fredag 13 november 2020

Var det invandrarnas internationella kontakter som satte fart på spridning av Covid-19?

Igår kväll fick vi höra i Janne Josefssons "Sverige möts", Agnes Wold säga med eftertryck, att hon tror att skillnaden i smittspridning mellan Sverige och Norge, Danmark och Finland beror på att fler invandrare har kontakter i utlandet. Hon stöder sig på den smittspårningsstatistik som finns som visade, att virusvarianterna från Ischgl och Madonna di Campiglio inte var de som orsakade masspridning, utan virusvarianter från diverse världsstäder via invandrarnas internationella nätverk.

Varför sticker Sverige ut igen på ett sådant sätt med smittspridningen? Vad beror det på?
Aftonbladet: "Idag kan vi också konstatera att
”smittspridningen" i Sverige ökar och i Sverige är spridningen betydligt högre än resten av Norden. Antalet nya coronasmittade i landet är nu tio gånger högre än Finland och nästan fyra gånger högre än Norge samt dubbelt så högt som Danmark per capita."

Siffrorna är från den 10 november och hämtade från ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. Sverige hade just den dagen 387 nya smittade per miljon invånare, Danmark 189, Norge 108, Island 71 och Finland 38, sett till medelvärdet under sju dagar.

En överläkare kände sig nödsakad att modifiera Agnes påståenden, med  brasklappen att det "förstås" inte berodde på invandrarna/invandringen, utan hade med trångboddhet och... ja allt det där socioekonomiska att göra. Självklart har migrationskritik med risken för spridning av smittor att göra. Främlingsfientlighet
är ett utvidgat immunförsvar.

I våras fick vi ännu en gång se svensk media uppträda som ”bodyguard” för att ta bort den omfattande kritiken och smittspridningen som invandringen innebär. Media satte igång med att skriva otaliga artiklar om somaliska taxiförare som tagit smittan till Rinkeby, när de kört de återvändande svenska skidåkarna från Arlanda. Dessa artiklar kommenterades inte nämnvärt utan fanns där som tillåten referens om någon skulle ta bladet från mun och yttra det uppenbara.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar