måndag 23 augusti 2021

Kommer talibanerna att behålla makten?

 Det börjar bli mer än tröttande med alla reportage från händelserna runt flygplatsen i Kabul som får utgöra en projektionsyta för allt som västmedierna anser vara upprörande.

Om vi ska se något positivt med de ”NyaTalibanerna” så är det deras engagemang till Covidvaccinering. De tidigare talibanerna har varit motsträviga till olika vaccinationskampanjer, såsom den nationella Poliovaccineringen. De kidnappade och mördade vaccineringspersonal samt skrämde upp befolkningen till att vägra ta vaccinet och man spred konspirationsteorier att vaccinet innehöll grispartiklar.

På ett sätt låg det viss sanning i deras
påståenden. CIA hade haft en falsk hepatitvaccinerings kampanj i Pakistan i syfte att spåra Bin Laden. Men allting uppdagades och en pakistansk läkare som varit delaktig dömdes till 33 års fängelse.
Även i Afg
hanistan och andra länder så har CIA försökt utnyttja dessa kampanjer för att försöka samla in information.

De NyaTalibanerna eller 2.0 versionen så har allt varit annorlunda. Det kan bero på att många talibanledare varit hårt drabbade utav insjuknande i Covid. Det finns spekulationer om att ledaren Haibatullah Akhundzada faktiskt dött.

Nu har 2.0 versionen av talibanerna bistått hälsomyndigheter och organisationer med Covidvaccineringen i de områden som de kontrollerat och effektivare än regeringen.
Man har utropat eld upphör och släppt in medicinsk personal. Man har bedrivit informationskampanjer och workshops för att öka allmänhetens medvetenhet om allmän hälsa. Man har delat ut medicinsk utrustning och satt upp karantänscenter.
Helt klart var inte Afghanistan det sista äventyret som storebror USA ger sig ut på. Vasallstaten Sverige lär snällt följa minsta vink som deras chefer, tidigare "konservativa imperialister" numera ersatta med "WOKE imperialister" i Washington ger.

Venezuela är en oroshärd och visst kan vi se USA i närtid öka sin närvaro, om Kina sticker upp där, mer än de redan gör, knappast Ryssland som har nog med Ukraina och sitt övriga närområde. En sak är i alla fall klar, jänkarna släpper aldrig Venezuela till andra sidan frivilligt.
Kuba kommer hållas under armarna av Kina, bara det att
kineserna ligger tillräckligt lågt där nu, men snart ökar biståndet och investeringarna. Då kan det bli lika spännande igen som det var 1963.

Det gick bra för USA - bra också för oss i Sverige och väst - i WW 1 , WW 2 och Korea. USA blev fartblin
da och tog över efter Frankrike i Vietnam, som blev en tankeställare för jänkarna. Kuwait blev ändå ett måste pga av oljan och den stenkorkade Saddam med sitt skämt till krigsmakt.

Afghanistan var en annan sak, ett svar och hämnd på WTC, kan inte jämföras med något annat. De bortkastade miljarderna dollar i det medeltida bergslandet kvarhöll USA. Hur skulle administrationen förklara fiaskot för amerikaner med växande bortkastade folkets pengar om USA drog sig ur? Pågående och skenande kostnader tog presidenterna som varande gisslan. En karusell som snurra
r fortare blir svårare att hoppa av. Man visste varken in eller ut och med minsta insyn, förstod att det var ett prakt fiasko från början. Glöm inte att Osama Bin Laden sköts i Pakistan och inte Afghanistan.

Det är klart att talibanerna försöker utåt visa att de är stenhårda, men de är precis som alla andra i MENA mycket svaga för pengar.
Det blir som vanligt, det är mutor som styr, du kan muta dig ur en enkel stöld utan vidare. Du kan till och med slå ihjäl en tjänare och knuffa henne utför balkongen utan vidare. Bara du sticker till den utredande polisen en bunt med sedlar så klarar du dig fint. Är du däremot helt pank då är blir det inget kul, nej. Då kan det sluta med en avhuggen hand plus spöstraff.

Ingen vet
med säkerhet vilken väg som Afghanistan kommer att välja uner talibanstyret. I Pakistan finns det gott om grupper som är lika radikala som talibaner och myndigheterna i Pakistan har stora svårigheter att hålla dem på mattan.

Sedan så har vi Covid-19-pandemin, den vet vi inte hur hårt den kommer att slå ? För några dagar sedan  var det en 900 fordon lång kö vid en av gränsövergångarna mot Pakistan, enligt en artikel
och istället för "hazarer" så kommer det nu riktiga afghaner. Full rapport om situationen inne i Afghanistan, enligt UNHCR.

Vi får väl se vad som händer när de lokala krigsherrarna blir av med sina pojksexslavar, om de tolererar det eller om de gör uppror alternativt gör en deal med talibanerna och får behålla dem ändå.

Oavsett om det gäller Talibaner, Al Qaida, f.d. regeringen eller andra, Afghanistan handlar om klantraditioner. Den tidigare Northern Alliance ser ut att återuppstå med National Front of Afghanistan.
Foliehatten tror inte att det blir någon dans på rosor för talibanerna. Det handlar helt enkelt om vilka klaner som lierar sig med vem eller vilka. Man kan kalla sig talibaner, Al Qaida eller annat, till syvende och sist så handlar det om klaner, makt och inflytande.

Foliehatten förstår inte varför afghaner klagar på talibanerna. I princip alla afghaner i Sverige är djupt religiösa muslimer och lever efter Islam och om någon anhörig konverterar till kristendomen så vill man mörda den människan inom släkten eller folkgruppen. Varför vill man inte leva i ett islamiskt land? Är inte det varje muslims dröm? Eller letar man bara efter en anledning till att komma till Tyskland och Sverige och hänvisa till att man är "hotad" i Afghanistan.

Foliehatten
hade som kristen gärna velat leva i ett kristet land. Ett land där bankerna inte får ta ut någon ränta, där sex utanför äktenskap enligt lag är förbjudet, där tak över huvudet är garanti och där du inte behöver ta ett bolån på flera miljoner för och ha tak över huvudet och utöver det behöva betala en månadsavgift som kan liknas vid en månadshyra.
Om man tillhör någon religion och är djupt religiös så borde det vara en dröm att få bo som när det gäller afghaner i ett Afghanistan som är uppbyggt efter Islamiska lagar och sharia.

1 kommentar:

 1. Sign Agda skriver på det Goda Samhället
  Sosseregeringar har ju ingen ambition att försöka få skattepengar att räcka eller någon ambition att utvärdera om de gjorde någon nytta. Sossarnas maktbygge handlar ju om att försvaga enskildas självbestämmande genom att göra även skattebetalare beroende av staten i allt. Mindre pengar kvar i enskildas fickor ger staten mer makt oavsett hur skattepengarna hanteras.
  Sedan kan det tyckas märkligt att välja ut de värsta länderna på planeten till att erhålla de största svenska bistånden, om man inte förstår att sosseregeringar vill att penningströmmen skall vara för evigt. Man har dessutom tricksat till en ”gymnasielag” för att slippa skicka hem 9000 afghanska män utan asylskäl, fast man norde ha kunnat låta dem leva som kungar i sitt ursprungliga hemland.
  Man kommer att fortsätta skicka en miljard varje år till talibanerna, tro mig. Man skickar en halv miljard årligen till palestinierna och försäkrar att det inte går till Hamasterror. Och sossar kommer undan med allt detta. Mest beroende på en lat och ynklig opposition. En opposition som är osäker på om de skulle vilja ha makten. Och som troligen är osäker på om de tycker något annat än det sossarna tycker. Om de gör det i något alls, så framgår det inte särskilt tydligt.
  Vad gäller utlandsbiståndet så bör det skrotas helt och hållet. Gör större skada än nytta. Ger korruption och inlärd hjälplöshet och stärker onda ledare i mottagarländerna. Ger sossarna ytterligare en maktplattform att t ex bilda oheliga allianser med islamska onda regimer osv. Ger bekväma jobb inom SIDA, som alltså är för en ond sak, som jag ser det.
  Avsätt en liten budget för akut katastrofhjälp och låt resten av dessa femtio biståndsmiljarder gå till att höja kvalitén inom äldreomsorgen eller något annat där det kunde göra lite verklig nytta.
  Fast allra viktigast vore att halvera skattetrycket och halvera staten. Om man skulle vilja få detta sjuka land att kunna börja tillfriskna

  SvaraRadera