torsdag 21 november 2019

Regeringen sitter i ett rejält AFskruvstäd eller kommer kamrat Sjöstedt likt en sufflé sjunka ihop?

Vänsterpartiet hotar med att avsätta Eva Nordmark genom att gå samman med M, KD och SD. De vill stoppa reformeringen av Arbetsförmedlingen(AF). Kan man verkligen lita på kamrat Sjöstedt? Vi har flera gånger sett hur han ”eldat” upp sig och hotat regeringen med både det ena och det andra. Foliehatten tror, det är tomt hot. Kamrat Sjöstedt måste visa upp sig lite, för sina väljare.

Löfven kommer att kalla till samtal och efter samtalet kommer kamrat Sjöstedt, att vifta med en lapp. Vi har ett avtal, men det är hemligt! Att det inte står något på lappen, spelar mindre roll.
 
Att avveckla AF är ett bra beslut, men man måste också ha plan om, hur det ska gå till. Reformen är illa genomtänkt och intensivt impopulär bland V:s egna medlemmar. Att avveckla AF, när vi befinner hos i en lågkonjunktur, är inte något V:s medlemmar vill se. Sjöstedt har en jättestor intern press på sig, att agera.

Problemet för kamrat Sjöstedt är, att den heliga JÖK:en med dess översteprästinna Annie Lööf, inte får fällas. Allt detta i en situation där Löfven är under stark press och opinionssiffrorna faller. Det är mycket svårt att spå, hur detta kommer att gå.

Detta är egentligen helt fantastiskt. Foliehatten trodde inte i sin vildast fantasi, att V någonsin skulle ens överväga, att göra någonting gemensamt med SD! Lars Ohly ville inte ens sitta i samma sminkloge som Åkesson på valnatten 2010. Kamrat Sjöstedt har uttryckligen sagt, att det är bättre att rösta på kapitalism än att ”ge nazisterna legitimitet”. Det är dessutom mer än en gång som vänstern har röstat emot sina egna förslag, eftersom det visat sig att SD röstat för.

I 73-punktsprogrammet står det, att en avvecklingen av AF ska genomföras. är Eva Nordmark sekundär. Om hon avsätts består JÖK:en och en ny minister reser sik likt en gök ur askan, för att fortsätta linjen. Den enda möjlighet som finns att stoppa detta, är att fälla regeringen, om nu inte det här hotet i sig skulle leda till att 73-punktsprogrammet omförhandlas, men Foliehatten har svårt att se, att Lööf går med på det. Kamrat Sjöstedt kommer inte att fälla regeringen.

V
har riktar fem krav till regeringen för att man inte ska gå vidare och väcka misstroende mot Eva Nordmark. Det handlar bland annat om att regeringen nu måste släppa hela förslaget, om införa ett nytt system för AF som bygger på Lagen om valfrihet, LOV. Det är något även M och KD riktat skarp kritik mot.
V kräver också mer resurser till myndigheten och att reformen utreds mycket mer grundligt, innan man går vidare.
Medan reformen utreds måste reformarbetet pausas. I praktiken innebär det, att hela reformen, som är en del av JÖKen och den är C:s hjärtefråga, läggs ner.
Detta scenario hade nog inte Annie Lööf förväntat sig skulle ske och hur C skall ta sig ur denna knipa, skall bli mycket roligt att se. Foliehatten är riktigt skadeglad, att det drabbar Annie Lööf! Frågan är om Annie Lööf kommer gå med på någon eftergift? C har gått ut hårt och lovprisat denna tokighet och nu står man där med ”skägget i brevlådan!”

Är det någon som tror på detta scenario? Annie Lööf: ”OK Stefan vi ger upp privatiseringen av AF, om du ger oss permanent amnesti för alla som omfattas av gymnasielagen.1 kommentar:

  1. Jag är böjd att tro att det blir som vid inrättandet av Januarigänget där Jonas Sjöstedt gnällde sig till ett handslag och ett löfte, för valdeltagarna okänt förståss, efter att han fått sin stund "in political action" i offentligheten. Han kommer att få sitta ner i förhandlingar med Löfvén och få ett hemligt löfte och sedan är det klart. Världen haltar vidare.

    SvaraRadera