torsdag 11 juli 2019

Den humanitära stormakten Sverige avstår att tjäna SKR 28 miljarder!

I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen att beslut ska tas om att annullera överskotten från den icke-handlande sektorn för 2014-2015. Regeringen vill också annullera de internationella utsläppsenheter som Sverige har förvärvat genom klimatinsatser i andra länder under Kyotoprotokollets första åtagandeperiod 2008-2012. Sammantaget blir detta ca 22,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Regeringen har också fått kritik av RR, för att de inte redovisat hur många utsläppsrätter det handlar om.

Utsläppsrätterna är en del av FN:s system inom Kyotoavtalet för att minska ländernas växthusgasutsläpp. Tanken är att länder som har problem med att minska utsläppen ska kunna köpa utsläppsrätter från länder som har fått ner utsläppen rejält och på så vis fått ett överskott av rätter. Sverige har ett stort överskott, som ett resultat av att de svenska utsläppen minskat kraftigt. Men i stället för att sälja rätterna väljer nu den rödgröna regeringen att helt enkelt slopa dem.
Klimatminister Isabella Lövin ljuger obehindrat: ”Vi har en temperaturökning på jorden som går mycket fortare än vad forskarna förutspått. Då är det inte ansvarsfullt att sälja utsläppsrätter till andra länder.”

Sedan 2013 har Norge tilldelats utsläppsrätter från EU. Först i år var allt klart för säljstart och i takt med att tiden förflutit har priserna på utsläppsrätterna stigit. Det gör att den norska regeringen kan addera 6,7 miljarder norska kronor till statsbudgeten.
”Ibland har man flyt”, konstaterar kolanalytikern Ingvild Sørhus till Dagens Næringsliv.

Fredrik Bodecker, FB:
"Nu har Norge börjat auktionera ut sina kvoter av utsläppsrätter för CO2. 267 000 utsläppsrätter tre gånger per vecka. De har på 12 auktioner fått in ca 800 miljoner NOK. Norge ska totalt sälja ca 41 miljoner kvoter.

Den svenska regeringen vill godhetssignalera och helt enkelt annullera, dvs "avstå" från 95 miljoner utsläppsrätter. De hade varit värda över 28 miljarder med dagens marknadspris (ca 27 EUR).

Om vi hade haft en lika klok och förståndig regering som i Norge, hade den svenska statskassan fått ett till skott på 28 miljarder!
Dessa pengar hade man kunnat rusta upp järnvägarna och landets vägar. Foliehatten kom i samspråk med en av Bergkvarabuss chaufförer vid en resa. Vi kom att prata om vägstandarden i Europa. Han kör mycket i Europa och i Sverige och hans åsikt(delat av många Bergkvaracaufförer) var, att Sverige har ett av Europas sämsta vägnät och underhållet, är kraftigt eftersatt, speciellt i Norrland. Foliehatten kan bara hålla med!

Vi har en regering som vill vara den humanitära stormakten och avstå 28 miljarder för man tror att man på detta sätt kan rädda klimatet.
Foliehatten anser att regeringen är komplett galen!

2 kommentarer:

 1. "Komplett galen"! Ja, det är i och för sig ingen nyhet. Men att det skulle vara så påtagligt hade jag aldrig kunnat drömma om. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Den Humanitära Stormakten "tar ansvar"
  Igen.
  Kostade bara 28 miljarder! Den här gången.
  Men än sen då¨.. väljarna betalar ju gärna.

  SvaraRadera