fredag 6 augusti 2021

Historien bakom Prideflaggan!

Foliehatten funderade över hur skapades egentligen Pride-flaggan. Den första HBTQ-flaggan var en rosa triangel. Vissa fängelser i Nazityskland använde initialt symbolen för att beskriva om en person hade begått ett sexualbrott eller var homosexuell.
Den katolske tysken Heinz Heger (Kohout) som suttit i fängelse under nazisttiden kom 1972 ut med en bok "The Men With the Pink Triangle."

Den symbolen blev en symbol för gayrörelsen på 1980-talet på
den amerikanska östkusten. 1978 ritade den amerikanska designen Gilbert Baker, San Fransisco regnbågsflaggan. Den sattes sedan på gayvänliga barer och nattklubbar. På 1980-talet blev den symbolen för homorörelsen i Kalifornien och i synnerhet i San Francisco.
Flaggan
stod för det här;

1) Pink: Sex
2) Red: Life
3) Orange: Healing
4) Yellow: Sunlight
5) Green: Nature
6) Turquoise: Magic/Art
7) Indigo: Serenity
8) Violet: Spirit

Flaggan symboliserar inte bara homosexualitet. Baker var en vän av antikrigsrörelsen, hippierörelsen och cannabis. Bakers flagga blev till slut den mest populära i hela USA eftersom den är betydligt mycket roligare än en rosa triangel .

1979 kom en ny version som
var omarbetat och nu med sex färger. Det är den som används idag. En av anledningarna var att det var billigare och enklare att massproducera Prideflaggan. Färgerna som försvunnit är "Magic/Art" och "Sex". Det finns variationer av den med lite olika färgnyanser. Gilbert Baker gjorde en flagga med nio stycken färger precis innan han dog 2017.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar