fredag 27 november 2020

EU vill inte ha ett avtal med Storbritannien för att statuera exempel!

Brexit närmar sig med stormsteg och den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien EU. Man har förhandlat länge om ett avtal och det ser ut som om det inte blir ett avtal, utan en hård Brexit.
Parterna står alldeles för långt från varandra och Foliehatten gissar att EU
inte vill ha ett avtal, för att använda UK som ett varnande exempel, på hur det går om man lämnar EU. Tro inget annat än att EU=SSSR önskar UK all olycka. En framgångsrik Brexit skulle kunna locka flera länder att lämna EU och slippa skicka enorma mängder pengar och makt till ett stort gigantiskt korrupt svart hål.

UK var tillräckligt stora och mycket självständiga och de skapade gnissel i Bryssel. UK behövdes som en motreaktion och balans till den fransk-tyska axeln som i praktiken är de som styr EU. De såg vi när Macron och Merkel ensamma drog upp riktlinjerna för sommarens räddningspaket. Att UK nu försvinner är mycket dåligt för alla små länder, speciellt för de nordiska som har liknande åsikter i det mesta.

UK hade accepterat ett likadant avtal som Kanada har med EU, men  EU säger nej. EU ger bara gratis avtal till avlägsna länder. Europeiska länder måste betala astronomiska summor för att få frihandel. 

Kanadas avtal med EU var allt annat än gratis. De var tvungna att i praktiken acceptera EU-scriptad lagstiftning om t ex patent och upphovsrätt, lagstiftning som sedan inte kan rivas upp ensidigt av Kanada. De accepterade eftersom de ansåg det viktigare att få ett bra handelsavtal på plats men givetvis var det inte gratis. Avtalet tog dessutom tolv år att förhandla fram trots att det inte fanns någon infekterad politisk konflikt som Brexit i botten. Stora frihandelsavtal är normalt varken snabba att förhandla fram eller gratis, fria från kostnader och förpliktelser utanför själva tullfriheten.

CETA avtalet (handelsavtalet EU-Canada) röstades ner av Cyperns parlament i augusti (då halloumi inte fått samma skyddade ursprungsbeteckning som champagne). . Gör Cypern allvar av detta drar Napoleon Macron och Honecker Angela  bara åt tumskruvarna så viker sig Cypern.Cypern kommer inte att hotas, utan mutas. Funderingar på en kontroll av Cyperns banksekretess kan skjutas på framtiden, halloumi problemet kan lösas, sanktionerna mot vissa ryska oligarkers bankkonton kanske kan släppas.

Valloniens(Kanada) delstatsparlament hotade att rösta nej men fick en "muta" i form av försäkringar kring olika stöd för att rösta ja. Nederländernas överhus har inte ännu röstat om CETA, men i somras fanns en klar majoritet emot (underhuset röstade ja med 72 mot 69 i februari).

Handelsavtalet med Mercosur har röstats ner av Nederländernas underhus (över frågan om djurskydd). Österrikiska parlamentets EU-utskott har röstat nej (bara ett parti röstade för) vilket, om jag förstår det rätt, betyder att förslaget inte ens kommer vidare till omröstning i parlamentet. Valloniens delstatsparlament har röstat nej (då man inte gillar Bolsonaros klimatpolitik). Macron och has parti har "uttalat sig kritiskt" om avtalet, men parlamentet har inte röstat om det ännu. Så det går nog inte igenom. Men det går ju alltid att förhandla om det.

I fallet Storbritannien är det inte ett nytt frihandelsavtal som ska tecknas, vad som ska till är att behålla status quo. De som kommer drabbas hårdast utan avtal är Irland och Danmark (båda förser britterna med stora mängder kött, smör, bacon och ost, produkter som har upp till 45% tull enligt WTOs standard).


Rika Norge betalar bara 8 miljarder och får troligen tillbaka så mycket att det gör att de håller den summan hemlig. Sverige kommer att få betala 55. Norge får sätta egna tullar på varor som stannar i landet och slipper betala den vansinniga 500% ökningen av årets avgifter i juli.
Island ligger tillräckligt långt bort för att få ett billigt avtal och tackade nej till att bli medlem, när EU ville ha alla rättigheter till deras fiskrika vatten.
Rika Schweiz var smarta och hade förhandlat fram differentierade avtal med låga avgifter.

Storbritannien betalar 200 miljarder kronor till EU i medlemsavgift. Sverige som kanske bara har en femtedel så stor ekonomi som Storbritannien betalar 40 + höjd avgift 15 miljarder=55 miljarder. Foliehatten undrar vem som förhandlat så uruselt för Sverige.
EU är en bistånds union, 10 länder är nettogivare och 17 länder lever på bidrag, biståndsbudgeten till dessa 17 länder är nästa 2 g
ånger svenska statsbudgeten. Sverige betalar mer till EU än svenska barnbidragen eller vad svenska sjukskrivningarna kostar. Men i Sverige är vi idioter som göder denna amöba.

Makten tycks acceptera allt vad EU begär, utan minsta protest!
Dessutom skall vi bidra med hundratals miljarder till paketet som skall rädda Euro och länderna i södra Europa. Det är bara uppskattningar. EU ger oss inga säkra siffror på vad vi betalar.

Polen och Ungern vägrar nu skriva under Coronastödet utan att få behålla sina bidrag. Utpressning har visat sig fungera och detta är ett utmärkt läge att ta fram det. Merkel betalar eller…?
Det som ligger nära till hands är ett utökat stöd till vinodlare med vissa förutsättningar som nästan bara gynnar franska vinodlare, vissa "justeringar" av stödutbetalningar till Grekland kanske, utökning av angående skyddade ursprungsbeteckningar för att gynna italienska och franska ostar, utökade möjligheter att beskatta utländska pensionärer etc...
Redan nu pågår diskussioner i Italien om ett möjligen andra Coronastödpaket till Sydeuropa.

Den skillnad som uppstår är att vi inom EU måste betala EU:s tull på brittiska produkter. Det är en måttlig förändring. I genomsnitt har bedömningar på 3-4 % gjorts.

Denna information döljs för tidningsläsare och folk i allmänhet. Inom EU betalar vi jättesummor för att vara med och frihandla (och byta tjänster). Detta utbyte är bara överenskommelser mellan länder som inte medför några kostnader som behöver betalas.

EU skulle aldrig kunna ge Storbritannien ett avtal utan avgifter, likt det avtal Kanada har med EU. Då skulle krav resas att alla länder får samma fördelar som Storbritannien och EU:s utpressning falla sönder.

Vill man hårdra det hela är det EU som gör att vi nu får betala tull på brittiska varor eftersom EU inte accepterade att ge ett liknande avtal till Storbritannien som det EU har med Kanada.

 

1 kommentar: