tisdag 15 oktober 2019

Billigast är inte bäst är något 5 regioner/landsting fått erfara!

Akademiska sjukhuset i Uppsala och andra sjukhus ställer in operationer och planerad slutenvård p.g.a. uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial som handsprit, handskar och katetrar.  

Det gäller också regioner/landstingen i Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland. Intressant är att landstinget i Västmanland också är drabbat, men inte behöver ställa in något, för att man har ett mellanlager för 10 dagars förbrukning. Frågan är om Örebro och Uppland följer lagen, om att institutioner måste ha en krisberedskap, hålla lager för en viss tid, den så kallade ansvarsprincipen.
 
Den nya leverantören ”Apotekstjänst” som nu inte kan leverera till flera regioner och kostar samhället enorma resursbortfall, har en slående inledning på sin hemsida:
”Apotekstjänst är den moderna apoteksaktören som
erbjuder såväl effektiv logistik som förutsättningar för god läkemedelsanvändning...”

Apotekstjänst tog över driften av det här den 1 oktober i år och det tog mindre en vecka, innan krisen var ett faktum. En total överraskning för regionerna som har dålig kontroll och uppföljning.

Intressant är att ägare till Apotekstjänst AB Sverige är herr och fru Verstegh, skrivna på adress Gåshaga brygga, Lidingö. Herr Verstegh har enligt ekonomisk press byggt upp sitt bolag med en omsättning på 10 miljarder med hjälp av 1:a och 4:e AP-fonderna som är stora delägare. Chefsjuristen i 4:e AP-fonden kommer för övrigt ifrån just Apotekstjänst AB Sverige.Världen är bra liten ibland!

Behcet Barsom (KD) är ordförande i den gemensamma Varuförsörjningsnämnden för fem regioner som gjort en misslyckad upphandling.
Barsom: ”Nämnden ser mycket allvarligt på den nya distributörens oförmåga att leverera i enlighet med avtalet. Våra tjänstepersoner jobbar intensivt tillsammans med regionernas samordnare och har flera avstämningar varje dag och kommer att jobba hela helgen.”

 
Frågan är nu, om regioner/landsting har kollapsat i hemlighet? Detta är något som är mycket hysch hysch bakom. Sverige är under ekonomisk och finansiell attack. Sverige blöder pengar. Det finns inga läkare, inga mediciner och snart ingen kompetens kvar. Annat än undantagsfall. Sjuksköterskor får jobba ”häcken av sig”, bara för att påskina, att det finns folk som jobbar på sjukhusen. Men inga läkare, inga mediciner, inga vägar in för behandling. Den som står på sig och söker själv, får jobba stenhårt för sin behandlingstid. Remisser glöms bort med flit. Folk dör men i huvudsak så lider svenskarna i onödan.

Sätt er på akuten. Det är inte ovanligt att du kommer in kl 18:00, väntar i väntrummet till 02:00 följande dag och kanske får träffa läkare kl 08:00 på morgonen. Systemet är riggat så, att det ska vara skitsvårt att boka tider och du skall ge upp, när du väntar. Det sparar pengar och kötid.
 
I fallet Akademiska Sjukhuset i Uppsala skulle enligt uppgift, den gamla leverantören enligt avtal lämna kvar det material som var kvar i förråden, efter upphandlingen. Personalen har uppgett att den tidigare leverantören länsade allt och den nya leverantören hade ingen chans, att få hem tillräckligt med material, på så kort varsel. Det kommer sannolikt bli ett rättsligt fall, mellan berörda parter.
 
Ekonomi=hushållning med knappa resurser. Sunt ekonomiskt tänk innebär att man har så låga lager som möjligt, för lager binder kapital. Det är ett ny ekonomiskt tänk, att lager innebär bundet kapital. Anne Ramberg sa: "Humanism kräver att man får ge avkall på sin välfärd."

Sjukhusens förbrukningsmaterial är upphandlat enligt lagen om offentlig upphandling. Det här är knappast något unikt. Upphandling av tjänster som ska betalas med skattepengar sker
aldrig på ett bra sätt. Det blir alltid det sämsta av två världar, nämligen maximalt billigt/snålt/dåligt och maximalt dålig kvalitet och ingen som tar ansvar.

Bara att blicka bakåt i tiden och då är vi osökt inne på Alliansens år av privatiseringar, regler om upphandling för att främja konkurrens o.s.v. När det gäller offentlig upphandling tycks problemet enormt. Foliehattens spontana tanke är, att det mesta levereras av statliga företag och det här är statens försök, att först förstöra och sen ta tillbaka den privatiserade vården som Reinfeldt sålde till sina kompisar.

Finns det ens nånting som har privatiserats
eller övergått i kommunal/region/landsting och blivit bättre för brukarna? Posten, skolan, apoteket, vården och kommunikationerna.

Vi kan inte blunda för, att landstingen/regionernas kostnader för löner och förbrukningsmaterial p.g.a. det högre inflödet av vårdkrävande individer, plus en relativt stor andel äldre personer, tillsammans med att skatteunderlaget är oförändrat, måste innebära, att deras ekonomiska utrymme krympt avsevärt.

Landstingen/regioner dras med skenande kostnader för allt möjligt, väktare överallt, bygga om akutmottagningarna med skottsäkert glas, m.m. Landstingen har inte fått någon kompensation för deras ökande kostnader heller.. och ett snabbt ökande antal högljudda patienter som kräver vård. 

Idag finns ingen sådan tillverkning av förbrukningsmaterial inom Sveriges gränser kvar längre. Kronans värde har försvagats gentemot de större valutorna. Dessa artiklar betingar ett högre pris just nu, de tillverkas troligen i s.k. låglöneländer.

Dagens medicin skriver: Apotekstjänst anbud kostar 14 miljoner mindre per år än den forna leverantören Mediq som tidigare har skött leveranserna av sjukvårdsmaterial åt regionerna. En summa Mediqs vd Gunilla Rittgård säger att deras företag inte skulle ha klarat uppdraget på."

Gunilla Rittgård: "Men den verksamhet vi bedriver behöver vi det pris vi offererade. Det innebär inte att någon annan aktör inte kan offerera ett lägre pris och klara verksamheten. De kan ha ett annat sätt att hantera processer, såsom IT-system och modernare processer - det kan jag inte uttala mig om!"
 
Det vimlar av exempel där kommuner och landsting tagit in entreprenörer som lagt lägst bud, bara för att upptäcka att budet var så lågt, så den entreprenören kunde inte uppfylla sitt uppdrag efter ett litet tag, vilket i sin tur akut innebär stora problem för kommunen/ landstinget. I upphandlingen specificerar man vilken kvalitet man önskar. Där kan du ställa vilka krav som helst. Men när väl upphandlingen är gjord, får du inte ändra kvalitetskraven och köpa från en dyrare leverantör med hänvisning till att de har högre kvalitet. Om alla krav i upphandlingen är uppfyllda ska du köpa, från den billigaste.

Det som ofta får absurda effekter är när kommuner eller företag förbinder sig att köpa allt inom en viss produktkategori från ett visst företag. Om man då förbinder sig att köpa t.ex. allt kontorsmaterial från en viss leverantör kan det vara att några produkter är billiga, medan andra kan vara betydligt dyrare. Det kan också vara att kontrakten är skrivna på lång tid och priserna kan ändra sig under tiden.
 
Vi behöver proffs som sköter upphandlingarna i offentlig sektor. Det är stora volymer, en riktig kassako för de som vill fiska in anbuden. Det är ju superviktigt att det blir rätt med avtalen. Sedan är väl " just in time" väldigt populärt - att inte hålla med stora lager, utan att köpa in i precis rätt tid när lagret av t.ex. handskar tar slut. Men sjukhuset borde ha reservlager enligt lag, för förbrukningsvaror går ju alltid åt.

 Vi borde idag ha världens bästa sjukvård i Sverige- och världens mest effektiva och bästa medicinska institutioner, med det skattetryck vi har!
 
En ”obetydlig” men intressant historia är Vanquin, receptfritt läkemedel mot springmask. Förut tillverkades det i Europa och det var inga problem med tillgången. Sedan började Kina tillverka istället och nu har svenskarna gått och väntat i ett år eller mer, utan Vanquin. Springmasken sprider sig som aldrig förr och rådet befolkningen får, är att vara noggrann med hygienen, eftersom infektionen går över efter ett par veckor, om man inte får i sig nya ägg. Då hör det till saken att maskarna lägger ägg vid ändtarmsöppningen och ligger där nattetid och killar, så att folk kliar sig i sömnen. Inte jättelätt att hindra, framförallt inte på dagisbarn.

3 kommentarer:

 1. Är det korrekt att skillnaden mellan anbuden var hela 14 miljoner, en fis i rymden, ett piss i havet etc.. så är det otroligt att man gått på det lägsta anbudet!
  Man har redan upparbetade kanaler med förre leverantören och det tycks ha fungerat, då bör man nog också ha lite "gummibandseffekt" när man ska byta leverantör?
  14 miljoner, de millarna har man sannolikt redan förlorat och med alla operationer som ställts in, hittills..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser ju att Ackis (Akademiska sjh) i Uppsala först ansåg sig behöva ställa in all operationer under måndagen.
   Senaste budet är.. hela veckan..
   Vad händer nästa vecka?
   Politiker borde förbjudas att hantera pengar!

   Radera
 2. Men en hel hoper patienter som ej dör av operationer som är inställda...
  Elakt. Förlåt!

  Annars på tal om läkarbrist.
  Mycket positivt att flickor studerar.Blir specialister.
  Personligen synnerligen tacksam att kvinnliga specialister blir med barn barn och barn!
  Tre barnbarn hittills.
  Men med föräldraledighet inte mycket kliniskt arbete utfört under många år.
  Rättvist att flickor har chansen utbilda sig, givetvis, men inte lätt dimensionera tillgången efter antal män - kvinnor och tillgänglig arbetstid med patient.

  SvaraRadera