tisdag 1 oktober 2019

Hur djup blir den ekonomiska krisen?

Idag presenterades inköpschefsindex PMI-siffran för september och den sjönk med 5,5 indexenheter. Det visar, att det är den största månatliga nedgången sedan hösten 2008. Det är siffror som också visar att svensk industri bromsar in mer än förväntat och frågan är, om vi inte står, inför en större ekonomisk kris, än förväntat. Vad som händer nu med handeln fram till julen kan bli avgörande. Först efter julen kan vi summera, om det blir en rejäl lågkonjunktur eller inte. En snabbt sjunkande krona kommer inte att rädda situationen och om det blir stigande oljepriser upp till 100 USD/fat(vilket det finns spekulationer om) kommer detta att slå mycket hårt på drivmedelspriserna. Priser på över 20:-/l för bensinen, är inte osannolika.

Inköpschefsindex
sjönk från 51,8 i augusti till 46,3 i september. Det är den största månatliga nedgången sedan hösten 2008 och bidrog till att PMI-total föll under årets tredje kvartal till den lägsta nivån sedan början av 2013. Siffran var även klart under förväntningarna som låg vid ett index på 52,0, enligt Infront Datas analytikersammanställning.
 
Intressant att notera: ”Trafikverket bryter flera avtal och projekt. Underleverantörer varslar. Antalet konkurser i detaljhandeln ökade med 44% i september månad.”

Volvo Lastvagnar har redan minskat tillverkningen av lastbilar och det brukar vara en av de allra tydligaste och säkraste signalerna på en lågkonjunktur. Under lågkonjunkturen 2008 så var man nere i så lite som 10% av normal dygnsproduktion.
Åkerier och entreprenörer drog tillbaka sina ordrar baserat på mindre transportuppdrag och osäker framtid.
SSAB kommer att införa 4 dagars vecka.
Vi ser samma trend inom industrin i Tyskland. Sverige är dessvärre. mycket mer utsatt och mycket sämre förberett med högre arbetslöshet, kommuner i kris och högre kriminalitet.
Idag har Sverige EU högsta arbetslöshetssiffror, om man inte trixande med statistiken. Även om JÖKen försöker dölja siffrorna, med att inte ange de som går på SFI eller befinner sig i en åtgärd, där 1 timme i veckan anses vara, att man inte är arbetslös. Foliehatten gissar, om JÖKen inte hade trixat med siffrorna, hade arbetslösheten egentligen varit 15-20%!

Dessutom gick allas vår Stefan Löfvén ut igår och sa, att det inte blir något tak på invandringen. Han låter hälsa att det behövs 500.000 fler anhörigentreprenörer och dessa kommer, att leva livets glada dagar i något getto. De kommer att rädda den svenska ekonomin.
 
Den ekonomiska krisen kanske löser problemet med el-brist. Ingen industri = mindre behov av mer el. Underbart tycker säkert Steffe, för nu är han av, med ett av de stora problemen.

Lösningen på Sveriges problem är radikalt förenklat skattesystem med sänkta skatter över hela linjen och total skrotning av skadliga skatter och avgifter på energi.
I förlängningen av detta ligger bantad offentlig sektor med några hundra helt skrotade myndigheter, färre politiker, om borttagna skattefinansierade transfereringar till sossarnas valboskap. Skatter är den faktor som över tid och utan konkurrens har skadat och förstört svensk k
onkurrenskraft mest.
 
Statsskulden är relativt låg. Men det beror på att staten har vältrat över kostnaderna på kommuner, landsting och befolkningen. Skuldsättningen hos kommunerna, landsting och befolkningen är rekordhög och ändå kommer vi från en dopad ekonomi och högkonjunktur. Kommunerna och landstingen är de som sitter sämst till. Man har noll ekonomiskt utrymme. Trots att vi kommer från en brinnande högkonjunktur har kommuner och landsting, fått låna pengar till den löpande driften.

Foliehatten kan konstatera att tilliten till den svenska ekonomin är på god väg mot botten och JÖKen kan också ställa sig i samma bottenskikt. Vi kommer att få se en utflyttning av entreprenörer och välutbildade till att börja med. Nu handlar det inte bara om ekonomi utan även om familjers säkerhet, barnens skolgång, sjukvård, etc.

Att Sverigebilden fått sig en rejäl törn, är ställt utom allt tvivel och hur ser utländska investerar på dagens Sverige? Kineserna kommer säkert att passa på, att köpa upp ännu fler industrier, för att sedan flytta kunskapen till Kina eller andra lågprisländer.
Inser inte JÖKen, att vem vill investera och operera i ett land i förfall, med ett skattetryck som heter duga, där energiförsörjningen inte kan garanteras, där valutan närmar sig skräpgränsen, där bomberna nästan dagligen exploderar, där skolorna är i förfall och där familjemedlemmar inte kan garanteras en normal säkerhet?
Problemet är Stockholms inflytande över politiska beslut. JÖKen för idag en politik där man förväntar sig, att saker och ting löser sig självt, även om man höjer skatter och får företag att flytta, bryr sig man inte.  Att höjda skatter ger lägre omsättning i handeln, flyg ska beskattas i klimat-alarmisternas tidevarv, sedan att flygen och jobben hamnar i annat land bryr man sig inte om. SAS flyg till LAX/LA utgår från Kastrup, istället för Arlanda.
Analfabeter ska rädda arbetsmarknaden, stora bidrag ger högre BNP, men inte per capita. Det är som att kissa på sig, varmt först, sedan …
Foliehatten tror tillväxten vänder akut nedåt, när klimatmålen ska genomföras på riktigt.

Konstigt att Sverige gör allt rätt och Trump allt fel, när kronan störtdyker mot dollarn
(9.9252/1 USD). När Kronan har passerat SKR 10/1 USD, så skall det bli intressant att se, om det hela accelererar och om Riksbanken tvingas att höja räntan?
Gå du till Forex, tar de 10,57/1 USD. Finns det någon som överhuvud taget har någon framtidstro för Sverige, med JÖKen vid rodret?

Det kommande stålbadet, är något vi måste gå igenom. Vi kommer till slut, att komma ut starkare på andra sidan,
medan svensken i stort sover gott på nätterna, så länge som ”Idol” rullar vidare på TV4!

1 kommentar:

 1. Så länge problemen som finns inte drabbar mig personligen är det väl inget särskilt ?
  Detta tycks vara den allmänna meningen idag.
  "Sverige är ett rikt land - vi har råd" är ju ett axiom som upprepas in absurdum?
  Om vi börjar med de 9000 "gymnasiebarnen", hur har dett gått för dem? Inget har hörts, hur många går verkligen i skolan?
  Svetsarn vill inte sätta några gränser för invandringen, Rödskrikan vill ha hit ytterligare 30 miljoner, anhöriginvandringen börjar snart växa. Hur många kommer att arbeta? 5%??
  Hur länge kommer vi att vara ett hyggligt rikt land.
  När man, som i morse, hör en SSU-repesentant kräva återkomst av fastighetsskatt, arvsskatt, förmögenhetsskatt, ökad värnskatt etc..
  VET svenska folket vad som kommer?

  SvaraRadera