onsdag 4 november 2020

LAS-utredningen har nio liv precis som katten!

LAS-spektaklet verkar ha, precis som katten nio liv. I söndags säger Stefan Löfven i en intervju med Agenda i SVT, att det blir en ny LAS-utredning med parterna och januaripartierna och där även LO ska få uttala sig, trots att de står utanför överenskommelsen mellan de två övriga förhandlingsparterna: Svenskt näringsliv och tjänstemännens förbund PTK.

Löfven: ”Vi gör det i samråd med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, partierna i januarisamarbetet.  Nu ska vi ta fram direktiven och så ser vi processen framåt.”

Enligt Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekreterare handlar det inte om en statlig utredning utan om att en utredare inom arbetsmarknadsdepartementet tillsätts och utarbetar en så kallad departementspromemoria. Till den knyts en referensgrupp med "samtliga huvudorganisationer på svensk arbetsmarknad", det vill säga även LO. Promemorian kommer att skickas ut på remiss, vilket ger LO ytterligare möjligheter att framföra sina synpunkter. 


LO-basen Susanna Gideonsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, välkomnar Löfven nya tolkning av JÖK-överenskommelsen i de delar som berör förändringarna av Las. I en kommentar citerar hon sagofiguren Ronja Rövardotter och kallar Toijer-utredningen för ”helt åt pipsvängen” och förordar att hela Las-utredningen görs om.

Annie Löof: ”Löfven har fel!”
Rödskrikan i ett mejl till SVT Nyheter: ”Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet.”
Enligt Rödskrikan finns det nu två vägar fram till det hon kallar ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden: Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som parterna sagt ja till och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall gäller den så kallade Toijer-utredningen.

Rödskrikan blev blåst av Groggnäsan kunde alla förstå, utan Rödskrikan själv. Lööf skulle också hellre äta sin sko än att vara ett stödhjul åt Löfven. Vi vet hur det gick med det. Lösningen på landets problem är inte politisk längre det är tydligt.
`
Säga vad man vill om Löfven. Smart och rolig är han och ett förbannat jävla geni! Hans taktik är att säga ja till allt och sedan förhala det. Han har nu lyckats med den taktiken halva mandatperioden. Nu kör han nya tricks. Det kommer aldrig att sluta. Men när motparten målar in sig i ett hörn så går det som det går. Han fintar upp L och C på läktaren. De är Löfvens lilla slynor han gör precis vad fan han vill med dem! Hur många gånger har han manövrerat ut C och L och alla andra partier? L och C tog i hand men glömde räkna fingrarna efteråt. Gång på gång på gång har C och L blivit lurade av S.

Regeringskris? Vem tror på det – ingen! Makten framförallt gäller för alla inblandande partier. Det är ett spel för gallerierna. Det hotas lite, och när det väl blir aktuellt backar de med en patetisk ursäkt. Med andra ord, det är alla lika goda kålsupare. Det är som i en sandlåda.
Det är ett klassiskt grepp, när regeringen har svårigheter att politiskt hantera en känslig fråga begraver man den i en utredning! Stat-kyrka är ett klassiskt exempel: frågan tröskades under flera årtionden efter 1950 i ett antal långa utredningar som aldrig ledde till några särskilda konkreta beslut.

 
Med detta sagt, så uppträder Annie Lööf ändå som den studentpolitiker hon är, det är precis den sortens metoder och anspråk från hennes sida och det är bedrövligt att nästan inga journalister vågar ifrågasätta detta.

Har inte Rödskrikan och Sabuni förstått, att de är Löfvens stödhjul och hans avsikt är bara att se till att han sitter kvar till valet 2022. Efter förlustvalet sticker han med svansen mellan benen. Politiken LAS - LO skiter han i, makten perioden ut är viktigast.

Vad har Annie Lööf för alternativ? Hon har redan visat på vilken sida hon står på, den röda och extremt invandrarvänliga. Det bästa för Sverige vore en djup regeringskris följt av ett nyval där åtminstone några fler svenskar vaknar upp ur sin Törnrosa sömn. Men, det är väl att hoppas för mycket!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar