tisdag 16 juli 2019

Blir det en miljötoka efter ”Jean-Claude Juncker ?”

EU:s stats- och regeringscheferna för de 28 länderna, satt i tuffa förhandlingar för 14 dagar sedan, om vem som skulle bli ny ordförande för EU-kommissionen efter vår vän Jen.Claude ”Kluncker!” Man kom fram till att Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen skulle föreslås bli ny ordförande.
Ursula är en kompromisskandidat som inte diskuterats i förväg. Hennes namn kom upp sedan Frans Timmermans blockerats av Tjeckien med flera Visegrad-länder som hårt motsatt sig socialdemokraten Timmermans kandidatur. Detta sedan Timmermans hårt kritiserat Ungern och Polens utveckling.

Ursula von der Leyern har varit försvarsminister i Merkels regering, står Merkel nära, suttit i regeringen sedan 2005. Ursula von der Leyen är väl inget okänt namn för den som haft någon koll på europeisk politik, det senaste decenniet. Däremot är det rätt udda, att hon dyker upp just här, just nu. Men det är väl lite av baksidan med EU (eller charmen om man så vill), att det finns så extremt många olika viljor, att ta hänsyn till, att den slutliga kompromissen blir så udda, att ingen initialt hade kunnat räkna ut det. Man måste också imponeras en smula över att de alls lyckas skaka fram en kompromiss som alla länder kunde acceptera, även om EU inte är världsledande i något annat så är det nog rätt givet, att de kanske har världens bästa förhandlare (vilket UK borde vara medvetna om, vid det här laget).


DN skriver: ”Om tyska försvarsministern Ursula von der Leyen blir EU-kommissionens nya ordförande fastställs i en hemlig omröstning i Europaparlamentet på tisdagskvällen(16 juli). Avgörande för utgången blir hur hon klarar ledamöternas tuffa utfrågning tidigare på dagen.”
Demokrati på EU-vis. Valet till EU-parlamentet haussades upp till ett ödesval som skulle sätta högerpopulister och främlingsfientliga på plats. Därför skulle det röstas om en Spitzenkandidat som det skulle väljas, utifrån antalet mandat. Under G20-mötet kom man överens som vanligt inom klubben som bestämmer i EU, att Manfred Weber inte föll Macron på läppen, Weber skulle väck, trots att hans parti rent parlamentariskt vann valet.
Efter mycket om och men lanserade man ytterligare en tysk/a. Öst sa ja, efter att ha sluppit kommunisten Timmermans, lill-Napoleon fick en fransyska som chef över Europeiska Centralbanken och Ursula von der Leyen skulle efterträda alkisen från Luxemburg. Hon skulle dock röstas igenom av parlamentet, för att hålla illusionen om demokrati inom EU vid liv. Omröstningen blir hemlig!

Tänk att riksdagen inte har "anpassat" sina regler till vad som uppenbarligen är ett EU-regelverk. Nästa steg är hemliga debatter och hemliga domstolar.
Exakt hur man resonerade när man gjorde den här omröstningen sluten vet ingen, men det bör påpekas att EU-parlamentet inte väljer kommissionens ordförande. Denne utses av ministerrådet efter kohandel mellan medlemsstaterna. Det som EU-parlamentet gör är bara att bekräfta nomineringen, precis som den amerikanska senaten bekräftar ministrar som presidenten utsett.

Att överhuvud taget låta EU-parlamentet göra det var länge kontroversiellt, eftersom det av många sågs som ett steg mot en federal EU-stat. Kanske var den slutna omröstningen en kompromiss som syftade till att avpolitisera processen.
Avpolitisera kontroversen om en federal EU-stat genom att utse en uttalad federalist? Ursula von der Leyen hymlar inte om sin vision av Europa. Logik på EU-vis är inget för folk med sunt förnuft.

Skillnaden mellan landsförräderi och demokrati är en definitionsfråga när nationalstatens självbestämmande överges till förmån för främmande makt. Få har nog tänkt igenom vad en europeisk federation innebär, för en enskilde medborgaren. Speciellt med tanke på hur demokrati definieras nere i Bryssel.
Ursula von der Leyen lägger fram sitt politiska program i hopp om att få tillräckligt stöd för att leda EU-kommissionen de kommande fem åren.

Det är äntligen en kvinna som är kandidat till ordförande för Europeiska kommissionen, inledde den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen sitt tal i ett nästintill fullsatt EU-parlament på tisdagen. Hon började på franska och fortsatte på tyska och engelska. För att få jobbet måste hon övertyga minst 374 parlamentariker, att ikväll i en sluten votering, rösta ja till henne.

Som sin högsta prioritet satte hon klimatfrågan. Det verkar gå epidemi bland klimatalarmister. Plötsligt ska alla bli klimatneutrala 2050 och inte använda fossila bränslen efter 2030. Högt ställda ambitioner får man säga, om inte det är rent populistiska.
Ingen har dock förklarat hur det ska bli möjligt.
Foliehatten är absolut säker att von der Leyen inte har en minsta susning om, hur det ska lösas rent praktiskt. Väljarkåren är både uppgiven och förlamad, förutom miljörörelsens hjärntvättade barnsoldater med sin guru Greta i spetsen.

I Tyskland finns det
gröna toppolitiker som tror att el kan lagras i elnätet. Exemplen på ren idioti är för många, för att alla ska få plats. Von der Leyen anser att klimatfrågan är den största utmaningen under de kommande åren. Hon lovade att arbeta för minimilöner i hela EU och mer rättvis beskattning av de stora nätbolagen, skriver Die Welt, som kallar talet "självsäker och passionerad".

Situationen i Medelhavet påverkades också. "Det är en plikt att rädda människans liv på havet", sade hon och sade att hennes familj också fick en syrisk flykting för fyra år sedan.
Hon har också lovat att verka för könskvoterade bolagsstyrelser:

The Guardian: "The woman seeking to replace Jean-Claude Juncker as the European commission president has made last-minute pledges on the climate crisis, Brexit, an EU minimum wage and gender quotas for company boards as she faces a knife-edge vote on her candidacy."

Hon har även ställt sig bakom Macrons förslag om en särskild straffskatt på import från länder (läs USA) som inte uppfyller vissa miljömål:

"She has backed the proposal from the French president, Emmanuel Macron, for a “carbon border tax” which would hit companies that want to trade in the EU but are based in countries that do not live up to the bloc’s environmental standards." 
 
Rädda klimatet, "rädda" migranter på Medelhavet, nya skatter, och en snyfthistoria om att fira jul med flyktingar från Syrien ovan på allt. Foliehattens tankar går till Reinfeldt och hans öppna-era-hjärtan.

På ren svenska, könskvotering och säkert annan positiv särbehandling, ännu fler skatter och mobbning på EU-nivå. Länder med kol som naturresurs kommer att straffas, medan de som har kärnkraftsel, att sälja kommer att favoriseras. För att det inte ska bli några missförstånd om saken i framtiden, kommer duktiga Ursula att driva igenom ett par EU-direktiv som blir obligatoriska för alla.

Skulle några EU-parlamentariker få för sig att kritisera det i EU-parlamentet kommer deras mikrofoner att stängas av, så som man brukar göra annars. Om Högsta Sovjet fortfarande existerade, skulle det kunna ta lektioner i Bryssel.

En "ny" jävla Mona Sahlin enligt Foliehatten. Företagen kommer hon att jaga väck ifrån Europa, till ett smilande och tacksamt Kina. Hon är en 100 % "miljötoka". Fanns mera i "the Guardian" : ”On climate change, Von der Leyen has said the EU needs to be more ambitious on its 2030 target to cut emissions within the bloc by at least 40% compared with 1990 levels, by raising the aim to at least 50% and providing a plan for a 55% cut.”
 
Peking hoppas nog på denna kärring!
Ikväll avgörs det!

1 kommentar:

  1. Om "världens bästa förhandlare" kännetecknas av, nej, nej, och nej, så, jaa då finns dom inom EU.

    Och värre ser det ju ut att bli med en Europeisk Mona Sahlin på fyllkajan Junkers plats. Mona Sahlin grämer sig säkert ihop med sin statssubventionerade gigolo.

    SvaraRadera