lördag 6 mars 2021

Är det sista dansen för Liberalerna?

Igår gick Nyamko Sabuni ut och meddelade att L vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val. I sitt Facebook-tal sa Nyamko Sabuni att L vill sitta i en borgerlig regering efter valet 2022, även om den blir beroende av SD. Man ska också kunna förhandla och samarbeta med SD i frågor där man tycker lika. Enligt Sabuni får inte SD ingå i en regering. Hon lovade att aldrig gå med på att liberala kärnvärden sätts åt sidan - jämställdhet, klimat och att Sverige ska försvara asylrätten.

Partistyrelse har nu slagit fast att förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en ny regering. Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att JÖKen slutförs och att ett beslut kommer att tas av partirådet.

Intressant att L ”om” de klarar 4% redan nu ställer krav! Inser inte Sabuni att utan SD blir det ingen regering med egen majoritet.
Detta innebär ingenting för inrikespolitiken i Sverige fram till valet. L är tydliga med att de kommer att hålla sig till JÖKen fram tills valet för att sedan försöka hitta nya samarbetspartner.
Om L helt zonika skulle lämna JÖKen idag, så spelar det ingen roll, då det inte påverkar det parlamentariska läget i Sverige idag.

Varför ska L vänta till 2022? Vad är logiken bakom
att fortsätta fram till valet 2022? Lämna JÖKen direkt, det hade gett bättre chans för att klara 4%! Med sina krav på SD och att de inte lämnar förrän valet 2022, är chansen minimal att klara 4%. Det skulle vara ett mirakel om de klarade 4%.

L kan tacka Jan Björklund för den sits man sitter idag. En person som tack för stödet fick en ambassadörstjänst i Rom av Stefan Löfven! Tala om att sälja sig! En av de värsta hycklarna i svensk politik och Rödskrikan är strået värre. Foliehatten anser att alla dessa opinionsundersökningar som ger C runt 8% i varje mätning, är inget annat än riggade mätningar och fake news!


Beslutet är inte enhetligt utan tio ledamöter i partistyrelsen röstade emot Sabunis och det visar att partiet är djupt splittrat.
En av dem är Christer Nylander från Kristianstad: ”Partiet begår ett tråkigt misstag, både ideologiskt och strategiskt. Vi borde aldrig sätta oss i en regering där SD får inflytande!”
Foliehatten hade förmånen att lyssna på denna Christer Nylander för några år sedan, där han skulle berätta om Ls politik. Nästan halva tiden gick åt att smeta så mycket brun färg, det bara gick på SD. Det var som att lyssna på en fanatiker som var så inlindad i sin egen förträfflighet och hur rätt de liberala värderingarna var.
Foliehatten anser att CN är totalt rabbiat och förblindad. Han undrar varför? Alla partier har en historia, även L som inte alltid är så vacker.

En annan person som står på samma sida som Nylander är Jan Jönsson gruppledare för Liberalerna i Stockholm.
Jönsson: ”Min syn är att det vore både ett ideologiskt och strategiskt misstag om Liberalerna satte sig i en minoritetsregering som är tvungen att ta ett aktivt stöd och förhandla med SD:” Jönsson anser att man inte bäst bekämpar extrema ytterkantspartier genom att inte samarbeta med dem.
Jönsson: ”Om man samarbetar ger man också dem en legitimitet.”

Den som har bra komihåg hade SVT i Stockholm ett inslag 2019, att de grönblåa politikerna som styr Stockholms stad, anser sig ha kommit på hur man ska hantera återvändande IS-terrorister.

Det liberala socialborgarrådet Jan Jönsson: ”Vi kommer
ringa och skriva brev till dem!” Den siste idioten är tydligen inte född!
Varför lyssnade inte Jan Jönsson och han kan förresten ta med sig hela regeringen och lyssna på ett inslag från
SR Ekots utsände i Syrien 2019, Cecilia Uddén.
Hon kunde inte hitta en enda IS-kvinna som visade ånger för sin delaktighet i Islamiska Staten. Det förklarar hon i ett reportage igår. Det hon mötte var i stället islamistiska fanatiker.
Om inte Foliehatten minns fel, så hade IS när de bildade Kalifatet, bråttom med att ingjuta skräck i världen med groteskt och vidrigt våld och det blev snabbt, deras visitkort. IS låste in en person i en bur, hällde på bensin och rostade honom levande.

Kan L fånga upp besvikna S och C väljare? Det mest intressanta är att det kommer att sätta press på C och Rödskrikan, vilket är bra. Annie Lööf kommer själv stå med Löfven i nästa valrörelse det kan göra att osäkra väljare går till L istället.

L kan väl inte vara så korkade att de förstår att det måste till någon form av samarbete med SD i riksdagen. Inte alls förvånande att en majoritet i partistyrelsen med sunt förnuft med Landskronas Torkil Strandberg i spetsen landat i slutsatsen att borgerlig politik bedrivs av en borgerlig regering. Att L öppnar för att förhandla med alla partier i sakfrågor ser de flesta som en självklarhet.

Foliehatten vill gärna höra Sabunis strategiska idé om hur L med ca 2,5% skall kunna ersätta SD med ca 18% i väljarstöd och tillsammans med M och KD slå ut SMP + V + C. Tillställningen riskerar bli den politiska versionen av "Musen som röt!" Tanken är att en borgerlig regering ska tolereras av SD. Det säger hon mer eller mindre klart ut i en artikel.
Glöm inte att Sabuni röstades fram som partiledare istället för Erik Ullenhag just för att hon skulle bryta JÖKen. Istället blev det så här. Ett ängsligt vevande fram och tillbaka att "jomen vi ska allt visa att vi inte är en dörrmatta!" som resulterade i ett enormt jävla ingenting. Adjö, Liberalerna. Ni var en dörrmatta.

SD varit mycket tydliga med att man inte kommer att tolerera en Alliansregering. SD är av "högerpartierna" de som vanligt mest tydliga om vad de vill ha. Att som L utgå från att SD bara accepterar att den "gamla" Alliansen återuppstår och får regeringsmakt utan inflytande är på en tioårings kognitiva nivå.
L är körda urifrån perspektivet att ingå i någon regering, detta var det absolut fegaste de kunde göra. Helt uppenbart att de egentligen bara hoppas locka tillräckligt med liberala M-väljare om/när M officiellt närmar sig SD för att hålla sig kvar i riksdagen och vid köttgrytorna. L skiter egentligen i om de sitter i regering eller inte
bara de klarar 4%!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar