lördag 6 mars 2021

Kriget i Jemen en humanitär katastrof av gigantiska mått och gigantiska vinster för Europas vapenförsäljare!

FN anser att kriget i Jemen är den värsta humanitära krisen i världen. Kriget har hittills skördat över 100 000 människoliv. Den saudiska marinblokaden hotar över 17 miljoner människor med hunger. Detta krig skapades till stor del i Europa och tjänar den europeiska och amerikanska vapenindustrin. Den belgiska antikrigsorganisationen vredesactie har gjort en infografik om detta.

a panel from our infographic, detailing the countries that profited most from arms sales to the warring parties in Yemen.

Vredesactie: "Europeiska vapenproducenter beväpnar den saudiska koalitionen och drar nytta av krig och lidande. De europeiska kriterierna är tydliga: export av vapen är olaglig om det finns en verklig risk att dessa vapen kommer att användas i en aktiv konflikt eller för att begå brott mot mänskligheten. Det är dags för regeringar att börja respektera sina egna exportregler, som den belgiska regeringen nyligen betonade. Vi kräver ett europeiskt vapenembargo mot alla medlemmar i den saudiska koalitionen."

I en rapport från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) säger de att det har skett en dramatisk ökning av vapenexporten till Mellanöstern och inte minst till Saudiarabien

SIPIRI: "Hälften av USA: s vapenexport under de senaste fem åren gick till Mellanöstern och hälften av dessa vapen gick till Saudiarabien." Samtidigt ökade efterfrågan på avancerade amerikanska militärflygplan, särskilt från Europa, Australien, Japan och Taiwan. Fransk vapenexport nådde sin högsta nivå sedan 1990 och stod för 7,9 procent av världens totala vapenexport för perioden 2015–19. Detta var en ökning med 72 procent jämfört med perioden 2010–14. "Den franska vapenindustrin har dragit nytta av efterfrågan på vapen i Egypten, Qatar och Indien", säger SIPRI-forskare Diego Lopes Da Silva."

Rysslands export av större vapensystem minskade med 18 procent mellan perioderna 201014 och 201519. ”Ryssland har förlorat sin dragningskraft i Indien, den största mottagaren av ryska vapen. Detta har lett till en markant nedgång för vapenexporten”, säger Alexandra Kuimova, forskare på SIPRI. ”Minskningen kompenserades inte av ökningen av vapenexporten till Egypten och Irak under perioden 201519.

Vapenimporten till länder i Mellanöstern ökade med 61 procent mellan 2010–14 och 2015–19 och det svarade för 35 procent av världens totala vapenimport under de senaste fem åren.
Saudiarabien stod för världens största import av vapen under perioden 2015–19. Landets import av större vapensystem ökade med 130 procent jämfört med föregående femårsperiod och svarade för 12 procent av världens vapenimport under perioden 2015–19.

Trots utbredd oro över Saudiarabiens militära ingripande i Jemen, i både USA och Storbritannien, har de två länderna fortsatt att exportera vapen till Saudiarabien 2015-19. Totalt kom 73 procent av Saudiarabiens vapenimport från USA och 13 procent från Storbritan
ien.

Kriget i Jemen bröt ut i mars 2015 efter att Huthierrebellerna avsatt president Hadi och tagit kontroll över huvudstaden Sanaa. Detta efter att en koalition stödd av Saudiarabien flygbombat huvudstaden.
Huthierrebellerna och landets regering legat i konflikt med varandra sedan 2004. 

Den 25 mars 2015 gavs sig en koalition ledd av Saudiarabien, efter att den avsatte presidenten Hadi vädjat om militär hjälp, in i konflikten och började bomba huthierrebeller-områden och kriget var ett faktum.

Iran har pekats ut för att stötta huthierrebellerna, men de har hela tiden förnekat detta. På andra sidan står Hadi-regimen stödda av en Saudiledd koalition som i sin tur har fått stöd av USA, Frankrike och Storbritannien.

Jemenforskaren Ashi Al-Kahwati vid Utrikespolitiska institutet:
"Den här konflikten utspelar sig inte bara mellan två sidor, det vill säga Hadi-regeringen och huthierrebellerna, utan det är en lokal konflikt, ett nationellt inbördeskrig som även berör regionalt och globalt."

Från 1960-talet och fram till 1990 bestod Jemen av två länder:
Nord- och Sydjemen. Nordjemen styrdes av arabiska nationalister och Sydjemen var en socialistisk republik fram till Sovjetunionens upplösning. Efter flera krig mellan den norra och södra sidan förenades de 1990. Fyra år senare bröt ett inbördeskrig ut, då sydjemeniterna ville bryta sig loss som de hävdade, den norra sidans dominans.

Iran har gått in i konflikten i Jemen för att öka sitt inflytande i regionen och "fånga" saudierna in i  en konflikt som betyder mycket för Riyad, men inte lika mycket för Teheran. 

Det är civilbefolkningen som drabbas och det är en humanitär katastrof, där hälften av Jemens 27 miljoner riskerar att svälta ihjäl, och 20 miljoner är i akut behov av humanitär hjälp.
I denna mycket komplicerade konflikt är det snudd på en omöjlig uppgift att försöka bryta det politiska och militära dödläget. För medlaren i denna konflikt, FN-sändebudet Martin Griffiths, är tiden knapp och utsikterna dystra.
Ett krig som det är mycket tyst om i svenska media!

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar