torsdag 28 februari 2019

I Kalifornien har man ändrat synen på westernhjälten John Wayne!

Den äldre generationen som gillade westernfilmer, minns säkert John Wayne som den sträve nonchalanta westernhjälten som nästan alltid i slutet av filmerna räddade alla. Han dog för nästan 40 år sedan, vid 72 års ålder.

John Wayne bodde under mesta delen av sitt vuxna liv i Orange County i södra Kalifornien. För att hedra John Waynes minne byte flygplatsen i Orange County till John Wayne airport.
Flygp
latsen har varit föremål för debatt tidigare, men mestadels över att namnet Wayne inte förmedlar, att landningsplatsen är i Santa Ana.

En ny debatt har nu kommit igång igen, om att flygplatsen i Orange County i södra Kalifornien, ska få fortsätta att få bära John Waynes namn. Debatten har uppkommit från media som har återupplivat en Playboy-intervju från 1971, där John Wayne gjorde anmärkningar som man nu anser vara rasistiska och homofobiska. Kraven för att ändra namnet beror på Waynes anmärkningar som han gjorde vid 63 års ålder, att han trodde på "vit överhöghet", åtminstone tills "oansvariga" svarta människor blivit mer utbildade och att amerikanska indianer var "själviska" i sina försök att behålla sitt land.

Los Angeles Times argumenterar att Wayne representerar en svunnen tid.
"Orange County idag är ett sådant ekonomiskt och etniskt diversifierat samhälle att det är svårt att motivera att någon person ska gå ombord på en flygplats som har namn efter en frispråkig rasist och homofob, med en stroppig staty som upptar en central nisch framför terminalen.”

Noteras kan att Kalifornien styrs av demokrater och de är precis lika långt ut på vänsterskalen som i Sverige, även viss media är lika vänstervridna som i Sverige.  De hakar upp sig på uttalanden som gjordes i början av 70-talet och USA var ett helt annorlunda USA, än idag. Debatten visar också hur skruvat allt har blivit, när vänstern får makten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar