lördag 19 oktober 2019

Ser vi början av slutet för Public Service?

Mycket kritik har riktats mot att Fredrik Reinfeld bjöds in för att hålla ett tal på Moderatstämman. Det alla kritiker och bloggare har missat, är att f.d. levande partiledare alltid har bjudits in, för att hålla ett tal. Att Reinfeldts tal sedan var mer än märkligt, är en annan sak.
 
Det som emellertid var intressant och positivt, är att M har gått ut med, att partiet vill se, ett reformerat system för Public Service.
Det moderata förslaget är, att de skattefinansierade kanalerna SR, SVT och UR ska få minskade anslag och bli delvis reklamfinansierade, men inte förrän efter 2026. Detta är stort steg framåt från M:s tidigare helt passiviserade acceptanslinje, men M väjer ändå ”att blunda” för grundproblemet. Staten ska inte äga medier. En halvmesyr med förändrade anslag räcker inte. M måste våga göra upp med Public Service och den politiska agendan och bestämma sig för att systemet hör hemma i historien.

Givetvis sänder sådana signaler från M ”kalla kårar” längs ryggraden på de styrande i PS. Sedan tidigare är SD starkt kritiska mot PS och vem glömmer inte SVT:s agerande, efter slutdebatten i det senaste valet. Där SVT gick ut och tog avstånd från Åkesson. Om opinionsvindarna fortsätter att blåsa som idag, ser vi en ny regering efter valet 2022. Vi kan redan nu börja räkna ner tiden för SVT och andra kanaler.

Hanna Nyberg, journalistkåren ordförande på SVT: ”
Vi vill att den viktiga berättelsen om Sverige, en berättelse som är både bred och smal och som innefattar både fakta och fiktion, berättas av en svensk oberoende aktör och inte av exempelvis kinesiska mediekonglomerat, skriver journalistklubbarna vid SR och SVT.”

Nyberg påstår att SVT är en oberoende aktör och att de serverar fakta. Foliehatten håller med Nyberg, de serverar fakta enligt SVT:s vinkling. Den dag SVT genomför en debatt om klimatet, där seriösa forskare får ge sin syn på saken och inte den smörja och fake news som SVT dag efter dag ”hjärntvättar” svenska folket med, kan Foliehatten hålla med Nyberg. PS har i alla fall inte sjunkit så lågt än som TV4 som påstod att hundmat är klimatfarligt, men det är inte långt dit.

Vi glömmer inte vilket käbbel det blev, när Sölvesborgs kommun beslutade om att inte hissa pride-flaggan. Andra åtgärder som vissa kommuner tagit och har skapat frustration, är förbud mot tiggeri eller att neka mottagandet av nyanlända. Nu talas det allt mer om att sänka socialbidraget. Fler frågor lär komma. Kontentan är att man inte längre ska kunna utnyttja allmänna resurser godtyckligt och definitivt inte bedriva politiska agendor med hjälp av dem. Stryps åtkomsten av skattemedel är det slut.

Många känner till att PS fått skjuts av myndigheter och institutioner, för att hålla samma agenda. Ägarstrukturen i vår media är sådan, att de är allierad med den politiska makten(presstöd) som i sin tur utformar styret hos våra myndigheter. Apatiska barn var möjlig på grund av att SVT, DN, Aftonbladet, Socialstyrelsen med flera gjorde gemensam sak och lade locket på. Klinikcheferna för de avdelningar som de apatiska barnen var knutna till, hade fått telefonsamtal av chefer inom Socialstyrelsen, om att gå föräldrarna till mötes, varvid klinikcheferna gav order till läkarna om detta och sedan rullade det på. Innan dess hade Socialstyrelsen fått direktiv från regeringen, att agera i nämnda riktning. Ägarna av media har samtidigt kontakt med den politiska makten och följer unisont de riktning som där anges.

Foliehatten tycker, att det är inte en dag för tidigt, att SVT kommer att försvinna som den förlängda armen till vänstern!

1 kommentar:

  1. "Public Service" får via skattsedeln nu mera pengar än man tidigare fick via licenser.
    Bör ju skapa lite eftertanke om syftet med PS...

    SvaraRadera