torsdag 10 oktober 2019

Saudierna fick erfara att drönare är effektiva!

Wall Street Journal och Foreign Policy medger att Kina ligger långt före USA i utvecklingen av nya drönare. I en Pentagon-rapport anges, att Kina är världsledande inom denna typ av drönare teknologi och uppmanar patriotiska amerikanska företag, att hjälpa USA, att minska det gap, Kina har skapat.
 
Kina tillkännagav nyligen att de har utvecklat en "jägardrönare" med "Spiderman-funktioner." Denna drönaren skall enligt uppgift, kunna kasta ett 16 kvadratmeter stort nät, för att fånga andra drönare. Kina har också utvecklat en drone speciellt utformad för att bekämpa F-35-flygplanet. Dronerna har stealthegenskaper, d.v.s., de kan inte ses på konventionella radarsystem, de kan flyga längre, är mycket manövrerbara och är utrustade med elektronisk krigföring och störning av radarsystem.
 
Inte bara Kina har sprungit förbi USA i drönartekniken, utan det har också Iran gjort, till USA:s stora fasa och nesa. Iranierna kallas nu också som en "drone-supermakt." Iran gjorde i januari detta år en presentation, där de visade upp en mängd nya drönare, stealth-drönare, långdistans och precisionsstyrda drönare.

Kriget i Jemen som saudierna för, är att försöka få bort den shiamuslimska Houthigerillan. Saudiarabien är rädda för, att det shiamuslimska Iran genom Houthigerillan försöker stärka sitt inflytande över den arabiska halvön. Saudierna har bombat Jemen ett otal gånger.

För några veckor sedan precisionsbombades saudiarabiska oljeanläggningarna av 10 drönare. Mycket kaxigt av Houthi och de har tagit på sig dådet. Oavsett vad man tycker om Houthi, så förtjänar de all respekt för dess aktion mot ett världens vidrigaste länder, SaudiArabien. Saudi har terrorbombat civila mål i Yemen i flera år, utan att världssamfundet ens reagerat. Foliehatten undrar varför FN är så tyst? Javisst ja, det lägger all krut på klimatet, för de behöver pengar snabbt, eftersom de är i ekonomisk kris! Foliehatten föreslår att FN kontaktar JÖKen, de kanske bidrar med ytterligare 8 miljarder. Foliehatten undrar var de andra 8 miljarderna tagit vägen?

Attacken på oljefältet, är redan historisk och en blivande ”gamechanger!” Är vi på väg mot en ny tid i och med drone utvecklingen? Kommer David kunna tillfoga förödande skador på Goliath i framtiden? Vad kommer hända i Israel om Hizbollah gör något liknande? Islamist terrorister som droneattackerar, ett kärnkraftverk i valfritt land.
 
Attacken har inte bara skakat om Saudiarabien, men även USA rejält. Drönarattacken har skapat en helt ny situation i regionen. Det faktum, att det bokstavligen var omöjligt, för det mycket dyra saudiska militära radaranläggningarna(sv. SAAB har lev flygplan med radar) att se drönarna, när de genomförde attacken och bombade ett oljefält.

Fascinerande att det finns en sån sårbarhet i oljeproduktionen. En utslagen nod kan slå ut motsvarande Irak + Libyens oljeproduktion. Ännu mer fascinerande är, att svensk media väljer att vara nästan helt tysta, om vad som borde vara en stor världshändelse.
 
Attacken har skickat stora chockvågor till USA:s och Natos militära staber. Både USA:s och Storbritanniens specialförband arbetar med saudierna, är det ett under, att Houthi har lyckats med detta. Det visar sig nu, att saudierna är helt försvarslösa, mot detta nya vapen. Sverige satsar miljarder på gårdagens teknik med köp av föråldrade Patriotmissiler, istället för att satsa på morgondagens teknik - drönare! Foliehatten undrar hur smart Hultqvist egentligen är!

Houthi gerilja har tillgång till några av de iranska drönarna, men det är uppenbart att de också antingen har modifierat de iranska modellerna och / eller utvecklat sina egna, för de har nu ett stort antal olika modeller som de kan använda.

Online-tidningen Breakingdefense.com skriver, att den nya asymmetriska krigföringen med billiga drönare visar sig vara något som världens största militära makter inte var beredda på eller har några effektiva åtgärder och vapen mot. Detta medgav en central Pentagon-tjänsteman i ett uttalande den 23 september 2019.

Givetvis försöker USA lägga skulden på Iran. USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa, att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning.” Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.
Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement: ”Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa.”
Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet, förmodligen med iranska drönare.
Huthire hotar med att genomföra flera attacker, om inte saudierna upphör med sina bombningar. 

Israel
och Saudiarabien har länge gjort det klart, att de vill ha ett krig mot Iran. För att ett krig skall bli verklighet, måste USA ställa upp och i dagens läge, är det mycket tveksamt. Trumps väljare är krigströtta. Republikanerna vill inte sända sina söner, att dö bortom havet, för något de inte förstår sig på. USA har dessutom inte råd med en invasion. Därav diplomatin under årtionden med Iran. Ett krig i Iran skulle dessutom kunna destabilisera hela regionen ytterligare och skapa en ny flyktingvåg mot västvärlden. Foliehatten säger: Fred i vår tid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar