onsdag 30 oktober 2019

Inbördeskrig i SVT bunkern!

Moderaternas kritik och förändring av Public Service, har satt igång en reaktion på SVT. Man kan riktigt ”ta på” hur upprörde vänsterjournalister är och att SVT har drabbats av interna strider! Jan Helin börjar bli orolig att de konservativa partierna (SD, M, KD) vill börja ställa krav på SVT, att de ska vara opartiska och att de annars kanske ska skära ned på verksamheten. Nu tillkallar han stöd från vänsterpartierna i riksdagen.
 
Journalisten ger ett referat från ett möte de höll och de skriver ”att det var som att öppna dammluckorna!”

Efter mötet har Journalisten fått mängder av samtal och mejl, från medarbetare inne i SVT-huset. Även journalister som missade mötet, har hört av sig. De har fått veta av kollegor, att Journalisten håller på att granska SVT Nyheter och vill ge input. Kritiken de riktar mot SVT Nyheter rör vitt skilda områden: resursfördelningen, den publicistiska idén, arbetsmiljön, personalpolitiken och ledarskapet. Vad kritiken inte handlar om, denna gång, är LAS-karusellen för vikarier. Mycket verkar bottna i de senaste årens många omorganisationer och i ett radikalt förändrat ledarskap. Det är berättelser om mobbning och erfarna medarbetare som knuffas ut, om tystnadskultur, en identitetskris med flera interna konfliktytor och om en ny sorts kvällstidningsjournalistik som gjort sitt intåg. Foliehatten är inte alls förvånad, när man har anställt en sådan som Jan Helin från Aftonbladet!

Mottot för SVT Nyheter Online är ”kort”; korta videoinslag, korta texter. Målgruppen är personer i åldern 20-40 år som tittar i mobilen. De exemplifieras med ”Nyfikna Nicole och Nassim” som ”älskar utmaningar, gillar förändring, äventyr och att upptäcka nya saker”, samt med ”Sociala Sahar och Seb” som ”vill vara med där det händer” och ”tränar på gym tillsammans” och gärna provar ny matlagning ”och delar stolt på Instagram.”
Nicole och Nassim, Sahar och Seb och snuttifieringen har tagit över SVT nyheter.
Målgruppen är tydlig. Att SVT nu vänd
er sig till storstadspar med blandad etnicitet, är märkligt, med tanke på, att siffror från USA visar, att det normalt i den stora smältdegeln endast är ca 5 % av befolkningen som gifter sig över de etniska gränserna per generation. Inser inte SVT, att deras tänkta målgrupp lär inte öka deras skara av konsumenter, om de riktar in sig på en så liten tårtbit av den totala populationen.
Sedan klagar de på dåligt genomslag i mediebruset. Inte så märkligt skulle man vilja påstå, snarare förvånande, att SVT fortfarande har mediekonsumenter med det infantila tilltalet de nu uppvisar. De som vill fördjupa sig i vilket ämne som helst, lämnar SVT omedelbart. Det kommer vara ännu svårare att återfå mediekonsumenter, när dessa skådat det internationella kvalitetsutbud som erbjuds i de flesta fall fortfarande gratis.

Foliehatten är helt övertygad om, till skillnad från en del, att situationen för svenskarna kommer att förbättras om SVT/SR läggs ned.  Bonniers köper upp landsortstidningar i en rasande takt som det inte fanns något Konkurrensverk. Granskningen av Telias köp av TV 4 dras i långbänk, så Bonniers sitter fortfarande på den kanalen. De privata ägarna av nyhetsförmedling har inte direkt visat sig vara neutrala i mediekriget.

De flesta svenskarna tar nog inte del av utländska nyheter. Dels för att de är på engelska och dels för att de inte täcker svenska frågor och förhållanden.

Detta reportage från Journalisten om internstridigheterna i propagandabunkern gör det så mycket enklare att lägga ner skiten. 
Enda chansen för SVT, är att de rensar upp inifrån, med att få bort vänstervridningen inom bolaget, annars kommer det att bli kärvt för dem, att få driva bolaget i den omfattning de har idag. Tyvärr saknas självrannsakan och ledningen är svag.
Först måste de underliggande interna krafter vakna upp och trycka på för strävan mot ett oberoende Public Service. I annat fall så kommer majoriteten av anställda att få stryka på foten eller att hela bolaget till slut läggs ner.  

1 kommentar:

 1. Det är enkelt för dem att få behålla jobbet, nämligen att de lägger ner sitt dåliga beteende och försöker hålla sig till etiska regler:
  https://newsvoice.se/2015/01/journalismens-tio-centrala-element-nio-yrkesetiska-regler-och-problemet-med-presstitution/
  Yttermera respekt skulle de få om de höll sig mer till sanning:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/sanning/

  ...det skulle rentutav kunna bli intressant.

  SvaraRadera