söndag 22 mars 2020

Ser vi slutet på det liberala samhället?

Vad som är skådespel och vad som sker bakom kulisserna är alltid svårt att veta. Kanske kommer vi sitta där och klappa våra händer åt att Kina fått på tafsen, för att de inte informerat korrekt om Corona!
 
Ledarskribenten Patrik Kronqvist på Expressen är framme igen och slår ett slag för globalisering och skyller virusutbrottet på illiberala stater som Kina och Iran. Tydligen är de nationalister. Det var mer än vad Foliehatten visste.

Kronqvist: ”Men pandemin kan lika gärna beskrivas som en kris för slutenhet och inskränkt nationalism. De var ju starkt bidragande orsaker till att viruset kunde slinka ut ur Wuhan och de förhindrar än så länge ett starkt globalt svar på pandemin. I längden är stängda gränser inte ett effektivt skydd mot virus. Världen upplevde ju dödliga pandemier långt innan det fanns lågprisflyg och containerfartyg. För att kunna bekämpa viruset behövs tvärtom mer av internationellt samarbete och öppenhet. Om vi ska kunna stoppa denna pandemi - och nästa - måste kunskap och sjukvårdsmateriel kunna färdas lika snabbt och lätt över världen som coronaviruset.”

Har inte Kronqvist gjort en rejäl tankevurpa? Är det "nationalism" och "stängda gränser" som gjort att Corona kunnat spridas så snabbt och inte raka motsatsen? Det lilla fåtal stater i Europa som för en folkvänlig politik, har hittills drabbats i mindre utsträckning, än de stora internationella naven. Även länder som ligger lite i periferin har klarat sig bättre som Finland och Baltstaterna. Menar Kronqvist att Europas nationalister sitter och känner sin världsbild rämna eftersom viruset tog sig in ändå hit. Självklart skyller han på globalt resande, i vilket fall som helst. Varför skulle Europa vara immuna, för att det är europeiskt? Det här är ett synnerligen illa underbyggt försvarstal för globalismen.

Det finns skillnader stater emellan i andra delar av världen, mellan Europa och inte Kina/Iran, som gör att Kronqvists tes haltar. Det är inte för att Kina och Iran inte är västerländska demokratier som viruset fick spridning. Kronqvist tycks vilja påskina att kontroll inte gör någon skillnad, när den visst gör det. Problemet den här gången var snarast, att det länge gick att flyga som vanligt till och från Iran och Kina och att flera länder inte tog hotet på allvar. Det kan  sägas även om Iran. Foliehatten tycker f.ö. att kineserna varit hjälpsamma, helt oavsett om det nu tog tid för nyheten om Corona att få fäste i andra länder. Detta kan inte kineserna lastas för, men han är fortfarande skeptisk till deras livsmedelslagar.
 
Förmodligen har Kronqvist tittat för mycket på CNN som i sina sändningar dagligen hetsar och driver en neokonservativ agenda mot Kina. Poängen är att västvärlden inte blev informerade stämmer inte alls.
 
Virus som hittas åker in i en internationell databank, så alla myndigheter har kunnat studera viruset. Kina har skickat in all information till denna databank. Kina gick också ut med en varning, att viruset spritt sig utanför Wuhan.
 
I Italien beslutade den socialistiska regeringen sig för, att bränna igenom viruset genom populationen (flock-immunitets strategin). Att det sedan gick det åt helvete, är inte kinesernas fel. Italien agerar nu efter den kinesiska modellen och får tack vare sin flockimmunitet, skörda många offer. Det som Patrik Kronqvist gör är, att som Donald Trump skylla ifrån sig. Det är kinesernas fel skriver han. Expressens ledarsidor ljög oss in i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien. De är notoriskt oärliga på ett sätt som bara chauvinistiska liberaler kan vara. Expressen är det svarta fåret i den bedrägligt välfriserade Bonniers-familjen.

Till saken hör, att det inte spelar någon roll längre. Så kallade balkaniserade "liberala demokrater" som vår och kanske främst USA kan inte hantera det här utbrottet varken politiskt eller ekonomiskt. Tro nu inte att andra människor med makt så som finansindustrin eller energiindustrin gillar Patrik Kronqvist.
Det finns många tecken som tyder på, att allt fler kommer att lämna liberalismen. Titta på aktiemarknaden - människor har förlorat stora pengar om de varit belånade. Den övre medelklassen är körd.

Det enda som håller Kronqvist vid liv är
att staten går in med mer presstödspengar och har det gjort honom till "samhällsviktig!" I sådana här tider vill folket ha starka ledare. De länder som klarar sig bäst är de i östra Europa, Ryssland, Kina och många asiatiska länder. Just de länderna som Expressen kallar för "nationalistiska, populistiska och konservativa." Folk är inte dummare än att de kommer snegla på illiberala länder. Allt eftersom resurserna försvinner kommer allt fler prioriteringar göras och klimat, hbtq, feminism, massinvandring och sådant lär inte stå högt i kurs.

Snart går vi in i prioriteringarnas tid. Vem har inte på känn att huvuden kan komma att rulla både här och där den kommande tiden? Vem tror inte på mer nedskärningar i media, föreslagna krispaket i all ära? Hur ska det gå för kulturvärlden? Ska folk gå på teater, när de inte har något jobb att gå till? Blir det mer fritid nu eller mindre jobb? Kommer det ångkulturella projektet att i tyst- och stillhet kastas på soptippen? 

1 kommentar:

 1. Denna pandemi kommer de totalitära krafterna i samhället använda för sin underminering av demokratin.
  Vi ser redan hur media och makthavare underblåser en folklig panik, en panik som kommer ropa efter starka ledare och kraftfulla tag, sådant demokratin inte är känt för att producera.
  Den fascistiska vänstern och nyliberalerna står redo att rädda oss alla från demokratins senfärdighet, med hårda tag likt Kina vill de ta över makten i samhället.
  De använder pandemin för sina syften.
  Expressen skyller på Kinas totalitära nationella ledning och ropar samtidigt efter mer central politikerstyrning av samhället. Bristen på logik och konsekvenstänkande är skriande, svårt att tänka sig en mer stupid argumentation.

  SvaraRadera