torsdag 10 oktober 2019

Att låna pengar eller inte låna pengar är frågan för Magdalena Andersson!

Finansdepartementet har beredskap att snabbt vidta åtgärder om konjunkturen försämras genom en hård Brexit (den 31 oktober) eller fortsatt handelskrig mellan USA och Kina. Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till Eurogruppens möte igår. Magdalena kommenterade även Konjunkturinstitutets(KI) uppmaning till regeringen, att ha beredskap för snabb finanspolitisk stimulans.

Magdalena: "Om utvecklingen blir betydligt sämre än vår prognos i samband med budgeten så finns naturligtvis beredskap att vidta åtgärder."

Magdalena påpekade att varken KI eller någon annan prognosmakare, spår en lågkonjunktur. Men alla är ense om, att en hård Brexit och fortsatt handelskrig, utgör stora risker som kan leda till sämre konjunktur. Det som händer i Syrien med Turkiets invasion, kan skapa en enorm våg av kurdiska flyktingar och det kan skapa både kaos och ekonomiska kris i hela EU!

Magdalena Andersson håller med KI om att ökade offentliga utgifter och stöd till kommuner och landsting är snabba vägar att stimulera ekonomin.
Magdalena: "Det är det som ger mest pang för pengarna om vi behöver stötta ekonomin."
KI varnade för långdragna förhandlingar mellan de politiska partier i JÖKen, för att sjösätta snabba åtgärder. Magdalena: "Ytterligare satsningar är budgetfrågor som vi ska diskutera med C och L. Men behöver man lösa saker fort kan man lösa saker fort."

Att Sverige har problem, har JÖKen totalt blundat för i höstbudget. Budget kännetecknas av att stödhjulen C och L, fick igenom sina hjärtefrågor.
Att v
åra kommuner är i ekonomisk kris, Europas näst högsta arbetslöshet, man spar in på värme till äldreboende, varannan kommun sparar på skolan m.m., tycks undgått JÖKen i budgetförhandlingarna.
Hur ska man ha råd att stimulera ekonomin ifall det drastiskt försämras när man inte ens har pengar till detta? Man kan förstå om Tyskland kanske har resurser, men Sverige? Hur ska alla arbetslösa inom exportindustrin (som kommer påverkas rejält) kunna betala sina dyra lån på bostäder/hus, när de blir arbetslösa?

Räntan för statens upplåning är i stort sett noll, så i princip bara att låna på. Haken är att det inte bara är ränta på lån, utan även amortering.
Förmodligen behöver man låna utomlands och om man inte värdesäkrar lånen, kan det bli en dyrbar historia, skr är en skräpvaluta. Det staten gör när dom lånar till konsumtion, är att staten tar framtida konsumtionsutrymme i anspråk och bränner av det nu. Man skjuter problem framför sig. Visst kan staten ta dyra statslån, men det känns lite som att ta sms-lån i slutet av månaden, för man har slut på pengar i ”den berömda kassakistan!” Då är det riktigt illa för nationen Sverige.
 
Magdalena Andersson har amorterat bra på statsskulden, så Sverige ligger bra till för att kunna låna sig upp till den nivån som borgarna lämnade över. Då blir vi inget nytt Grekland. Det är hennes plan sedan hon tillträdda. Sverige har amorterat ungefär 250 miljarder på statsskulden, sedan finanskrisen 2008. Detta har man kallat att man har "sparat i ladorna", d.v.s. man har skapat sig utrymme, för att kunna låna mer igen, när det behövs. Det är precis det som finansministern avser göra om Brexit leder till en ekonomisk kris. Magdalena tycks ändra sig rätt ofta vad gäller fyllnadsgrad av alla lador som Sverige tydligen har, ibland är de fulla, nästa sekund tomma och sen fulla igen veckan efter. Hur räknar Magdalena egentligen?

Om Magdalena inte utnyttjar möjligheten att låna, så har sossarna tagit ut 250 miljarder för mycket i skatt de senaste 8-9 åren, pengar som borde gått till välfärd, trygghet och infrastruktur istället för att försvinna i tomma intet i form av amortering på statsskulden (detsamma som att elda upp obligationerna).
Priset har blivit, att samhället fallit ihop p.g.a.. att hon stoppat alla pengarna i bankernas fickor, samtidigt som hon fått beröm av Göran Persson som gjorde precis tvärtom. Hur många sjuka har dött i onödan, för att Maggan ska ha råd att försörja
migranterna, även de kommande åren 2020-2025.

Om arbetslösheten öka
r, så kommer vi snart att ha 95% av våra invandrare som driver runt på bidrag. Om en arbetsgivare kan välja mellan en som kan svenska och en som inte kan svenska, så är nog valet rätt lätt, även om han får bidrag för den som inte kan svenska. Enligt kommentarer på FB, känner alla till, att invandrare som har tråkigt och driver runt på stan, hittar på andra lösningar, för att öka på bidragen. Foliehatten tycker det var en rätt intressant kommentar!

BIC/IMF vill att bankerna ska låna ut mer, det är därför de straffar bankerna att deponera kapital över natten hos riksbankerna genom att ta ut en avgift som snällare kallas minusränta, för att förvirra oss väljare. Så rent krasst så motverkar Magdalena Andersson de riktlinjer som riksbanken skrivit under på, genom medlemskapet i BIC, samtidigt bidrar hon till finanskraschen.
Grekland och de andra 17+1 initiative lånar dessutom massor av pengar från Kinas CICC-bank, BRIC;s svar på Världsbanken, både Sverige och Storbritannien är medlemmar.
Faktum är att halva Europa har större skulder nu än 2008, de är bara svårare att hålla koll på nu, när Östblocket har kommit in i spelet.

Det absolut enklaste sättet att stimulera ekonomin, är genom att stoppa massinvandringen. Igår gästade Stefan Löfvén Skåne och i en intervju med Sydsvenskan säger Löfvén:
”Sverige inte ska ha fler flyktingar utan färre!”
Löfvén uttalande gillades med all tydlighet inte av
Isabella Lövin.
Isabella på twitter:
"Nej. Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp f asylrätten o att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar."
Foliehatten uppmanar alla att läsa kommentarerna på detta twitter. Han undrar också om Lövinskan läser svaren? Om hon gör det, kan man undra vad hon tänker!

Enligt SCB:s ”friserade” arbetskraftsundersökningar uppgick arbetslösheten bland utrikes födda till 15,4 procent år 2018. Bland inrikes födda var motsvarande siffra 3,8 %. 26,5% från Afrika är arbetslösa. Ser man till de som är inskrivna som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen eller i program med aktivitetsstöd, har andelen utomeuropeiskt födda ökat från lite drygt 10 procent i början av 2000-talet till att utgöra nästan 50 procent idag.

Invandring är bra för ekonomin anser PK, så om det börjar krisa. är det bara att åter ta bort gränskontrollerna och erbjuda PUT till alla som kommer, så blir vi världens nästa ”Tigerekonomi.” Det finns ingen gräns på, hur rika vi kan bli. Sverige har enorma obebyggda skogsområden så 10-20, kanske till och med 30 miljoner invandrare som Annie Lööf föreslagit, är inga som helst problem, med att ta emot. Tänk på alla miljarder Magdalena kan håva in!

Eller så gör man som stater alltid gjort när man behöver pengar, man lånar (i princip skapar nya pengar) så får framtidens generation betala notan. Halvera
vänsters heliga ko ”biståndet” till utlandet, från 50 till 25 miljarder kronor.

Sänk skatterna med alla de 10-tals miljarder som blir över. Den statliga inkomstskatten är 60 miljarder kr . Det är 3% av budgeten. Ta bort den så får folk mer pengar i plånboken samt jobbar mer, istället för att ta ut extra semesterveckor och liknande. Produktion och konsumtion ökar. Ekonomin är stimulerad.
Vad kan gå fel!

Sanningen är att våra politiker försatt Sverige i en mycket prekär situation, med sin ohämmade invandring som fullständigt tömt Magdalena Anderssons ”berömda lada!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar