måndag 16 augusti 2021

Talibanerna säger - ni har klockorna - vi äger tiden - därför har alla misslyckats!

Det talibanska maktövertagandet igår i Afghanistan är ett gigantiskt vitt piller. Det visar att det med enkla medel och med få man är möjligt att avsätta den internationella, liberala ockupationsregimen givet att ett krigstrött USA inte orkar understödja ockupationen. I början av USA:s intåg i Afghanistan, när det stod utom allt tvivel att USA var militärt starkare än talibanerna, lär en taliban ha sagt något i stil med: "ni har klockorna, men vi har tiden." Starta ett krig. Vinn det. Och sedan?

Militärveteranen Helen Edlund nämnde det här talesättet också i en podd.
Poddsändningen gäller kriget i Afghanistan. "Ronie Berggren samtalar med Helena Edlund om hennes tjänstgöring i Afghanistan och syn på det sammanbrott som nu sker i landet."

Samtalet är intressant för debatten om mångkultur i Sverige. Helena Edlund säger att ingen identifierar sig som afghan, man tillhör en familj och klan och bor i den eller den dalen. Afghanerna skulle hellre dö än att ändra sitt beteende. Vissa lever kanske västerländskt men man är totalt hängiven traditionerna.

Problemet är att väst aldrig skulle ha gått in i Afghanistan för nu blir det än värre. Man kanske skulle ha varit där över 100 år för att få någon effekt. Ronie påtalar att flyktingvågen 2015 kommer återupprepa sig i Europa vilket han tycker är synd, eftersom inte ens de som tar sig hit skulle gilla att miljoner annat folk tog sig in i Afghanistan. Helena var vidare förbannad över regeringen som inte ville ta hit tolkarna men å andra sidan godkände att tiotusentals ensamkommande vuxna utan asylskäl ska få stanna.

Även norskadocument har intervjuat Helena Edlund om Afghanistan. Hon ger fler tänkvärda inblickar i den afghanska kulturen.

Enlig Edlund är afghanernas inställning till sex:
Women are for children and men for pleasure.

87% av afghanska pojkar hade utsatts för sexuella övergrepp
enligt en amerikansk undersökning i Afghanistan.
Centerpartiet
med sin syn på sexualitet (Federlay) och flera andra i JÖKen, har de invandringsansvariga partierna genom invandringen från Afghanistan kompletterat smörgåsbordets sexualbrott i Sverige - gruppvåldtäkter av pojkar/män förekommer numera i Sverige tack vare centerpartiet. Med c
enterpartiets nya profil, så passar den utvecklingen partiet som en hand i handske.  

Det är en viktig insikt som då kan vändas mot massinvandring. Befolkningen måste förändra sitt samhälle själv, vi kan inte göra det åt dem och de kan inte hoppa över den processen genom att flytta hit. Dalai Lama säger samma sak till tibetaner som tar sig till Indien. Återvänd säger han.

Händelserna i Afghanistan skakar om den globala liberalismens grundpelare. Pax Americana.
Expressen: ”Världspolisen saknas först när helikoptrarna lyfter. Från vänsterhåll brukar amerikansk närvaro i världen ofta beskrivas som ett problem – i Sverige i sin kanske allra renaste form i de rödgröna partiernas famösa valmanifest från 2010, som förordade att USA helt skulle avveckla alla sina militärbaser i utlandet.
Allt är inte mörkt. President Joe Biden har tack och lov återanslutit USA till Parisavtalet
(fel - överenskommelse) mot klimatförändringar och tinat upp relationerna till de andra Natoländerna efter fyra år med Donald Trump.
Men trenden är ändå tydlig. Ett krigstrött USA är inte längre lika intresserat av att upprätthålla den gamla världsordningen. I stället flyttar Kina och andra auktoritära stater fram sina positioner. Den gamla världspolisen saknas först när helikoptern lyfter från taken.”

En amerikansk bloggare skrev ungefär:
Två saker som aldrig tidigare hänt under min livstid och som nog oroar eliten avsevärt:
1. Amerikaner som hejar på de icke-amerikanska deltagarna i OS [läs damlandslaget i fotboll].
2. Amerikaner som är likgiltiga inför ett amerikanskt militärt nederlag.

Det amerikanska imperiet är genuint hatat och diskrediterat såväl i omvärlden som på hemmaplan.

Skulle inte världens militärt överlägset starkaste stat kunna krossa Afghanistan, om det så ville? Eller Vietnam på sin tid? I 20 år har USA hattat i Afghanistan, till vilken nytta? Black Pigeon Speaks berättar att det aldrig var syftet till att börja med, att vinna krigen i Vietnam eller mot talibanerna i Afghanistan.
A
ngående Vietnam: General de Gaulle varnade redan i början av 60-talet amerikanska diplomater för att låta sig dras in i ett krig i den tidigare franska kolonin; Charles: "Vietnam är ett ruttet ställe, det är i praktiken omöjligt att vinna ett krig där och ni får befolkningen emot er."
Naturligtvis lyssnade inte supermakten på det örat i längden, även om Kennedy som just då var president beundrade sin kollega de Gaulle.

Det var mer dyra härnadståg för att underhålla, testa, träna och befordra vapenteknologi och militär. Kanske tjänade de också som politiska nummer att peka på, medan det smusslades i inrikespolitiken och uppmärksamheten riktades utomlands. Tills tillräckligt många amerikaner stupat eller invalidiserats och hemmaopinionen tröttnat. Åka utomlands och kriga i något som inte angår eller engagerar, medan terrorister från samma region eller religion åker till ens hemland och har fri lejd och lekstuga.

En märklig tillfällighet i sammanhanget är att den man - Mullah Baradar - som nu ryktas bli afghansk president släpptes från pakistanskt fängelse på amerikansk order 2018. Mike Pompeo som var amerikansk "utrikesminister" under Trump mötte samme man så sent som september 2020. Inte ens ett år senare är han Afghanistans blivande president.

Varför var Sverige tvungen att ha en styrka i Afghanistan? Vad var logiken? Har det varit värt spendera 27,5 miljarder kr på detta? Pengar som kunde använts bättre?
Sanningen var att Sverige inte var tvunget att delta i kriget mot talibanerna, men vår regimmedia och övrig agenda media, hade beslutat att detta inte är något att skapa opinion emot. Det hade kanske varit bättre om krigarna hade stannat kvar hemma i Sverige och hållit ett öga på afghanerna som finns i Sverige? Våldtäkterna och överfallen hade kanske minskat!

Det finns alltid naiva
Svenssons både manliga och kvinnliga som åtar sig dessa uppdrag. Foliehatten har fått sig berättat att var soldater som skulle utbilda kvinnliga poliser. Ska vi gissa att de kvinnliga poliserna har gömt sina uniformer och fruktar för sina liv idag? En annan soldat var där för att göra insatser för att förmedla demokrati åt män och kvinnor i bergsbyarna. Tvärtom så blir de kanske avrättade då de var vänliga mot våra soldater där. Men nej, icke, "vi gör skillnad" hette det.

Samma lika skillnad som våra knäböjande poliser här hemma, de gör också skillnad - och låter den
hät idiotin/galenskaperna fortlöpa.

Sverige inledde sin insats i Afghanistan vid årsskiftet 2001–2002 genom att skicka soldater till internationella styrkan Isaf. Som mest ingick runt 1 000 soldater i den svenska styrkan och sammanlagt tjänstgjorde fler än 7 000 på den svenska basen Camp Northern Light fram till 2014, då den överlämnades till den afghanska staten.
Isaf avvecklades 2014 och under senare år har Sverige haft färre än 50 soldater på plats i Afghanistan. De sista 16 svenskarna kom hem den 25 maj i år.

Sveriges insats i Afghanistan fick skarp kritik i en statlig utredning som lades fram 2017. Den nådde inte mål som förbättrad säkerhet och minskad fattigdom i landet, men bidrog till bättre utbildning och hälsa, särskilt för kvinnor och flickor. Detta enligt utredaren
sossen Tone Tingsgård, tidigare riksdagsledamot.

Den svenska styrkan kostade upp till 27,5 miljarder kronor från 2002 fram till 2014, då huvuddelen av svenskarna drogs tillbaka. Insatsen präglades av brist på samordning och samsyn, enligt utredningen. De flesta mål uppnåddes inte, men verksamheten i Afghanistan var en god övning för Försvarsmakten
att träna i krig, säger utredaren.
Våra soldater har fått träna krig! Ungefär som saudierna där har fått leka jihad.
När det blir skarpt läge
i Sverige känns det skönt att finns det några som kan strida för hemmafronten.
Enligt flera källor var en av uppgifterna för svenska soldaterna i Afghanistan var att eskortera småflickor säkert till skolan sen hade man som uppgift att patrullera byar och prata demokrati med byäldsten -chefen i byn och dela ut hygienartiklar till kvinnorna. Den svenska armen kommer ha stor hjälp av denna erfarenhet när det smäller i vårat eget land. Sedan vill Foliehatten tacka alla soldaterna som med lön plus traktamente försvarat mitt Sverige i Afghanistan. Det var värt varenda krona av de drygt 27 miljarderna.

Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Sverige har gjort ett politiskt åtagande att bidra med 8–8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under 2015–2024. Biståndsstrategin för 2014–2019 har förlängts med ett år och omfattar 5,7 miljarder SEK. Biståndets fokus är på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, samt på utbildning och ekonomisk utveckling.
Man kan sammanfatta Sveriges insats till att det har kostat mycket pengar och mer därtill i form av rena bidrag till Afghanistan som Sverige bidragit med i så många år och ovanpå det tagit emot mängder av afghanska flyktingar och även många afghanska lycksökare från Iran så har förvånansvärt lite uppnåtts.

Ma
kten har slagit på stortrumman att flickor har fått gå i skola och att kvinnor kunnat känna sig lite säkrare, men det har varit i begränsade områden och väldigt mycket höna av en liten fjäder. Även dessa små framsteg slås nu sönder till absolut ingenting. All tid man lagt ner, alla soldater man skickat dit, allt hårt arbete som så många svenskar gjort för Afghanistan. Precis allt försvinner nu på bara några veckor. Några svenska soldater dödades i Afgh
anistan. Slutligen en sak till offrade Sverige. Sin väldigt långa fredsperiod utan att kriga någonstans.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar