måndag 8 mars 2021

Närmar vi oss ett krig mellan Israel och Iran?

Den amerikanska militärbasen Ayn al Asad i Irak attackerades den 3 mars med tio raketer och USA: s försvarsminister Lloyd Austin sa i en intervju med ABC News att USA fortfarande undersöker vem som stod bakom attacken, men att "ögonen är på Iran! "

Austin fortsatte med att säga att om USA väljer att svara på attacken kommer det att hända när och var USA själv bestämmer. Detta uppfattas som ett hot mot att attackera Iran. Attacken på militärbasen kom efter att Joe Biden beordrade en attack mot Iran-stödd militär i Syrien vid gränsen till Irak. 


Trupper från USA och andra allierade vistas/befinner sig olagligt i Irak efter
det att Syriens parlamentet och regeringen krävde att de skulle dra sig tillbaka från syriskt territorium. USA kan inte åberopa någon legitim grund för sin militära aktivitet i Syrien. Men som bekant har det aldrig hindrat USA från att gå i krig.

USA: s centralkommandot skickade ut ett meddelande den 7 mars att ett par strategiska bombplan B-52H "Stratofortresses" hade skickats på patrull i Mellanöstern. Bilder av B52-flygplanet skickas ut med meddelandet från USCENTCOM USA: s hot mot Iran är tydliga, även om Lloyd Austin inte sa det med mycket tydliga ord. Men det gjorde Israels försvarsminister Benny Gantz, som sa till Fox News att den israeliska militären uppdaterar sina planer på att attackera Iranskärnkraftsanläggningar och är redo att attackera dem. Gantz gav till och med Fox News-journalisten en karta över de platser i Iran som Israel planerar att attackera. 

Irans försvarsminister Amir Hatami svarade på intervjun med Gantz, att om Israel skulle attackera Iran "av desperation", skulle Iran för sin del inte tveka att "jämna Tel Aviv och Haifa med marken!

Detta är inte första gången Israel och Iran ”skickar” ömsesidiga hot mot varandra, men den israeliska militärledningen måste vara medveten om, att Iran idag har en mycket starkare militär styrka än tidigare och Israel borde tänka sig för både en och två gånger, innan de angriper Iran. Israel kan utsättas för ett häftigt motanfall och Israel är inte stort geografiskt och det skulle kunna sluta med en katastrof och storkrig.

Med andra ord är situationen
mycket instabil och farlig. En attack mot Iran kan utlösa en katastrof i hela Mellanöstern. 

Iran för sin del försöker återuppliva 2015 års gemensamma handlingsplan (JCPOA) och Irans president Hassan Rouhani träffade en delegation från Irland för att betona detta. Irland är inte part i avtalet, men har för närvarande en plats i FNs säkerhetsråd och kan därför ta meddelandet till andra länder i rådet.
Det förvånar lite att Iran försöker dämpa vad som pågår till skillnad för "hökarna" Biden och Israel!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar