fredag 13 mars 2020

TV4 använder det nedsättande ordet ”blattar” i en tv-serie!

Varför heter programmet "Blattarna som byggde Sverige?" Blattarna är ett nedsättande ord. Varför kunde de inte nöja sig med ordet invandrarna. Är TV4 rasister? Är det tänkt att programmets "positiva" syn på arbetskraftsinvandrarna ska ge frikort till att använda ordet blattar? Tänk om det vore USA. "The niggers who built USA". Det hade skapat kravaller i hela landet.

Använder TV4 ordet "blattarna" som en känga till svenskarna som ser ner på invandrare? Poängen är kanske att svenskarna ska lära sig, att det var dessa s.k. blattar som byggde upp välfärdsstaten och inte svenskarna. På 50-60-talet användes inte ordet blattarna utan "svartskallar", men det ordet används inte lika mycket idag. Idag kan svenskar mera relatera till ordet "blattar."
"Blattar" är ett mer sentida ord och används helt säkert som en medveten anakronism, för att vi skall tänka på dåtidens utlänningar och nutidens som ett och samma.
Dessutom är titeln märkvärdig för att den anspelar på medi
eföreställningen om den okunnige och fördomsfulle svensken, både i dåtid och nutid. Sedan är titeln förstås direkt felaktig av ett annat skäl. Blattarna har inte byggde inte Sverige. Det finns flera skäl till att titeln är felaktig. "Bygga" medför något avgjort positivt och det är tveksamt, om något alls byggdes med arbetskraftsinvandringen. Något förlängdes möjligen, men samhällsekonomiskt framstår det som en tveksam episod i Sveriges historia. 
 
Programmets titel är en fullständig flopp. Propaganda i vanlig ordning av TV4 som har en vänsterpropaganda av värsta slag som standard. Programmet är som att jämföra äpplen med päron - arbetskraftsinvandringen är inte det samma som den senaste tidens massinvandring från Afrika och MENA. Dagens migranter har tagit med sig helt andra värderingar, religion, seder och bruk in i vårat samhälle och har, till skillnad från arbetskraftsinvandrarna på 50-70-talen som direkt började arbeta. De fick ingenting gratis när dom kom hit. De fick slita och jobba, minst lika hårt som svenskarna. Inga bidrag och bostäder. De jobbade och gjorde rätt för sig nästan direkt. Italienare är för stolta för att sitta och tigga bidrag. De ville klara sig själva. Det kan man inte precis säga om dagens migranter. Foliehatten tror inte italienarna, grekerna m.fl. som kom hit som arbetskraftsinvandrare vill titulera sig blattar. Dom vill nog ses för vad dom är - människor.
 
Leif GW Persson har förmodligen relativt låga kunskaper om Sveriges ekonomiska historia, såväl formellt som reellt. Tycker att det är opassande, att en person som är kändis, men novis i ett ämne ska framställas som en slags expert trots avsaknad av djupare kunskaper, utan används enbart för sin popularitets skull. Aldrig har väl en sådan överskattad människa fått sitta i TV-program efter TV-program som något slags orakel och yttra självklarheter och dessutom på ett så osmakligt överlägset drygt sätt. En ryggdunkarmänniska som ”rövslickade” sig in i polishuset tills han med dunder och brak sparkades ut och fick som plåster på såren en professorstitel av vänstern.
En figur som gör brott till underhållning och lever på så sätt på folks olycka
och som om inte det räckte, spär han på med fiktiva brott i sin digra romanproduktion, för penningvinnings skull. Försöker media och de som de har med i TV programmet få oss att tro, att denna invasion vi nu har av blattar som inte tillför något, ska få samma gyllene status som de som kom på 50-70-talen?

Vilket annat land släpper in icke identifierade blattar utan rätt id och utan rätt land, att studera och bo gratis och se
dan ställa krav på oss och inte gå sin SFI-utbildning?
Vilket annat land tar och släpper in oss svenskar, såsom vi släpper in?

Politiker kliv av era höga hästar och ta en rundvandring i svenska samhället och se vad som händer och se hur samhället ser ut!
Flertalet av dagens migranter platsar enligt AMS inte på arbetsmarknaden, eftersom många är analfabeter, har dåliga utbildning har oftast bara gått i Koranskola.

Foliehatten undrar varför TV4 alltid drar fram ett sådant skelett ut garderoben som Alexandra Pascalidou? Hela tiden ”kör” hon med sitt vanliga eviga mantra om rasismen, precis som ett evigt hack i skivan. Bara enormt tröttsamt att höra henne. Hon behöver inte vara med i varenda debatt eller program som rör invandrare och/eller rasism, men det är TV4 och då kan man inte förvänta sig något annat.

Arbetskraftsinvandringen används ganska slarvigt om all invandring under 50-70-talen. Arbetskraftsinvandrare var de personer som svenska företag åkte utomlands för att rekrytera, mestadels finländare, men även från Italien, Jugoslavien, Grekland och Turkiet. Men många invandrare kom även utan att fått en inbjudan av företag. Sverige hade generösa regler för att få uppehållstillstånd under denna tid.

De flesta av dessa invandrare hamnade i industrijobb med ett lågt förädlingsvärde, d.v.s. värdet av det som producerades inte var särskilt högt,
eftersom jobben ofta var av enklare slag.
I Borås värvade textilföretagen personer från Grekland, bara för att tvingas lägga ned efter något år när teko-branschen slogs ut i Sverige. När ekonomin i Sverige vände på 70-talet så stod Sverige helt plötsligt med arbetslöshet. För att motverka denna började den offentliga sektorn anställa fler människor. Invandringen till Sverige upphörde att vara lönsam runt 1970 och sedan har förstås olönsamheten eskalerat fullständigt. Inte ens i slutet av 1980-talets allra hetaste högkonjunktur av invandringen lönsam och vi gav uppehållstillstånd till ca 20 000 per år.  Ingvar Carlsson tillsammans med moderaternas Carl Bildt
förstod detta och för att minska på flyktinginvandringen och få ned kostnaderna, kom Lucia-beslutet 1989.

Att påstå att invandrare byggde Sverige är rent absurt. Visst har många av dessa arbetskraftsinvandrare bidragit, men att hävda att de byggt Sverige är att dra saken allt för långt.
Foliehatten ser TV-serien som dålig propaganda. Det skulle vara intressant om Tino Sanandaij hade erhållet medel och programtid, för att göra ett program som istället räknade på invandringens kostnader. Dessa kostnader överstiger vinsterna med råge som i dagsläget håller på att äta upp hos fullständigt!

Dessutom vet vi, visste, vad den jugoslaviska invandringen ledde till. Sverige fick, för 1:a gången, en faktisk maffia. Inom Polisen kallad ”knarkmaffian.” För att nämna några, bankrånaren, polismördaren och krigsförbrytaren Arkan, terroristen Miro Baresic, den påstådda maffialedaren Dragan Joksevic (som sköts på Solvalla) är bara några exempel. Dessutom var inte av dessa framträdande herrar arbetskraftsinvandrare, utan migranter som på eget bevåg sökt sig till Sverige för att starta kriminella nätverk. Arbetskraftsinvandringen öppnade upp för invandring som inte var arbetskraftsrelaterat. Självklart fanns det också många hederliga och hårt arbetande personer från Jugoslavien, inte bara gangsters.
Om finländare finns det ett rykte om, att Helsingfors stad sände iväg sina socialfall till Sverige. En skröna eller inte, vore intressant att undersöka, om den är sann! Men utan tvekan är den finländska invandringen den som varit mest betydelsefull för Sverige i modern tid.

Programmet visar särskilt, att vissa invandrargrupper har utnyttjat välfärdssystemet för förtidspensionering mycket hårt. Det gäller personer födda i Grekland och Turkiet och även kvinnor födda i MENA som Libanon och Syrien. Sedan mitten av 1980-talet har invandrare från Grekland de allra högsta andelarna förtidspensionerade, så många som varannan man född i Grekland i åldern 50-59 år, är förtidspensionerad 1999. Andelen förtidspensionerade kvinnor uppgick redan i åldern 40-49 år till 43% och i åldern 60-64 år är det enbart 15% som inte är förtidspensionerade.
 
Blir det en uppföljare i TV4 med titeln "Blattarna som rev Sverige i bitar?"

2 kommentarer:

 1. Hade lustigt nog för mig att det skedde på Drottninggatan.
  Finne som röjer en Öststatare ur vägen. Standard.
  I dag är det ju tillfälligtvis 80 år sedan finnar med vapen i hand stred för nordens frihet.
  Heder åt den nationen.
  Enligt Alf Henrikson tog ju finnar i stort antal del vid slaget vid Lund 1676.
  Det jag kan gnälla på finnar för är att de inte ser till att det finns snö!
  F-n!

  SvaraRadera
 2. Jävligt bra skrivet, om jag får uttrycka mig spontant.

  SvaraRadera