades. Det var C och L som var problemen!
Bo Frank(Växjö) gjorde ett ”upprop” om M:s invandringspolitik på sin blogg och han var kritisk. Detta föll inte i gjord jord hos Reinfeldt och Frank fick ”krypa” till korset och han antydde att han skulle stänga sin blogg. SD var problemet! Reinfeldt "hatade" SD och andra ville, närma sig dem!

Det förekommer en hel del teorier/skvaller, om varför hon valde, att lämna regeringen, så plötsligt.
Alla köpte i alla fall inte hennes version om, att hon efter en endast 12 år skulle vilja gå tillbaka till skolbänken eller flytta in i näringslivet. Skulle i vilket fall som helst vara intressant att se vart hon i så fall hamnar i näringslivet. En minister med några akademiska betyg i bagage, kändes inte direkt relevant i CV:et.
Många hävdade istället, att hon och Fredrik Reinfeldt är ett par?

Katrin Zytomierska , känd bloggare skriver: "Vår statsminister Fredrik Reinfeldt och Nyamko Sabuni är tokkära och det är så härligt är det inte?! Jag fick just veta det och då inte ens som skvaller utan som helt säker fakta. De har varit ett par en längre tid och det är ju för jävla fint av Nyamko att avgå för kärleken men kanske lite märkligt då hon var en kämpe för jämställdheten?" Hon påstår sig stå på helt säker fakta.

Nyamko Sabuni ställde upp hos Skavlan. Skavlan:”När du skulle komma hit så googlade jag dig, och det kom upp väldigt många träffar på att du och Fredrik Reinfeldt är ett par? säger han och vänder sig till Sabuni.
– Ja, jag kan bara gratulera Fredrik, svarar Nyamko skämtsamt till publikens stora nöje.
– Är det sant? undrar Skavlan.
– Inte vad jag vet, svarar Nyamko Sabuni.
Skavlan fortsätter: Så jag kan inte lita på Google?
– Ja, jag vet inte. Du får väl vänta tills det står i Expressen, så kanske det är sant... säger Nyamko Sabuni.” 

Peter Wolodarski ‏@pwolodarski ”Skavlan ställde Frågan till Nyamko Sabuni genom att skylla på Google. Sådär.”
Wolodarski skulle knappast skriva den här tweeten, om han inte visste att ryktet hade substans, samt att det är väl känt inom journalistkretsar vad Sabuni och Reinfeldt pysslade med.

Nyamko Sabuni kunde ha varit en bra liberal politiker. För många är hon dock för alltid förknippad med, att till polisinspektör CG Wrangel säga: "Du är ett arrogant, respektlöst arsel!"
Bakgrunden var att ett invandrargäng, däribland en mycket mörkhyad yngre man hade misshandlat och rånat en handikappad flicka i rullstol inne i en kyrka. I ett debattprogram i STV beklagade sig polisinspektören över att en polis över polisradion hade beskrivit den unga mannen som "blåneger". Wrangel intygade att man skulle jobba inom polisen för att få bort denna typen av beskrivningar av människor med afrikanskt ursprung med mycket mörk hud.
Den dåvarande ordförande i Afro-svenska Riksförbundet, Nyamko Sabuni, frågade polisinspektören om han kunde garantera att detta inte återupprepades.
Inspektören sa att han naturligtvis inte kunde garantera, vad andra människor säger över polisradion i en akut situation.
Det var då Sabuni yttrade sina bevingade ord: "Du är ett arrogant, respektlöst arsel!". Ingen häpen programledare som ifrågasatte hennes uttalande. Ingen ånger hos Sabuni.

I DN skriver Nyamko: ”Om inte männen inom näringslivets styrelser "frivilligt" packar ihop sina portföljer och chevalereskt erbjuder sin plats åt en kvinna!”
Om inte näringslivet ställer upp frivilligt, kommer ”lilla lagboken att plockas fram och då blir det väl för männen att gå i fängelse direkt.
Nyamko Sabuni fick i "Kvartifem ekot" välförtjänt kritik, av en av Svenskt Näringslivs toppar som sågade Sabunis förslag jäms med fotknölarna!

Glöm inte att denna minister (själv kvinna!) för några år sedan på fullt allvar, när begreppet 'hederskultur' dominerade den politiska agendan, föreslog att unga tjejer (prepubertala småflickor) skulle tvingas till gynundersökningar, om de med sina föräldrar besökt sina tidigare hemländer, där kvinnlig omskärelse praktiseras!
Nyamko ville alltså lagstifta, för att få se, om det begåtts övergrepp, på tjejer/unga kvinnor!

Nyamko blev hållbarhetschef på ÅF, där hon sysslar med miljöfrågor och jämställdhet. En som haft den tjänsten tidigare var Alice Bah Khunke!

Liberalerna bör vara redo att föra samtal med SD. Det säger tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L) i kvällens "Bara politik" i Expressen TV,
i slutet av november 2017.
Jan Björklund själv hyllade sin partikamrat och menar att han var naiv och inte förstod vidden av problematiken som Sabuni då lyfte fram. 
"Hon pekade tidigt på vidden av problemet med hederskultur till exempel. Det här att männen bestämmer så tydligt över kvinnorna i många våra invandrartäta förorter. Man har med sig en helt annan syn på jämställdhet när man kommer till Sverige än den vi har här", säger han i "Bara Politik"
  Björklund fortsätter: "
Vi var många som förstod vad hon sa, men vi var också många, inklusive jag själv, som inte förstod vidden av problemet då. Hon var verkligen före sin tid, men i dag förstår vi att hon hade rätt."
Jan Björklund är som en kameleont, han skiftar färg, när det passar honom!

I DI skriver Nyamko den 12 september 2018, att hon tycker att Annie Lööf borde bli statsminister!

Foliehatten tycker det skall bli intressant att få se vem som blir ny partiledare hos L. Om det blir nyval, klarar inte partiet spärren och frågan är om de gör det 2022.

2 kommentarer:

  1. Det brukar heta "cherchez la femme" ... i det här fallet barnens far ...

    SvaraRadera
  2. Om din beskrivning av N Sabuni är korrekt lär möjligheten (risken?) att NS blir L-ledare vara mindre än noll...
    "Säga sanningar", som NS tydligen gjort, är ingen bra grej om man ska bli politiker i Sverige, det är ett rent självskadebeteende..

    SvaraRadera