fredag 29 mars 2019

Swedbank pekas ut av UG som penningtvättare – sant eller fake news?

Den 20 februari sände Uppdrag Granskning(UG) ett program om Swedbank, där de gick ut med, att dom tycker att det har tvättats svarta pengar, 40 miljarder i Swedbank och då sjönk givetvis aktien. 17 miljarder i börsvärde borta enligt SVT. Att aktien föll efter en sådan nyhet förstår nog även den som är född igår. Ingen som sitter på den infon på förhand är korkad nog, att inte blanka aktien.
 
UG klipper och klistrar i sitt reportage och de tittare som inte har kunskap om bankvärlden, blir alldeles förvirrade. Foliehatten har märkt i sin omgivning, att flera personer tror att "avslöjandet" handlar om något som pågår nu. Nej, det handlar om transaktioner som skedde under åren 2007-2015. De 40 miljarderna är inte heller huggna i sten, utan bygger på transaktioner hos ett mindre antal kunder som de gjorde, under den perioden. Då är det mycket magstarkt att vara tvärsäker, om att alla pengar är svarta pengar.

Det är en
ordlek som SVT håller på med. De skriver på sin sajt "Swedbank ”KAN” ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt, under närmare ett decennium. Det är ett retoriskt knep, för att kunna insinuera saker man vet, att man inte har några bevis för, i syfte att göra propaganda. Allt i UG är väldigt vagt, uppenbart att UG inte vill fokusera på substansen, för det skulle avslöja, att det knappt finns någon substans bakom storyn. Mycket vagt och "Titta det här företaget är registrerat i samma kontorshotell som någon som tvättat pengar - visst ser det skumt ut!" -journalistik. SVT får det att se ut som att dom granskat jättemycket material jättenoggrant, men det tycks inte ha gett så mycket värt att presentera.
 

DN och övriga i Bonniers sfären hakar på och slår slår fast, att så är det. Även övrig media hakar på och ingen är det minsta kritisk (vilket medierna vanligtvis brukar vara) mot hur frågan presenterats. Det är intressant att se, hur exempelvis DI sågar Swedbank jäms med fotknölarna, innan vare sig berörda myndigheter eller Swedbank själva har kommenterat. Intressant också, att Jonas Sjöstedt drar på med rena domedags-tweeten över inte bara Swedbank, utan alla banker. En sann populist och en sågning av en tvättäkta kommunist som ser rött, när banker kommer på tal. Enligt Sjöstedt skall de betala enormt mycket mer skatt, än vad de gör idag.

Programmet i sig, är ganska substanslöst, redaktionen har inte mycket att komma med. Swedbank "kan" ha använts för "penningtvätt" av några få bankkunder, men det kan vilken retailbank som helst. Så det är mest insinueringar. Men skadan är redan skedd, eller snarare, vinsten är redan gjord.

Det handlar inte alls om 40 miljarder utan om 150 miljoner, där Swedbank kanske figurerar. 40 miljarder är gissningsvis den totala summa som passerat Swedbanks konton i Baltikum och där allt utom 150 miljoner är fullt normala transaktioner.
Swedbank får enligt lag inte kommentera huruvida man redan anmält misstänkta transaktioner, så SVT:s påståenden får stå oemotsagda.

UG har talat om att det har "slussats" 40 miljarder mellan Danske och Swedbank. Det är så man brukar uttrycka sig när det görs rena överföringar av pengar mellan olika konton. Det har inte nämnts något om konstiga låneupplägg, överlåtelser av företag eller liknande (vilket inte hindrar att det kan upptäckas längre fram).

Det enda man fick se i programmet, var just att en transaktion som gick från Danske till Swedbank, men inte om listan är transaktionerna i Danske eller Swedbank. Det är "ett sammanträffande" att listan går till 2015 om den är från Swedbank, men naturligt om den är från Danske eftersom danske stängde verksamheten för utlandskunder i Estland 2015. Om det är transaktionslistor från Danske så står väl motpartens kontonummer med i listan. Och i bästa fall även motpartens namn. Då går det, att sortera fram flödet mellan Nordea och Swedbank, utan att ha tillgång till listor från Swedbank.

Det är absolut möjligt att SVT bluffar och inte har några transaktionsdata från Swedbank, utan bara från Danske. Data från Danske är välkänd, den borde inte vara överdrivet svår att komma över och har granskats av myndigheter och andra.
Att få tag på transaktionsdata för Swedbank måste vara rätt svårt? Sannolikt få personer som har tillgång till den och banker är inte särskilt hackbara. Här kan det nog krävas att rätt anställd mutas med €100 000+. Långt över SVT:s budget. I så fall är det Browder eller någon annan aktör som betalat för att fixa fram data. Foliehatten utgick från att det vara så, men det kanske är så simpelt som att SVT bara har, data från Danske. SVT är väldigt vaga, eftersom dom inte presenterar några bevis för att dom faktiskt har data från just Swedbank, så är det absolut möjligt att dom bluffar.

Innehåller listorna från Danske info om landet och namnet på mottagaren typ "Starfish Shipping Company, Charlestown, Nevis - Swedbank Latvia 123456789..." så räcker det, för att koka den här
UG-soppan.
 

Regelverket mot penningtvätt är numera stenhårt och minsta brott mot det bestraffas hårt. I regelverket ingår bland annat att banken måste känna sin kund rätt bra, oavsett om det är en privatperson eller ett företag. Banken ska med regelbundna intervall ställa en rad frågor och vid behov kontrollera svaren.
I det här fallet verkar det röra sig om ett 50-tal personer/företag som antingen inte har någon verksamhet eller som tillhör någon som kan misstänkas vara målvakt.

SVT:s tal om "unik läcka" väcker frågor", det är trots allt rätt lätt att sälja in skandaler med penningtvätt till media och det har utnyttjats av personer som vill köra aktiekurser eller skapa instabilitet i banksystemet.

SVT:s unika läcka menar, att det, under tio års tid, förts över totalt 40 miljarder mellan "misstänkta" konton i Danske Bank och Swedbank. Det är nog ingen som blivit lurad på några pengar i dessa transaktioner som SVT påstår, att ägarna bakom dessa konton kan bryta mot reglerna för penningtvätt och att bankerna därför inte borde ha godkänt dom. Det är oklart huruvida SVT:s påståenden är korrekta. Det är också oklart huruvida Swedbank faktiskt anmält en del av dessa konton. Swedbank säger bara, att man har gjort polisanmälningar, men eftersom det råder banksekretess, får de inte uttala sig mer konkret.
 

I Swedbankfallet är det rätt anmärkningsvärt att UG får materialet i en papperskasse i en förvaringsbox i Baltikum och att en stor hedgefond förvaltare, utan till synes med någon koppling till Swedbank, agerar utredare och visselblåsare. Kanske är allt sin ordning, kanske är detta att försök att smutsa ned Swedbank och det baltiska banksystemet.


Varför drar inte Finansinspektionen och ansvariga ministrar öronen åt sig, när en innehavare av en stor, Rysslandsrelaterad hedgefond, med hemvist i ett skatteparadis, lägger en väldig massa tid och pengar på att leta upp och lägga fram påstådda brott mot penningtvättsreglerna i banker han själv inte har med att göra? Det är så oerhört udda, att det osar kattskit lång väg. Det blir en litet lustig situation: UG slänger fram massa anklagelser, utan bindande bevis och Swedbank får inte gå i svaromål.Bill Browder är jude och förefaller ligga bakom SVT:s unika läcka och det finns en hel skog av frågetecken. UG-reportaget var inte något som rätar ut frågetecken, utan snarare en del i Bill Browders kampanj. Browder är bibliskt vred, för att ryska oligarker genom bl. a. Swedbank blåste juden på hans tjuvpengar. Läs historiken på amerikanska siter, här i Sverige döljer media naturligtvis sånt, hur Browder byggde upp sin rikedom under den alkoholskadade Jeltsin som sålde ut, ryska folkets egendom till oligarkerna - oproportionerligt många av dessa är judar - för groggvirke.


Bill Browders finanskarriär i Ryssland slutade snöpligt, eftersom han fick sitt visum indraget. Hans affärsstrategi gick ut på att prata ner statliga företag som skulle privatiseras(efter Sovjets sönderfall) och ta över dem, när kursen var tillräckligt låg.
För sina enorma vinster i Ryssland, enligt hans egna uppgifter växte fondbolaget Hermitages värde med 1 500 % , betalade han inte en enda rubel i skatt. Hans främsta trick var, att via bulvaner köpa 131 miljoner Gazpromaktier till ett förmånligt inhemskt pris, när det var förbjudet att sälja sådana aktier till utlänningar.

När SVT framställer Browder som ett sanningsvittne, bör alla  varningslampor tändas. Han är en brottsling som Ryssland efterlyst via Interpol, en storspekulant som jobbar med Bloomberg. Lyssnar man på honom, så är han en lögnernas mästare.
Sedan när har Bill Browder, amerikan som numera bor i Storbritannien, tagit över Interpols mandat?

Rapports uppgifter att ryska myndigheter ska ha mördat hans revisor Sergej Magnitskij är helt felaktiga. Han dog på ett fängelsesjukhus av sin kroniska njursjukdom. Han har inte blivit mer mördad, för att USA-kongressen tror det.
Att sätta en jude att röja i ekonomiska oegentligheter, är som att sätta räven som hönsfarmare.


UG har alltså vittrat blod och gått till frontalangrepp mot "kapitalist"-bankerna men i själva verket har de blivit uppsnurrade på läktaren av tidernas största con-artist i en spekulationshärva. Skulle tro att även om man så lägger fram bevisen framför dem så kommer de aldrig att ens för sig själva erkänna hur lurade de har blivit. Hoppas någon av vänsterfånarna på UG läser här och tar del av denna dokumentär, så kanske de kan få en liten liten inblick i, verklig undersökande journalistik.


Foliehatten är helt övertygad om , att det är den manipulative Browder som ligger bakom läckan av dokument till SVT som sedan gått rätt i fällan och i UG anklagar Swedbank för penningtvätt. Han gör detta för egen vinning så klart och vill dessutom hämnas för stackars Magnitsky. Browder lyckas lura skiten ur alla gällande Magnitskys bortgång p.g.a. av fördomar och rysskräck. Väst vill helt enkelt tro på, att ryssarna slår ihjäl personer till höger och vänster.


Expressen beskriver i en artikel möten mellan Swedbanks fd VD Birgitte Bonnesen och Bill Browder i London.
”Den amerikanske finansmannen Bill Browder hade redan under november förra året ett möte med Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, där bankchefen ville tala om penningtvätt. Hon var samarbetsvillig och positiv till att hjälpa oss om vi skulle fortsätta vår undersökning, säger Bill Browder, som länge jobbat mot rysk ekonomisk brottslighet, till Svenska Dagbladet. Han kallar situationen för banken ”alarmerande” och råder Swedbank att gå till botten med uppgifterna om penningtvätt. Kopplar Swedbank till Magniskij-affären
. Bill Browder uppger att han har bevis som kopplar Swedbank till transaktioner kring Magniskij-affären som Bonnesen under konferensen kallar för ”ett fruktansvärt fall i alla avseenden. Sergej Magnitskij hittades misshandlad till döds i en rysk fängelsecell efter att ha granskat affärerna kring ryska företaget Hermitage Capital. ”

Åsa-Nisse på besök i London - verkligen och Bonnesen fattar inte ett smack av vad som händer, har noll koll, blir ägd och totalmanipulerad av Browder på alla sätt. Efter det letar Browder upp kontakter med UG och SVT som sedan i ett galet hysteriskt tonfall hjälper Browder att manipulera kursen och plundra banken.
Lägg även märke till att alla rakt av köper Magnitskij-lögnen, fast filmen ligger ute på Piratebay, tror faktiskt SVT har sänt filmen med och alla som sett den fattar att Browder´s Magnitskij-lögn är en stor lögn.
För att göra det alldeles extra dramatiskt visade SVT Rapport, en grön fängelsecell, med Magnitskijs bild projicerad inuti cellen. Browder har in i minsta detalj fått styra allt innehåll, ord för ord, bild för bild, i UG, Aktuellt och Rapport under lång tid.
Subversiv manipulation på hög nivå, allt för att krossa banken. Det finns gått om idioter på alla nivåer i Sverige som inte fattar vad som hänt, ingen vill ens lyssna, än mindre har de minsta möjlighet att fatta.
Tänk om Bonnesen hade sett filmen innan hon besökte Browder eller att SVT visat filmen på bästa sändningstid mitt under Swedbank jakten, så kanske 20 pers i dag fattat vad som egentligen hände.
Trots att SVT och UG har ljugit eller spridit fake news, kommer de aldrig, att be om ursäkt, dom är för stolta och de inser inte att de  blivit manipulerade av en psykopat.


Swedbank har följt de regler som gäller och det framgår av en analys som släpptes på torsdagskvällen av Swedbank.
"Samtidigt som det känns nära omöjligt att förutse vad media kan gräva fram,  så pekar offentliggjord information fortfarande i riktning att Swedbank inte gjort några grova förseelser. De baltiska och svenska myndigheternas utredningar kommer att vara i fokus i nästa skede. Vi förväntar oss att dessa kommer att presenteras före sommaren eftersom farhågorna plågar hela sektorn och ställer hela Baltikum i dålig dager."


Foliehatten anser att JO ska granska SVT, detta kan vara värre än terrorism, en finanskris som leder till massarbetslöshet, vilket leder till kriminalitet!

Tillägg: För de som är intresserade av en länk, om de utredningar esterna genomförde i Estland och Swedbank, klickar på den. Foliehattens påstående styrks till 100% och det visar, att UG gått på världens blåsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar