tisdag 26 november 2019

Har vi en regeringskris på gång?

I gårdagens Rapport talade man helt plötsligt klarspråk om verkligheten i Sverige. I ett inslag om kommunernas dåliga ekonomi gav man exempel på besparingar vissa kommuner är tvungna till. I dalsländska Bengtsfors måste man spara på verksamheterna inom områdena, funktionshinder och individ- och familjeomsorg. Det var ett mycket sorgligt inslag som kan ses här (från 3:20)
Det som fick Foliehatten att hoppa till var att man faktiskt kom in lite på det verkliga skälen till neddragningarna.

Reportern frågade: Hur hamnade ni här?
Kommunchefen Göran Eriksson: ”Jag tror att det finns två orsaker. Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem. Vi har en åldrande befolkning och kommunen krymper, säger.”

Ett reportage i SVT om hur samhällets svagaste och mest utsatta kommer i kläm och man skyller sedan på invandringen. Vad ska detta sluta?
Bara för några dagar sedan hade också Rapport ett inslag om, att åtta av tio kommuner kommer att spara på skola och äldreomsorgen. Rapport följde sedan upp med ett reportage om Kramfors, där situationen är ännu värre än i Bengtsfors. Att göra som i Älmhult, att dölja kostnader på 8 miljoner,
genom att ”hitta” på intäkter, var ingen smart idé! En nyanställd upptäckte, att det saknades 8 miljoner och då avslöjades hela bluffen!

Tappen har nu dragits upp och det går inte längre att dölja, att större delen Sveriges kommuner har budget med stora underskott. De flesta hymlar inte längre med, vad som är orsaken. Staten har lagtvingat kommuner, att ta emot invandrare och efter två år uteblir ersättningen från staten och kommunerna får ta statens springnota.


Magdalena Andersson har antytt för någon dag sedan,  att regeringen kommer att ta lån och ersätta kommunerna för deras kostnader. Det skall bli intressant att se, om kommunerna får hela den verkliga kostnaden eller bara en schablon.
 
Foliehatten konstaterar att problemen med kommunernas ekonomi kommer att bestå de kommande åren med invandrarnas kostnader, om inte staten skjuter till pengar. Sverige kan inte ha kommuner där man drar ner på all service och fritidsverksamheter. Det var precis som kvinnan sa i reportagen från Kramfors. Jag betalar mycket i skatt och då förväntar jag mig också, att kommunen tillhandahåller arenor för fritidsverksamhet. I Kramfors hade man sparat 1,4 miljoner på att inte spola hockeyrinken.

Det har också äntligen gått uppför sossarna att vi inte längre kan ta emot så många invandrare. För sossarna är problemet MP och kanske även C. I JÖKen finns inskrivet, att en utökningen av familjeåterföreningarna skall ske.
 
Foliehatten anar att vi kommer att få se en regeringskris! Frågan är om framförallt MP kommer att ge mig sig. MP anser att att vi har råd och denna gång får svensken spara på en hel pizza i månaden! 
En annan intressant fråga blir, hur C kommer att agera, kommer de att ge vika? Frågan är vad de i så fall får i utbyte? Foliehatten gissar på någon ny skatt för att förbättra miljön eller att pengar avsätts till något idiotiskt projekt som slutar i ingenting! Flera miljoner har avsatts till att bota ”ångest” p.g.a. klimatförändringarna!

1 kommentar:

  1. Problemet är ju bara att nära nog alla har svårt att förstå att, som du skriver, kommunerna kommer att få ännu mer migranter av staten att försörja då man inte vidtagit några verkningsfulla åtgärder för att minska invandringen. Varken asylinvandring, anhöriginvandring eller den fejkade arbetskraftsinvandringen.

    Det innebär att det kommer nya kullar av invandrare varje år och det är inte stort hopp om att ens de som kom för 10 år sedan kommer in i eget jobb och därmed helt egen försörjning.

    Även om de skulle göra det så sknas det idag och än mer i framtiden bostäder för invandringen. Och aldrig någonsin kommer vi att kunna bygga i samma takt som invandrigen kräver. Och i varje fall inte som invandringen eller vanliga skattebetalare har råd med.

    Läget är inte bara mörkt. Det är nattsvart.

    SvaraRadera