torsdag 12 mars 2020

Chicken race om oljepriset!

Tankar man sin bil med bensin idag blir man ”glad!” Foliehatten tankade och priset var under 14 kr!
Anledningen till låga priset är att Ryssland har vägrat att förnya sitt avtal med OPEC om ett oljeproduktionstak. Avtalet innebär hur stor mängd olja medlemmarna i avtalet kan producera som nu ryssarna inte vill skriva under. Ryssland hävdar att ett oljeproduktionstak är meningslöst, eftersom USA inte deltar i OPEC. USA har styrt marknaden och detta sker på OPECs medlemmarnas bekostnad och oljeproduktion.

Rysslands vägran att förnya avtalet, har
fått OPECs mäktigaste medlem Saudiarabien skitförbannad och hämndlysten. Saudiarabien säger att landet kommer att särskilt inrikta sig på traditionella ryska olje- och gasexportmarknader, särskilt Europa, för att konkurrera ut rysk export.

De som följer de norska oljeekonomi-nyheterna, får uppgifter om skälen till ryssarnas ovilja till produktionsnedskärning är:
Ryssarna vill slå ut amerikansk fracking-olja, som har större kostnader. USD 64 för USA och USD 40 för Ryssland.
Saudi skall ha uppträtt arrogant och serverat ryssarna "sitt förslag"
som skulle godtas utan diskussion.

Vill man ha hypotetiska spekulationer kan en orsak vara, att ryssarna sänker oljepriset, skulle vara ett sätt för Ryssland att påverka den amerikanska valrörelsen! Lägre oljepriser kommer att kännas bra i plånboken, för hela amerikanska arbetar- och medelklassen, vilket gynnar Trumps omval. Ryssarna måste ha tagit med amerikanska presidentvalet i beräkningarna, när de gör ett så här stort beslut som kommer att påverka oljepriset och kanske hela världsekonomin.
 
Samtidigt måste vi inse, att förhandlingarna i OPEC är ett ”chicken race.”OPEC förhandlar med OPEC+ hela tiden och det här är ett utspel av Saudi. Det kan lika gärna vända nästa vecka. Det hela återspeglas i högre volatilitet i korta terminskontrakt relaterat de längre. Första steget togs redan för ett tag sedan när Ryssland förklarade, att man inte vill skära ned produktionen.
 
Vill man inte vara konspiratorisk, är nog den egentliga anledningen till att Rysslands vägrar skriva under ett avtal i OPEC, är USAs sanktioner mot ryska intressen. USA har sanktioner mot de fem europeiska företag som hjälper Gazprom att lägga gasledningen Nordstream 2 i Östersjön och man har160 km kvar.
USA vill konkurrera med rysk gas och har föreslaget EU att bygga gasterminaler för att ta emot fartyg med gas från USA. Framför allt är det Merkel i Tyskland som kämpat emot, eftersom tyskarna tecknat långtgående kontrakt med Gazprom om gasleveranser. Innan gick gasen via Ukraina, men efter kuppen för några år sedan insåg ryssarna, att man inte kunde lita på Ukraina. Nord stream 1 är redan klar och levererar gas.

Putin räknar nu istället med att det skall vara klart 2021. Det är en hämnd mot USA och sänkt priset på oljan och kanske dödsstöten för frackingoljan. Enligt uppgift är USD 64 smärtgränsen. Putin är i ett betydligt starkare läge än Trump. Ryssland har en av de lägsta nivåerna på sin utlandsskuld. Krisar det sig så behöver han bara devalvera Rubeln.

Corona har drastiskt sett till att efterfrågan på olja sjunkit kraftigt och OPEC vill skydda sina medlemmar, därför drogs en ny förhandling igång. Ryssland gav igen kalla handen.
Svaret från OPEC blev precis som väntat.
Saudi toksänker priset och vriderupp produktionen. (Saudi själva kommer matcha Rysslands output).
Ryssland har så stora oljetillgångar att man väljer ta en konkurrenssituation/handelskrig istället för att låta sig bindas av ett avtal. Putin kör en Trump. Vinnarna är konsumenter och förlorarna är producenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar