måndag 23 mars 2020

Det fattades någonting i talet till nation som Stefan Löfven höll!

Talet var ingen presskonferens utan förinspelat! Ett tal till nationen där invånare får en statsminister som uttrycker sig till stöd för sina medmänniskor och delar med sig av hur allvarligt han och regeringen ser på detta. Vi kräver en massa information i dessa dagar, men talet befäster bara gemenskapen mellan oss.
 
Alla har inte klart för sig, att viruset kan bo i en människa i 21 dagar utan att visa några som helst symptom hos människan. På 21 dagar hinner du som privatperson ta dig från Stockholm och lyckas smitta stora delar av Borås utan problem och du rör dig bara i affärer, uteserveringar(som har ganska fullsatta igår) och på arbetsplatser.

Viruset är byggt så, att de flesta av oss blir smittade. Det är nästan helt omöjligt att tracka ner och förgöra. Dessutom är det låg dödlighet. 20% av alla smittade har blivit svårt sjuka
och endast någon procent av dom 20% har gått bort.

Regeringen har valt en strategin, där man försöker bekämpa ett virus genom flockimmunitet. Det finns 3 strategier, hur man ska bekämpa en pandemi. Sverige valde den tredje strategin, bara för att vi ska slippa stänga ner allt, så att samhället kan fortsätta fungera och inte drabbas av ekonomisk katastrof.

De två första handlar om att totalt stänga ner regione
r och försöka tvinga in smittan i ett hörn och hålla kvar den där tills allting lugnar ner sig. Det krävs militärberedskap. Det krävs hårt arbete och det kräver att man försöker isolera de delar av samhället som redan hunnit blivit smittad. Det betyder att om någon person hoppar in i en bil och reser från Stockholm och upp till Sundsvall, så behöver man försöka stänga ner hela den vägen. För att några på vägen kan ha råkat blivit smittad. Och sedan måste man hitta alla. För lilla Sverige är den strategin helt omöjlig och onödigt jobbig.
Det man gör här istället är att varna alla i riskgruppen att hålla sig hemma så dom inte stryker med. Se
dan är det upp till andra att fortsätta.
 
Var är Stefan Löfvens ansvar? I gårdagens SVT, Agenda verkar Johan Giesecke, Kerstin Hessius och till och med någon representant från facket kunna tala klarspråk. Den enda som inte kunde det var sossen Ibrahim Baylan. Trots all hjälp från Anna Hedenmo och applåder från Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och tidningar ute i landet är regeringen hårt pressad. Det är ingen som kräver att politiker skall kunna allt och veta allt, men de flesta vill ha politiker som klarar klarspråk och inte ljuger för väljarna och tittarna. Socialdemokraterna har ett lysande tillfälle att ta ansvar och leda landet, men de verkar livrädda. Ibrahim Baylan svamlande gör ingen gladare. Det är tur att SD, KD och M är så dåliga och de förmår inte mer, än att skjuta lösplugg.

Ibrahim Baylan
med sin begåvning fattar inte, att det är ett problem, med att skapa ett samhälle som är beroende av säsongsarbetare, timanställda och gig-arbetare, är skrämmande. Det är skrämmande, att vi inte har en industriproduktion och arbetare som tjänar bra med pengar. Det här kommer slå mot alla. För SAP är det tur, att det så kallade "Moderata Samlingspartiet" som slår ett slag för Socialdemokraterna och säger att de som inte håller med regeringen sprider "desinformation!" Det är tur att Stefan Löfven har en sådan back up, för det är inte direkt intelligenta reformer som SAP tänker gå till val på 2022, om man får tror Olle Thorell.


1 kommentar:

 1. Skrev på FB nedanstående ..

  Trenden den expinentiella som ser ut som:
  0.0099*(1.166**D) där D är antal dagar sedan årsskiftet. Ekvationen ger antalet konstaterat smittade..... då vi har typ en dubbling, eller mer, per vecks är antalet smittade mer än dubblaantalet konstaterat smittade.... senam torde med stor sannolikhet vara ännu många fler smittade då inte alla testas.... i USA, dom gilla statistik, sade man att det var 10% av testade som testade positivt iofs.... kort ekvatonen nedan ger vid handen att om vi inte stannar för oss själva och dessutom vidtar åtgärder som handskar, tvätt osv kommer det att barka..... och med de trender vi ser idag är 10miljoner i landet smittade till mitten på maj... dock redan i början på april, senast, kommer man att välja bort de över 70, de med annan allvarlig sjukdom osv..... Bara att följa vad det amerikanska styret gör och allt det som inte vårt styre gör.... om jag inte lyssnade helt fel så var urvalskriterier redan nu på agendan medan i USA ser man till att alla får vårt även om chansen för överlevnad är låg.....


  "Jaa att testa är bra för att information av fakta och ju fler man testar, speciellt slumpmässigt, desta snabbare börjar bilden bli tydligare.... det bästa vore naturligtvis att testa fler....... för ärligt att testa de som har kraftiga symtom kan göra det enklare för sjukvården MEN vid allvarliga problem är man ju reaktiv...... både profylaktisk behandling, när det kommer, och vaccin gör jobbet men rörande det senast har vi ett år på oss och de trender jag plockat fram landar på 10miljoner smittade i mitten på maj.....

  Det är inte fråga om att agera idag eller igår utan vid årsskiften...
  MEN som alltid bättre sent än aldrig och "social distansering" funger naturligtvi men är "lättare sagt än gjort"
  ekv. 0.0099*(1.166**dagar från årets början)
  10 miljoner smittade mitten på maj.... (18/5)"

  SvaraRadera