lördag 13 juli 2019

Fick Åsa Linderborg sparken eller …..?

Åsa Linderborg har suttit som kulturchef på Aftonbladet i tio år och nu slutar hon eller ....? Hon kommer nu istället att bli senior reporter på tidningen. Men vad kan det betyda att vara "senior reporter"? Förmodligen senior reporter = avgångsvederlag och att hon fick sparken, så det ser snyggare ut. Foliehatten under om hon inte kan ta jobb på ett äldreboende som seniorreporter, då får hon veta lite om vanliga människors liv som väntar när det är dags för blöjor och matning. Men verkligheten är kanske inget för henne.
 
Åsa bana som kulturchef kändes som äkta vänster och inte mångkulturgenus vänster. Åsa är något så ovanligt som en påläst vänsterdebattör. Hon har iaf IQ nog att kunna se verkligheten, om hon ville se den. När Foliehatten i våras såg, att hon skulle vara tjänstledig, förstod han, att hon inte skulle komma tillbaks. Det var synd, eftersom hon, såvitt Foliehatten vet, var den enda inom etablissemangsmedia som ibland vågade ta strid mot Bonniers och rysshetsen.

Hennes tioåriga chefsperiod har kantats av spektakulära och kontroversiella publiceringar som enligt hennes kritiker ofta urartat till rena skandaler.
Ett
litet urval:
Israeliska organstölder
Kultursidans öppna ställningstagande för Ryssland mot Ukraina
Benny Fredriksson begick självmord efter att ha hängts ut
Undersökning av kvinnors upplevelser på tidningen tystades ner

Hennes gärning som kulturchef är så klart kantad av skandaler, bråk och konflikter, men det är så det är, på kultursidorna. Det hade varit skitkonstigt, om man inte kunde dra upp i alla fall en handfull uppmärksammade texter efter 10 år, då hade hon inte gjort sitt jobb. Foliehatten tror att det främst är Benny Fredrikssons självmord som har gjort, att hon inte längre vill vara kvar. Hon må ha åsikter som man kanske inte håller med om, men det är ingen elak människa och det tog jävligt hårt på henne, när hon insåg, att hon drev Benny till självmord. Hon har hans liv på sitt samvete.

I en inställsam intervju får hon förklara sig i tidningen.
”Du har ju fått en del kritik på sistone, både gällande publiceringarna kring forskaren Martin Kragh och efter att Aftonbladet fälldes för brott mot god publicistisk sed i artiklarna om Benny Fredriksson, är det därför du slutar?”
Åsa: ”Nej, det är det faktiskt inte, jag bad om att få sluta redan 2015 och har upprepat det önskemålet flera gånger. Men det var något som gick sönder i mig när Martin Kragh kom med sin rapport 2017, där jag och Aftonbladet Kultur blev stämplade som säkerhetsrisker eller Putin vänner för att vi skrev för mycket om nyfascismen i Ukraina. För mig var det samma slags åsiktsregistrering som under Kalla kriget.”

När det handlar om publiceringarna kring Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, hans självmord och Pressens opinionsnämnds fällning av Aftonbladets artiklar säger Åsa Linderborg att hon dagligen tänker på det som hänt.
Åsa: ”Det är klart att jag tänker på det vi hade kunnat göra annorlunda, men jag kan bara ansvara för mina egna texter och de var jag faktiskt den första som kritiserade.” Åsa säger, att hon kommer från en familj och en vänsterrörelse, där man hela tiden diskuterar vem man är och vad man gör, så hon grubblar ständigt på det som hänt.
Åsa: ”Det kommer att fortsätta blåsa kring mina texter och jag kommer snarare att trappa upp skrivandet nu. De som är lika glada som jag över att jag ska sluta som kulturchef, kommer att bli besvikna när jag börjar skriva igen.”

Det har klagats på att Åsa vägrade debatter och att debattera. Precis som om makthavare som Bonniers, Hanna Stjärne (SVT) eller ens sekten EXPO någonsin deltagit i en debatt eller svarat på en oplanerad fråga. De svarar bara inför GUD. Tvärtom det är fint i dessa kretsar att vägra och "inte ta debatten" i PK-elitens lobotomerade värld. Goda människor vägrar att debattera. Det anses ädelt och fint att ösa dynga, stämpla och åsiktskartlägga oliktänkare. Det liknar DDR:s Stasi style, smeta dina motståndare, för att sedan springa runt hörnet och "vägra ta debatten." Linderborg är på intet sätt någon unik person, på det sättet i alla fall.

Det måste vara efter påtryckningar från LO som Åsa får gå. Foliehatten undrar vilken DN-skadad PK-person och insnöad och väldresserad Södermalmssocialist som kommer att ersätta henne. Knappast någon från verklighetens Sverige i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar