tisdag 16 juli 2019

Sommarprataren Leif Östling!

Man väljer sitt lyssnande med omsorg genom erfarenhet, känsla och kunskap. Att lyssna på Carina Bergfeldt eller Anne Ramberg var helt uteslutet. Efter det att Foliehatten tittat på listan över sommarpratare denna ”sommar” var Leif Östling, den enda som han ansåg, var värd att lyssna till.

Leif Östling inleder sitt sommarprat med klassikern ”Vad fan får jag för pengarna?” För Leif Östling fungerade allt bra fram till hösten 2017, när han mötte reportern Kristina Lagerström från SVT:s Uppdrag Granskning. Hon hade jagat honom i kölvattnet efter den så kallade ”Paradisläckan” sedan redaktionen upptäckt att han hade två konton med pengar, ett i Malta och ett i Luxemburg. Lagerström ifrågasatte varför han, inte betalade skatt på pengarna i Sverige. Förvisso inget olagligt, men kunde uppfattas som omoraliskt. Det slutade med att han fällde de numera bevingade orden. Östling betalade in 20-30 miljoner per år. Den numera så bevingade mening som satte folkhemmet i brand och gav honom själv sparken som ordförande i Svenskt Näringsliv. Han säger att människor inte glömt orden, utan kommer fortfarande fram och säger något uppmuntrande.
Östling: ”På tunnelbanan, restauranger och trottoarer kommer folk fortfarande fram och tackar mig. Äntligen någon som vågar ställa den viktiga frågan till politiker. Vad gör ni med alla våra skattepengar?

Leif Östling schavotterade ”P G Gyllenhammar rejält och han sa att PG, kunde fått gå till historien som svensk industris avvecklare”, men tack och lov satte Sören Gyll och säkert i bakgrunden Östling, stopp för Gyllenhammars sololopp, när Volvo skulle övergå i franska intresse. Det finns säkert flera skäl till att Leif Östling tog upp detta i sitt sommarprat.
Vilken tur för svensk industri att Gyllenhammar stoppades,.
Vilken bred delaktighet det finns hos svenskt företagsledarskap.
Vilken lögnpress vi har i Sverige.

När Gyllenhammar är på besök i Stockholm, skriver DN en artikel,
med stora bilder av den store industrialisten och hans synpunkter, på både det ena och det andra och Public Service hänger på! Det som gör en mest förbannad är, att Public Service i alla år häftat på Bonnier i förgudningen, av den kanske odugligaste industrimannen i Sverige någonsin.
Vi har genom alla år, fått höra, att P G Gyllenhammar är svensken nummer ett, ”den mest älskade” och annat massa annat skit om gubben som alltså var på vippen att sälja ut Volvo till franska intressen i Renault, genom att hemlighålla den ”gyllene aktien” som flyttat tillverkning och underleverantörer från Göteborg till Paris och detta på kort tid.

Östling tror man att det finns en besparingspotential på 30-40 procent inom vissa delar av svensk offentlig sektor. Östling tog upp, att enligt en OECD rapport behandlade en svensk läkare i genomsnitt 650 patienter per år, medan en tysk läkare behandlade nästan 2400 per år. Sverige och Tyskland har lika många läkare per 1000 invånare. De flesta länder i EU ligger på 2000 behandlade patienter per läkare.
Östling avslöjar på ett brutalt sätt, att det finns ett rejält systemfel inom svensk sjukvård och mer pengar, är inte receptet. Svensk sjukvård behöver reformeras i grund. Skrota alla landsting och låt en nationell kompetent administration ta hand om vården. Alla politiker, administratörer och konsulter kastas ut, eftersom de inte förstår hur vårdsystem bör fungera, de har ingen utbildning för detta. Skolan har gått samma väg, industrin var på väg efter LO:s projekt det goda arbetet med självstyrande grupper som kostade miljarder innan det fick läggas ned.

Östling tog upp ett mycket bra exempel på hur vård, kan fungera. Precis som större delen av svenska folket var Scania väldigt missnöjda med vården och väntetiderna. Scania startade därför en egen vårdcentral som kostade 30 miljoner om året. Scania fick inte en enda krona i bidrag. Utbildad personal stod i kö, för att bli anställda. Efter ett par år, minskade sjukskrivningarna så mycket på Scania, att vårdcentralen betalar sin verksamhet, efter årets första kvartal.
 
Tänk om regeringen hade fått flera ministrar med Leif Östlings kapacitet, då hade Sverige sett helt annorlunda ut. Idag har vi ministrar som inte har någon som helst aning om sakernas förhållanden. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige, när ideologi, går före rationellt tänkande.

2 kommentarer: