fredag 12 mars 2021

Den 28 mars avgörs liberalernas framtid!

Den 28 mars kommer Ls partiråd att rösta om vilken väg L skall ta och det är totalt 93 som får rösta. Redan nu har vi mer eller mindre nej från Stockholm (12), Uppsala (2 troligtvis), Västsverige (11), Liberala Ungdomsförbundet (1), Partistyrelsen (ca 10 st vad det verkar).

Det räcker med 47 röster för att vinna omröstningen. Om vi tänker oss att Stockholm, Uppsala, VästSverige, Ungdomsförbundet, Liberala kvinnor, Liberala studenter, 10 st från partistyrelsen röstar emot Sabuni så är de bara 9 röster till från att vinna detta. Kommer bli svettigt detta. Sabuni måste få med sig VästSverige om hon ska vara säker på att kunna vinna. Det här är en mardröm för L. Partiet är delat nästan precis på mitten. Samtidigt är opinionssiffrorna rekordlåga och kan snart vara under 2%.

Enligt Aftonbladet: "I Skåne anklagas Liberalerna för att rensa ut oliktänkande inför omröstningen om Sabunis hållning gentemot SD.”
Partiledningen anklagas också för att gömma reservationer mot Sabuni-linjen.
Caj-Åke Andersson, valberedningens ordförande i Skåne: ”Jag har varit med en jävla massa år, sedan Leissners tid, och det har aldrig varit så stökigt som det är nu."

Expressen: ”Splittringen framgår också av att 58 procent av liberala toppolitiker på lokal nivå är nöjda med samarbetet med regeringspartiet, en minskning med 6 procentenheter sedan förra året. Däremot tycker 42 procent, en ökning med 4 procentenheter, inte att det fungerar bra. Detta enligt en rundfråga som tidningen Dagens Samhälle har gjort.”

I en ledare i GP: ”Liberalernas enda chans att överleva är att följa Sabunis och partistyrelsens linje och återvända till borgerligheten. För det krävs förhandlingar med SD. Liberalerna har, allt sedan SD äntrade riksdagen, blundat hårt inför den nya politiska verkligheten.”

Hur skall L kunna klara spärren nu när man inte sluter leden?

Med SDs intåg i riksdagen 2010 och deras blotta existens, har ställt till det som ”fan” för etablissemanget. Varken de rödgröna eller Alliansen kan någonsin få egen majoritet. När JÖKen bildades, så förlorade de partier som ingick på det, eftersom de fick kohandla i strid med deras ideologiska uppfattning som retar deras väljare.

SD:s blotta existens har fått
L att totalt implodera. Det sjuka är att om L gjorde som sina danska kollegor behandlade Dansk folkeparti, så hade L kanske haft 10%, medan SD hade gått ner till 8%. Istället isolerar man partiet som bara blir större och större som en konsekvens av det. I slutändan sitter SD som L hatar av hela sitt hjärta, helt plötsligt vid regeringens korridorer, tack vare Ls agerande m.fl. andra partier.

Det går inte att jämföra motviljan mot SD i M med det rödglödgade SD-hatet inom delar av L. Det är mycket i detta land som kretsar kring för eller mot SD. För M under Reinfeldt var SD-motståndet taktiskt och hos partiledaren, delvis psykologiskt.
Många
liberaler anser mycket riktigt, att det bara existerar ett enda övergripande politiskt mål - att isolera SD. Det är vad partiet reducerat liberalismen till - isolering av ett starkt folkligt missnöje på tjugoprocentsnivån.

Foliehatten kan inte låta bli att undra hur länge detta kommer att hålla i sig, nu syftar han inte på att L är på väg att försvinna, utan på de partier som hyser denna uppfattning. Låt oss göra tankeexperimentet att SD medverkar till bildandet av en liberalkonservativ regering 2022, kanske rentav sitter i den. Låt oss vidare anta att partiets utveckling blir som Dansk folkepartis, med en kraftig uppgång till nivåer över 20%, följt av kollaps, när partiet getts möjligheten med att lösa landets problem och
misslyckas.

Hur länge efter det kommer center- och liberalpartister stödja den S-ledda regeringen och med stora ord om "mörka krafter" betrakta SD som det överskuggande hotet mot den svenska demokratin? Hur länge kommer S tala om rasismen och nazismen?

Det som
hände i Danmark var att övriga partier både S och de borgerliga kopierade Dansk Folkepartis politik som var den stora anledningen till att Folkeparti kraschade. Om riksdagen följer det som hände i Danmark, så skulle det leda till ett scenario, att S skulle driva Åkessons politik.

Hos liberaler som Jan Jönsson, Stockholm, Christer Nylander, Kristianstad m.fl. handlar det om identitet och världsbild. Foliehatten tror på allvar att motståndarna till Sabunis linje hellre ser att L åker ur riksdagen än "samtalar med SD." Det ironiska är att många är överens med dem om att detta vore den bästa utgången.

 

4 kommentarer:

 1. Undrar vad deras partiledare från gårdagen skulle ha tyckt om dagens situation i sverige.
  Nobelpristagaren enligt Riksbankens instiftade pris.

  SvaraRadera
 2. OT viktigt

  https://rumble.com/veh0ib-ystein-rnne-18-mste-ses.html

  En mycket bra SVENSKTEXTAD videointervju med den tyska stjärnadvokaten Dr Reiner Fuellmich gjord av Börje Peratt. Han förbereder nu, säkert världens största rättsprocess mot de bedragare som skapat Covidhysterin. Efter den videon har jag lagt till en icke svensktextad kort video om WHO´s bedrägeri, presenterad av den amerikanska läkaren Dr. Scott Jensen

  SvaraRadera
 3. Liberalerna löser sitt problem med namnändring. SLD Sveriges LiberalDemokrater. Köper det goda av SDs politik och förkastar det onda.

  Nåja det blir att SD växer och L försvinner från Riksdagen. Som väljare har jag inget som är liberalt viktigt bortsett från att Sabuni är kvinna och svart.
  - Kan det vara så att motståndarna mot Sabunis linje är rasister som hellre går under än väljer överlevnad. Ett drag som för övrigt tycks gå igen hos flertalet svenskar när de tillåter obegränsad invandring från dysfunktionella länder.

  SvaraRadera
 4. Göran Greider skriver:
  "Det vore bäst för svensk politik om både Annie Lööf och Stefan Löfven avgick, så vi kan börja om. Löfven sitter fast i januariavtalet. Annie Lööf är en propp i svensk politik...."

  https://www.expressen.se/nyheter/greider-bast-om-bade-lofven-och-loof-avgick/

  SvaraRadera