måndag 18 november 2019

Varför mopsar sig JÖKen upp mot Kina?

Svenska PEN klubbens Tucholskypris i år gick till den kinesiske förläggaren Gui Minhai.
Tucholsky-priset, uppkallat efter den tyska författaren Kurt Tucholsky, som flyttade till Sverige i början av 1930-talet som flykting från Nazi-Tyskland. Prissumman är 15 500 USD eller SKR 150 000 kronor. Priset grundades 1984 och tidigare pristagare har varit: Adam Zagajevski, Nuruddin Farah, Salman Rushdie, Taslima Nasrin och Svetlana Alexievich, bland andra.

Att utse Gui Minhai, är självklart ett politiskt ställningstagande från JÖKregeringen. PEN klubben visste, att Gui var kontroversiell och Foliehatten undrar varför man utmanar Kina på detta sätt, genom att ge Gui priset. Foliehatten gissar att det är regisserat av MP och Stefan Löfven.

Gui, en kinesiskfödd svensk medborgare, var känd för att publicera skvaller om kinesiska politiska ledare från en Hong Kong baserad bokhandel. Han försvann medan han var på semester i Thailand 2015, innan han återkom till Hong Kong, några månader senare.Var han var och gjorde, har aldrig framkommit.
Förhållandena mellan Sverige och Kina har varit ansträngt i flera år och svenskarna har protesterat över Gui Minhays internering. I kinesisk statlig TV erkände Gui en dödlig olycka, där stor alkoholförtäring var orsaken, för mer än ett decennium sedan.
Han avtjänade ett två års fängelsestraff, men tre månader efter hans frisläppande i oktober 2017, arresterades han igen, på ett tåg till Peking
tillsammans med två svenska diplomater. Man kan verkligen fråga sig varför Gui hade två svenska diplomater i sällskap? Washington Post har uppmärksammat detta faktum. Hans anhängare och familj har hävdat att hans utsatthet, är en del av en politisk förtryckskampanj som orkestrerat av kinesiska myndigheter.
Inför prisutdelningen meddelade Kinas ambassadör, att kulturminister Amanda Lind skulle få problem med att besöka Kina, om hon var närvarade vid prisceremonin för Gui Minhai.
I fredags delade Amanda Lind ut priset och höll ett tal.
Stefan Löfven: ”Vi tänker inte falla för den typen av hot.”

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou konkretiserade på fredagseftermiddagen problemet. Gui Congyou: ”I Kina säger vi: Gott lönas med gott, ont med ont:”
Vi uppmanar svenska regeringen att stoppa det här och uppmanar representanter för regeringen, att inte delta vid prisutdelningen, säger Gui Congyou till SVT Nyheter.

Foliehatten vill vara tydlig. Han tycker inte Kina har en sund yttrandefrihet. Men det är en annan sak. Hans kritik är svenska journalister. De blåser upp denna icke konflikt. Svensk media är fylld med gamla Maoister. Sverige har yttrandefrihet, så länge som det inte handlar om migrationsidiotin.

Kina är en stormakt som utan vidare skulle kunna köra över ett så kulturfattigt, och identitetskrisat land som lider av en "själv-hatande globalist sjukdom" som Sverige. Kina är medvetna om att MigV har beviljat alla uigurer PUT. Kommer Kina börjar skicka uigurer och övriga muslimer som flyktingar för att straffa Sverige?
Sverige kan då stå med Svarte Petter och bli tvunget att ta emot mellan 12 och 20 miljoner muslimer/flyktingar som kräver bostad skola vård pension etc.

Innan Donald Trump tillträdde som president, lyssnade och genomförde de svenska regeringarna, minsta lilla önskan från Washington. Landsförädaren (enligt Aftonbladet) Carl Bild avslöjade allt för amerikanerna och han var deras hängivne tjänare.
Foliehatten är lite förundrad över att Sverige mopsar sig så mot kineserna. Om Kina surar till, kan det bli en dyr historia för svensk export. Är det verkligen värt priset.

Flera svenska bolag, som ABB, Atlas Copco, H&M och Ericsson, har stora ekonomiska intressen i Kina. Volvo Car som ägs av det kinesiska bolaget Geely. Region Väst är tusentals direkt beroende av Geelys agerande, nu är Geely ett privat företag, men de är  bundna till staten och partiet på olika sätt. Det finns en direkt koppling till folks arbete och Kinas inflytande. Vad skulle hända om kineserna lägger ner verksamheten i Sverige? Hur många arbetstillfällen skulle försvinna?

Vad Foliehatten förstår finns det mer, än de skrifter Gui Minhai publicerat om de politiska makthavarna som är problemet. JÖKregeringen vill "knäppa" kineserna på näsan!
Det är mer än välkänt, att många partier i JÖKen ”älskar” muslimer och att JÖKen beviljat uigurer PUT, men även kritiserat Kina för deras framfart mot uigurer.

Kina har ett stort problem med islamistisk radikalisering i denna folkgrupp. Mycket p.g.a. inflytande från Turkiet och Muslimska brödraskapet. Mardrömmen för kineserna är, att de tusentals som nu har stridit för Daesh och andra Al-Qaida-permutationer i Syrien, nu skulle lyckas ta sig tillbaka. Man har därför tagit i med hårdhandskarna mot radikala strömningar. Man kan verkligen diskutera kinesernas hårda metoder och man kan även diskutera en ren allmän diskriminering mot uigurier. Kineserna är inte direkt kända för att lägga två strån emellan, när det gäller t.ex. kriminalitet och annat. Men de står inför ett rejält hot och man ska nog ha förståelse för det, även om man som sagt kan diskutera vissa inslag i avprogrammeringen.

Samtidigt pågår ett propagandakrig mycket p.g.a. Trumps hållning mot Kina, där mängder av desinformation sprids. När man hör sådana tokigheter som att de kinesiska myndigheter tvingar på de uiguriska kvinnorna män från Han-kineserna, för att de ska föda deras barn bör man nog stanna upp och ifrågasätta informationsflödet. I synnerhet som att den regionen som uigurerna bor i i princip är avstängd från omvärlden och få västjournalister äger tillträde dit.

Sverige den humanitära stormakten har synpunkter på, hur Kina styrs och man kan verkligen fråga varför? För svensk export ligger miljardbelopp i potten och går det riktigt illa, kan Kina börja trilskas med Sverige och då får vi aldrig igen exportförlusterna
.
1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera